4

آرزوی عربستان برای حکمرانی بر منطقه هرگز محقق نمی‌شود

  • کد خبر : 222656
  • ۱۶ خرداد ۱۳۹۶ - ۲۱:۰۸

مشاور ارشد رئیس مجلس شورای اسلامی در امور بین الملل گفت: عربستان سعودی تصور می‌کند همچنان به عنوان برادر بزرگتر می‌تواند بر منطقه حکمرانی کند، اما این آرزو هرگز محقق نمی‌شود.

امیرعبدالهیان 11

به گزارش خبرگزاری مهر، حسین امیرعبداللهیان مشاور ارشد رئیس مجلس شورای اسلامی در امور بین الملل در مصاحبه ای گفت: اصل تشکیل ناتوی عربی را بیشتر باید به جوک و لطیفه سیاسی تشبیه کرد.

وی با تبیین علل بروز تنش های اخیر در مناسبات قطر و عربستان سعودی گفت: تقریبا هر شش کشور حوزه خلیج فارس اختلافات ارضی، مرزی، حقوقی و سیاسی در سالهای متمادی گذشته داشته اند و یکی از محورهای اختلافات همواره میان قطر و عربستان بوده است.

او افزود: سال گذشته نیز در مرحله ای برخی سفرای کشورهای حوزه خلیج فارس فراخوان شدند و تشنج و تنشی میان قطر و عربستان بروز کرد که ریشه اصلی اش ناشی از تمایل عربستان سعودی برای ایجاد هژمونی در منطقه است که بر این اساس در سالهای گذشته تلاش بسیار کرد تا به عنوان هژمون، خود را حاکم کشورهای عربی و اسلامی مطرح کند اما توفیقی نیافت.

امیرعبداللهیان گفت: به این علت عربستان سعودی فعلا به حوزه خلیج فارس بسنده کرد اما در این حوزه نیز به علت آنکه تحولات و پیشرفت های بسیاری در سطح منطقه ای و بین المللی شاهدیم هر یک از کشورهای این حوزه به عنوان واحدی سیاسی صرفنظر از ابعاد جغرافیایی خود می خواهند ایفای نقش کنند و در تقسیم کار جهانی نوعی ایفای سهم کردند.

وی تصریح کرد: این کشورها مطالباتی دارند که با نظام بسته و قبیله ای عربستان همخوانی ندارد و برخی از مطالبات مردم و حتی برخی حکام منطقه با ساختار قبیله ای عربستان همخوان نیست به این علت قطر و هیچ یک از کشورهای عربی و حوزه خلیج فارس حاضر نیستند زیر یوغ بندگی و بردگی عربستان به حیات سیاسی خود ادامه دهند منتها این مساله متناسب با فشارها و ظرفیت ها در مقاطعی بروز و نمود می یابد.

مشاور ارشد رئیس مجلس در امور بین الملل همچنین درباره آثار تنش اخیر مناسبات قطر و عربستان بر سرنوشت ناتوی عربی و منطقه گفت: تشکیل ناتوی عربی شوخی ای بیشتر نیست زیرا تجربیات اخیر در منطقه بویژه در تجاوز عربستان علیه یمن نشان داد که اساسا ائتلاف عربی نمی تواند در قالب نظامی شکل بگیرد و حداکثر ممکن است امریکا، فرانسه و انگلیس پایگاههای نظامی در عربستان یا دیگر کشورهای منطقه ایجاد کنند.

امیرعبداللهیان افزود: اما اساسا تشکیل ناتوی عربی فاصله بسیاری با واقعیات دارد و اگر چنین چیزی ممکن بود باید در قالب تجاوز عربستان به یمن شاهد اندکی موفقیت می بودیم زیرا عربستان اعلام کرده بود که آنجا نیز ائتلافی عربی- اسلامی تشکیل داده است اما در عمل فقط عربستان در صحنه حضور یافت و حضور امارات نیز به صورت نیم بند با ملاحظاتی همراه بود.

این دیپلمات ارشد اضافه کرد: نیروهای دیگر کشورها نیز در تجاوز به یمن در قالب مزدور بود و نه در قالب بخشی از ارتش کشورهای دیگر؛ البته این کار با حمایت اطلاعاتی و لجستیکی امریکا انجام شد.

وی اصل تشکیل ناتوی عربی را بیشتر به لطیفه سیاسی تشبیه کرد و افزود: به این علت اینکه بخواهیم پیامد و آثار آن را بر امنیت ملی و منطقه خودمان تصور کنیم هنوز تا تشکیل چنین ناتویی فاصله بسیار داریم.

امیرعبداللهیان با اشاره به دیدار و مذاکراتش با یکی از پادشاهان حوزه خلیج فارس گفت: این مقام ارشد در تبیین اختلافات بسیار کشورهای عربی گفت ” این اختلافات زمانی رفع خواهد شد که بتوانیم کل بیابانهای کره زمین را به فضای سبز تبدیل کنیم ” البته امیدواریم کشورهای عربی و اسلامی هرچه زودتر در سایه تعالیم اسلامی متحد شوند.

