یک کارشناس مسائل بین المللی با تاکید بر اینکه منافع ملی آمریکا ایجاب میکند که توافق هستهای میان ایران و آمریکا امضا شود گفت: وقتی پای منافع ملی در ساختار قدرت آمریکا به میان آید منافع حزبی و جنگ جناحی در این کشور چندان نمیتواند تاثیر گذار شود و سنگ اندازیهای کنگره پیش پای دولت مانع از تغییر مسیر توافق هستهای میان ایران و گروه ۱+۵ نخواهد شد.
علی بیگدلی، استاد روابط بین الملل دانشگاه، ضمن بیان این مطلب در گفتوگو با فرارو، درباره ارایه لایحه بازنگری کنگره بر توافق هستهای ایران و گروه ۱+۵ و کسب اختیار برای رد و یا تایید این توافق گفت: لایحه ارایه شده توسط سناتورها اگر هم تایید و تصویب شود که در رابطه با آن هم هنوز قطعیتی وجود ندارد نمیتواند تاثیری در مسیر حرکت توافق هستهای ایجاد کند.
وی افزود: این لایحه در ادامه چالش و تقابل حزبی و جناحی میان دو حزب عمده آمریکا یعنی جمهوری خواهان و دموکراتها ارایه شده است و جمهوری خواهان پس از ناکامی در اعمال تحریمهای تازه علیه ایران به ارایه چنین لایحهای دست زدهاند.
بیگدلی با بیان اینکه برای جمهوری خواهان رسیدن به توافق هستهای با ایران توسط رییس جمهور دموکرات آن هم در سال منتهی به انتخابات ریاست جمهوری قابل پذیرش نیست، گفت: جمهوری خواهان به خوبی به این واقعیت پی بردهاند که دموکراتها با کاهش شدید محبوبیت روبرو شدهاند و این کاهش محبوبیت نزد افکار عمومی آمریکا روز به روز افزایش میکند.
وی افزود: بر این اساس تنها یک اتفاق بزرگ همچون پایان دادن به یک مناقشه بین المللی بزرگ که تا مرز جنگ هم پیش رفته بود آن هم از طریق ساز و کار دیپلماتیک میتواند روند محبوبیت دموکراتها را از نزولی به صعودی تغییر دهد و در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده میلادی به برگ برندهای برای دموکراتها تبدیل شود.
این استاد دانشگاه ادامه داد: از طرف دیگر باراک اوباما، رییس جمهور آمریکا هم که به خوبی به نیت جمهوری خواهان پی برده است برای آنکه از یک سو آنها به اهداف تعریف شده خود دست پیدا نکنند و از سوی دیگر در پایان دوران ریاست جمهوری خود نام خود را با پایان دادن به مناقشه هستهای ایران در تاریخ ثبت کند تمام هم و غم خود را معطوف به حصول توافق هستهای با ایران کرده است.
وی تصریح کرد: در همین راستا گفته میشود که در سفر وزیر خارجه چین به ایران، وانگ یی حامل پیامی از رییس جمهوری آمریکا بود برای مقامات جمهوری اسلامی ایران که مقدمات امضای توافق هستهای را فراهم کنید. بر این اساس از جانب کاخ سفید و رییس جمهور آمریکا این اراده وجود دارد که با ایران به توافق هستهای دست پیدا کنند.
بیگدلی گفت: بر این اساس با وجود چنین ارادهای بعید است که جمهوری خواهان بتوانند تغییری در مسیر روند حرکتی ایران و گروه ۱+۵ برای رسیدن به توافق و یا بلااثر کردن توافق احتمالی ایجاد کنند.
وی افزود: از سوی دیگر بر اساس قانون داخلی آمریکا، اوباما میتواند از اختیارات خود استفاده کند تا به توافق هستهای با ایران دست پیدا کند هر چند او برای رسیدن به چنین توافقی در یک مورد و آن لغو یا حداقل تعلیق تحریمهای اعمال شده نیاز به همراهی کنگره دارد. با این حال در صورتی که کاخ سفید برای رسیدن به توافق با ایران مصمم باشد این مانع را هم میتواند کنار بزند.
این کارشناس مسائل بین المللی ادامه داد: به عقیده من با توجه به تحولات منطقهای و تبدیل شدن داعش به یک خطر جدی برای آمریکا و کشورهای دوست و همپیمان این کشور، منافع ملی آمریکا ایجاب میکند که چنین توافقی حاصل و میان ایران و گروه ۱+۵ به امضا برسد.
وی تصریح کرد: تاریخ آمریکا هم نشان میدهد که هرگاه گروه و یا جناحی منافع ملی را قربانی حزبی و جناحی کند اول از همه خود آن گروه و حزب ضربه میخورد.
این استاد دانشگاه در خاتمه گفت: از این رو وقتی پای منافع ملی در ساختار قدرت آمریکا به میان آید منافع حزبی و جنگ جناحی در این کشور چندان نمیتواند تاثیر گذار شود و سنگ اندازیهای کنگره پیش پای دولت مانع از تغییر مسیر توافق هستهای میان ایران و گروه ۱+۵ نخواهد شد.