حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی امشب در نشست خبری با اصحاب رسانه قم در سالن معصومیه استانداری این استان اظهار کرد: در این دو روز میهمان حضرت معصومه (س) و مردم قم بودیم و نخستین هدف از این سفر زیارت بارگاه نورانی کریمه اهل بیت (س) بود زیرا قم ملجأ همه مومنان و شیعیان بوده و بسیاری از برکات نیز از این حرم مطهر منشأ میگیرد.
وی افزود: دیدار با مراجع تقلید و گفتوگو با آنها از دیگر اهداف سفر دولت به قم محسوب میشود و در این دیدارها هم مسائلی را از جانب دولت گزارش کردیم و هم نکاتی را که آنها مد نظر داشتند، شنیدیم.
رئیس جمهور با بیان اینکه از همه مراجع تقلید به منظور حمایتهای مستمر از دولت تشکر میکنیم، خاطرنشان کرد: نظرات آنها را به روی دیده میگذاریم چون از روی دلسوزی و برای حفظ و تقویت فرهنگ و موازین دینی بیان میشود.
وی ادامه داد: امیدواریم رابطه دولت با مراجع و حوزههای علمیه مستمر و بیش از این مقدار باشد؛ دیدارهایی نیز با علما، فضلا و تشکلهای حوزوی داشتیم و نظرات آنها را شنیدیم؛ جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه و اساتید و مدرسین حوزوی از جمله این تشکلها بودند که با آنها دیدار داشتیم.
روحانی با اشاره به اینکه طرحهای مد نظر برای قم در این سفر شامل ۳۰ پروژه بود، گفت: در مجموع ۳۷۹ میلیارد تومان برای این پروژهها در نظر گرفته شد و دولت متعهد شده که این منابع را تامین کند و همه این طرحها طی سالهای ۹۴ و ۹۵ تکمیل خواهند شد.
رئیس قوه مجریه با بیان اینکه چندین پروژه نیز کلنگزنی یا افتتاح شد، تصریح کرد: صحن شرقی حرم مطهر و کتابخانه آن، آزادراه قم ـ گرمسار و قطار سریعالسیر تهران ـ قم ـ اصفهان از جمله این طرحها به شمار میرود.
وی ادامه داد: برای این خط ریلی ۲ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار بودجه اختصاص یافته است و شرایط خوبی را از نظر حمل بار و مسافر ایجاد خواهد کرد.
روحانی با بیان اینکه پروژه آبرسانی به قم هم با آبگیری سد کوچری تا فروردین ماه سال آینده تکمیل خواهد شد، گفت: امیدواریم به این ترتیب آب سالم و بیشتری در اختیار قمیها و دیگر شهرهایی که در مسیر قرار دارند قرار گیرد.
رئیس جمهور تاکید کرد: از همه مراجع تقلید، نیروهای اجرایی، حوزویان و نیروهای امنیتی که در این سفر زحمات زیادی کشیدند تشکر میکنم.
بخش بعدی این نشست به سوالات خبرنگاران و جوابهای روحانی اختصاص داشت.
نخستین سوال در مورد کمبود امکانات در قم با وجود زائران میلیونی بود که رئیس جمهور در پاسخ گفت: قم نیاز به کمکهای بیشتری دارد و با توجه به اینکه شهری زیارتی و نیمه بینالمللی محسوب میشود باید حمایتهای بیشتری هم از آن صورت گیرد و دولت از همه توان در این راه استفاده خواهد کرد.
وی تصریح کرد: قیمت نفت کاهش یافته و تحریمها هم وجود دارد ولی امیدواریم این مسائل بر روی خدمتگزاری به مردم تاثیری نگذارد و با بهبود وضعیت مالی در سال آینده، شاهد کمکهای بیشتری به شهرهای مختلف از جمله قم باشیم.
روحانی با اشاره به سوال دیگری مبنی بر اینکه چرا رئیس جمهور مشاور امور روحانیت ندارد، خاطرنشان کرد: کلیت این امر درست است و نیاز به سیستم ارتباطی بیشتر و بهتری با مراجع تقلید و حوزویان داریم.
وی با بیان اینکه ارتباط با حوزه در دستور کار دولت است و معمولا هر دو یا سه هفته یک بار یکی از وزرا یا نمایندهای از دولت در قم حضور دارد و با مراجع دیدار میکند، گفت: البته این سطح از ارتباط کافی نیست و نیازمند راهی برای ارتباط بیشتر هستیم زیرا دولت به حوزه نیاز دارد و مراجع و حوزه هم نظراتی دارند که باید به سرعت به دولت منتقل شود.
سوال دیگری که از روحانی شد در مورد وضعیت اشتغال جوانان و اقدامات دولت برای رفع مشکل بیکاری بود که روحانی در جواب عنوان کرد: جوانان قمی در مراسم استقبال دیروز حضور پرشوری داشتند و قمیها نشاط سیاسی خود را نشان دادند و به همین دلیل از همه اقشار به ویژه نسل جوان تشکر میکنم؛ مشکل اشتغال در همه کشور از جمله قم وجود دارد البته این استان دارای مزیتها و ظرفیتهای مختلف گردشگری هم از نوع زیارتی و هم از نوع معرفتی است که باید ساماندهی شود.
رئیس جمهور تصریح کرد: قم باید دیپلماسی خوب و فعالی در حوزه فرهنگ و دین داشته باشد و پذیرای گروههایی باشد که به دنبال تشیع ناب و افکار معرفتی اسلامی هستند.
