اسماعیل حشمتی دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی دانشگاه تهران در یادداشتی در تبیین چگونگی تحقق شعار سال گفت که اگر مردم بر عملکرد دولت از برنامهریزی تا چگونگی اجرا نظارت داشته باشند، ظرفیتها برای مجموعه نظام با همگرایی بیشتر بین دولت و ملت بالا خواهد رفت.
متن کامل این یادداشت در ادامه آمده است.
* همدلی و همزبانی ملت و دولت چگونه محقق خواهد شد
« ۱- بیشک همدلی و همزبانی با دولت و از سوی ملت در راستای ایجاد وحدت ملی و در جهت تقویت منافع ملی و اهداف انقلاب اسلامی برای دستیابی به تمدن نوین اسلامی است نه به معنای انفعال در برابر هر آنچه دولت در سیاستها و برنامههای خود در حوزههای سیاسی، فرهنگی، اقتصادی اتخاذ میکند، آن هم نه با عینیت و گرایشهای حزبی، بلکه با لحاظ این سه مؤلفه برای نقد کارشناسانه، منصفانه و دلسوزانه. طبیعتا اگر مردم بر عملکرد دولت از برنامهریزی تا چگونگی اجرا نظارت داشته باشند، ظرفیتها برای مجموعه نظام با همگرایی بیشتر بین دولت و ملت بالا خواهد رفت.
از سویی همدلی و همزبانی با ملت مطرح است و این یعنی تکیه بر مردم یا بستر مردمسالاری دینی یکی از پارامترهای اساسی در نظام جمهوری اسلامی است و به این معنی است که دولت ضمن درک صحیح از نیازها، خواستهها و مطالبات مشترک عموم مردم و نه طیف و قشری خاص تمام هم و غم خود را در ارائه راهکارها و اجرای کارآمد آنها برای پاسخگویی مناسب به این نیازها و مطالبات قرار دهد. مثلا در افزایش میزان حقوق، تناسب میزان تورم را با احتساب نیازمندیها و مخارج یک کارگر در نظر بگیرد یا در حذف دهکهای درآمدی برای پرداخت یارانهها، بر حذف سطوح بالای درآمدی تأکید کند و بر میزان ارائه خدمات به سطوح پایین درآمدی بیفزاید.
فارس/موانعی بر سر راه همدلی و همزبانی تعریف شده وجود دارد که برای دستیابی به آن باید سهم و نقش افراد، دستگاهها و نهادهای مختلف مشخص شود که در ادامه به آنها اشاره شده است.
– تلاش برای ترویج نگاه واقعبینانه، منصفانه و کارشناسانه به دور از موضعگیریهای حزبی از سوی طرفین (دولت و نخبگان به عنوان بخشی از ملت)،
– سادهزیستی از سوی دولتمردان برای ایجاد همدلی و درک بیشتر اقتضائات مردم در حوزههای مختلف.
– عزم جدی برای مقابله و مبارزه با فساد از سوی همه دستگاهها به دور از جانبداری سیاسی جهت ایجاد همگرایی بین دولت (به معنی عام) و مردم، سیاه و سفید ندیدن عملکرد مسئولین نسبت به هم و بالتّبع مردم نسبت به مسئولین
تلاش رسانهای برای ایجاد مواضع مشترک و همصدایی در راستای منافع ملی و جلوگیری از انشقاق و شکاف ناشی از سلیقهها
– برگزاری جلسات هماندیشی و نقد حضوری به صورت پرسش و پاسخ اقشار مختلف با متولیان امر مثلا: منتقدین جامعه پزشکی با وزیر بهداشت یا نماینده و فعالان گروههای کارمندی و کارگری با وزیر کار یا معاونشان با هدف ایجاد همافزایی و درک و همدلی متقابل بین دولت و ملت
– جلوگیری از سیاهنماییها و یکطرفه عمل نمودن رسانهها و مسئولین تحت امر در راستای دستیابی بیشتر به همدلی
– برگزاری همایشهای موضوعی بین کارشناسان و مشاوران دولتی و نخبگان دانشگاهی منتقد جهت گفتوگو و تعامل و در محیطی آکادمیک غیر تبلیغاتی و در راستای دستیابی به راهکارهای مشترک
– استخراج، احصاء و ارسال مطالبات مردمی در حوزههای مختلف سیاسی، اقتصادی و فرهنگی و ارسال آن به مسئولین به صورت مکتوب یا تصویری
– جلوگیری و ایجاد محدودیت برای افرادی از دولت و منتقدین آن که به هر نحوی یکطرفه و بدون رعایت اصل عدل و انصاف، به سیاهنمایی و تخریب میپردازند.
– تهیه و تدوین منشور ملی همدلی و همزبانی در راستای منافع ملی مشترک و به دور از غرض ورزی و منافع شخصی و حزبی و سیاسی و تأکید بر اجرای آن از سوی همه گروهها به ویژه در فضاهای عمومی و طرد افراد، احزاب و گروههایی که به این منشور پایبند نیستند.
– ایجاد کمیتهای مشترک بین قوا و با مشارکت سازمانها و نهادها برای تدوین منشور ملی همدلی و همزبانی و انتشار آن به عنوان سندی ملی و در صورت لزوم تصویب آن توسط مجلس که مبنای عملی برای همه دولتها و سایر مسئولین شود.
– ساخت برنامهای تلویزیونی با امکان نظرسنجی از مردم که از بین ۱۰ کاندیدای تعیین شده توسط کمیته همدلی و همزبانی که در هفته، بیشترین تلاش را برای ایجاد همدلی نمودهاند. سه نفر اول، انتخاب و از سوی کمیته موفق به اخذ مدال همدلی و همزبانی شده و مورد تشویق قرار گیرند.»