مشاور ارشد رئیس مجلس در امور بین الملل همچنین درباره پیش بینی اش از تنش در روابط قطر و عربستان گفت: انشقاقی که در ارتباط با شعار و شویی که ملک سلمان در کنار ترامپ برگزار کرده اند ایجاب می کند که عربستان هرچه سریعتر خودش را در مسیر حل و فصل تنش ها و بازگشت به حالت طبیعی قرار دهد گرچه حاکمان کنونی این کشور در پی تنش آفرینی و جنگ افروزی در منطقه هستند.

وی با ابراز تاسف از روابط پیدا و پنهان امنیتی، سیاسی و اقتصادی میان ریاض و تل آویو افزود: رژیم صهیونیستی عربستان سعودی را به دامن زدن به این درگیریها تشویق می کند و عربستان سعودی تصور می کند که در پی این تنش ها و درگیریها می تواند حاکمیت و هژمونی خودش را بر کشورهای خلیج فارس افزایش دهد.

امیرعبداللهیان گفت: اگر عربستان در روزهای آینده احساس کند که قطر عقب نشینی می کند و عربستان یک گام به اعمال هژمونی منطقه ای اش در حوزه خلیج فارس نزدیکتر می شود سعودی ها فشارهایشان را سخت تر می کنند اما اگر قطر بتواند بر مبنای رفتاری حکیمانه و مقتدرانه در مقابل این فشارها دوام بیاورند واقعیت شکاف در کشورهای حوزه خلیج فارس بیشتر نمایان می شود.

وی با بیان اینکه شش کشور حوزه خلیج فارس به معنی واقعی یکپارچه نبوده اند افزود: در مجموع این کشورها عربستان و بحرین با هم اند، امارات نیم نگاهی به عربستان و نیم نگاهی به دیگر حوزه ها دارد، کویت و عمان تا حد ممکن سعی کرده اند نقش کنش گری مستقل ایفا کنند و قطر نیز با حرکت در میان این کشورها سعی کرده است همواره حداکثر منافع را برای خود
رقم بزند.

مشاور ارشد رئیس مجلس در امور بین الملل گفت: بر این اساس باید منتظر تحولات بعدی و تداوم رایزنی ها و رفت و آمدهای سیاسی در خصوص تنش های قطر و عربستان باشیم.

مشاور ارشد رئیس مجلس شورای اسلامی در امور بین الملل با تبیین نقش آمریکا در بروز تنش های اخیر در مناسبات قطر و عربستان سعودی گفت: آمریکایی ها بویژه آمریکای ترامپ در پی بهره برداری حداکثری از توانایی ها و امکانات منطقه اعم از انرژی و دیگر ثروت های آن هستند.

وی افزود: آمریکایی ها معتقدند که ایجاد اختلاف میان کشورهای منطقه و در نهایت تجزیه کشورهای اسلامی و منطقه می تواند فرصت های فراوانی برای محور آمریکا و رژیم صهیونیستی ایجاد کند.

امیرعبداللهیان گفت: اتفاقات اخیر در روابط دیپلماتیک عربستان و قطر نشان داد که ائتلافی که ملک سلمان و ترامپ در منطقه از آن یاد کردند حتی ۲۴ ساعت هم دوام نیاورد و بلافاصله پس از برگزاری نشست مشترک برای ایجاد ائتلاف، صداهای بلندی از انشقاق قطر و برخی کشورهای دیگر با این ائتلاف، شنیده شد هر چند این صداها با فراز و نشیب همراه بود.

وی افزود: در کمتر از ۱۰ روز از این نشست مشترک و ائتلاف شاهد واکنش تند و شتابزده عربستان سعودی هستیم واکنشی که در ارتباط با رابطه دیپلماتیکش با جمهوری اسلامی ایران نیز نشان داد و پول های زیادی خرج کرد و آقای جبیر را به کشورهای بسیاری فرستاد تا روابط شان را با ایران قطع کنند اما در نهایت فقط چند واحد سیاسی بسیار کوچک روابط شان را با ما قطع کردند و توفیقی نیافتند.

مشاور ارشد رئیس مجلس شورای اسلامی در امور بین الملل با تاکید بر اینکه عربستان به اهدافش برای حکمرانی بر منطقه دست نخواهد یافت گفت: البته اشتباهاتی که برخی کشورها حتی قطر در مقاطعی در ارتباط با تحولات منطقه مرتکب شدند کمک کرد به اینکه محور آمریکا و رژیم صهیونیستی از این فرصت برای ایجاد انشقاق در منطقه استفاده کنند.

امیرعبداللهیان افزود: خطاهایی که برخی دوستان ما مانند قطر و ترکیه در مقطعی درخصوص تحولات منطقه مرتکب شدند بازخوردهای منفی را متوجه این کشورها کرد که البته خوشایند ما نیست و امیدواریم هر چه زودتر منطقه از این مرحله عبور کند.

لینک کوتاه : https://ofoghnews.ir/?p=222656

برچسب ها

نوشته های مشابه

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

آمار کرونا
[cov2019]