وی ادامه داد: طرحهای صنعتی قم نیمهکاره هستند و در این سفر سعی کردیم به این مسائل توجه داشته باشیم؛ بانک مرکزی متعهد شده منابع مالی برای تکمیل این طرحها و همچنین سرمایه در گردش صنعتی برای قم را تامین کند، همچنین در حوزه کشاورزی نیز تاکید بر کشت گلخانهای در این استان است و بودجهای به همین منظور برای امسال و سال آینده اختصاص یافته است.
روحانی با بیان اینکه قم ظرفیت تقویت و توسعه فناوریهای نوین را نیز دارد، گفت: وزارت ارتباطات باید در این زمینه اقداماتی عملی انجام دهد.
رئیس جمهور در پاسخ به سوال دیگری با موضوع مسائل هستهای و نقش آمریکا در این مذاکرات خاطرنشان کرد: هر بخش از دولت وظایف خود را انجام میدهد و به عنوان مثال در کشاورزی تحول بزرگی ایجاد شده و فقط در سه استان ۶۰۰ هزار هکتار زیر پوشش آبیاری مدرن قرار گرفته، ضمن اینکه در ۱۸ ماه اخیر تعداد ماشینآلات کشاورزی چندین برابر شده است.
وی گفت: تا پایان عمر این دولت ۱۰ میلیارد دلار هم برای حل مشکل کمبود آب اختصاص مییابد و در حوزه سلامت نیز کارهای بزرگی صورت گرفته است.
روحانی با بیان اینکه سیاست خارجی دارای حوزه وسیعی است، عنوان کرد: روابط خارجی با حدود ۱۳ کشور توسعه زیادی یافته و حجم روابط اقتصادی در ۱۸ ماه اخیر افزایش زیادی داشته و حتی دو برابر شده است.
رئیس قوه مجریه با بیان اینکه مسائل هستهای یکی از بخشهای مهم سیاست خارجی را شکل میدهد، خاطرنشان کرد: در این مذاکرات باید بهانه را از دشمن بگیریم و به تعبیر رهبر معظم انقلاب، حربه را از دست آنها خارج کنیم چه اینکه دشمن در حال حاضر شمشیری را در تاریکی در دست گرفته و میچرخاند و ما مچ دشمن را گرفتهایم و میخواهیم شمشیر را از دست او درآوریم.
وی افزود: تحریمها ظالمانه و ضد حقوق بشر هستند و بهترین راه برای رفع آنها مذاکره است؛ به گونهای عمل میکنیم که اگر در این مذاکرات موفق شویم، تحریمها برداشته میشود وگرنه دنیا قضاوت میکند که طرف مقابل مقصر بوده است و امروز آمریکاییها هم به این موضوع معترفند و عنوان میکنند که در صورت شکست مذاکرات وحدت میانشان از بین میرود و به انزوا کشیده میشوند.
روحانی با بیان اینکه بیشتر مشکلات کنونی را آمریکا به وجود آورده است، گفت: اگر فشار آمریکاییها نبود در سال ۲۰۰۴ به توافق با سه کشور اروپایی رسیده بودیم و به یقین آمریکا در وضع تحریمها تاثیرگذار بوده و امروز هم باید قدمهایی را برای پیشرفت مذاکرات بردارد.
سوال دیگری که از روحانی شد میزان متفاوت آمار مربوط به تورم و همچنین میزان تاثیرگذاری اقدامات اقتصادی دولت بر روی زندگی مردم بود که وی در جواب خاطرنشان کرد: آمار متفاوتی وجود ندارد بلکه سه نوع تورم داریم که شامل تورم ۱۲ ماهه، نقطه به نقطه و ماهانه هستند و بانک مرکزی و مرکز آمار هم آمارهایی را در این زمینه ارائه میدهند که اختلافات جزئی با یکدیگر دارند ولی دولت دخالتی در این بین ندارد.
روحانی با بیان اینکه پیشبینی دولت هم این نبود که تورم در بهمن ماه تا این میزان کاهش یابد، گفت: البته بدانیم که ارزانی و گرانی غیر از تورم است و امروز نسبت به گذشته که شاهد افزایش سرسامآور قیمتها بودیم آرامشی در میان مردم حاکم شده است.
رئیس جمهور عنوان کرد: تورم تا پیش از این دولت ۴۰ درصد بود ولی امروز تورم سالانه کاهش یافته و قول داده بودیم که تا پایان امسال به زیر ۲۵ درصد برسد، هرچند در بهمن ماه این رقم به ۱۶ درصد رسید و البته کاهش قیمت نفت هم مشکلاتی را نه برای ایران بلکه برای کشورهای ثروتمند نظیر کویت هم به وجود آورده است، هرچند این کاهش قیمت دائمی نیست و زمانی نفت به قیمتهای قبلی باز میگردد، البته مردم در مجموع کاهش تورم را احساس میکنند چه اینکه در گذشته به صورت روزانه و حتی ساعتی شاهد افزایش قیمتها بودند ولی امروز در جامعه آرامش وجود دارد.
وی افزود: رونق اقتصادی هم مبحث مهمی است که موجب میشود مردم تورم را آسانتر درک کنند و در شرایط کنونی هرچند از رکود خارج شدهایم ولی تا رونق اقتصادی فاصله داریم.
آخرین سوالی که از روحانی شد در مورد ضرورت تامین زیرساختهای مورد نیاز برای خدمترسانی مطلوب به اهالی هنر و رسانه در قم و اقدامات دولت در این زمینه بود که روحانی گفت: وزارت ارشاد در این سفر خواهان افزایش ۶ میلیارد تومانی بودجه به منظور تکمیل طرحهای موجود بود که البته ۶ میلیارد دیگر بر آن افزوده شد ولی باز هم قم به دلیل حساسیتهای خاصی که دارد و مرکز فرهنگ دینی به شمار میرود نیازمند کمکهای بیشتری در این زمینه است.