بر اساس خبر رویترز، آب سنگین بخش چندان حساسی از برنامه هسته ای ایران به حساب نمی آید اما با این حال، ذخایر آب سنگین تهران محدود به نگهداری ۱۳۰ تن از این ماده تحت توافق هسته ای امضا شده سال ۲۰۱۵ میلادی با قدرت های اصلی جهان است.
رویترز نوشته است ایران پیشتر دو بار سقف تعیین شده برای ذخایر آب سنگین خود را نقض کرده است و در پی آن، آمریکا و کشورهای غربی ایران را در آن زمان به نقض برجام متهم کردند اما ایران در نامهای به آژانس تأکید کرد توافق هستهای، تهران را به خارج کردن آب سنگین از این کشور ملزم نمیکند.
بر این اساس، ایران باید بر اساس توافق هسته ای ذخایر مازاد آب سنگین خود را به یک خریدار خارجی بفروشد. واشنگتن و متحدان آمریکا نیز پذیرفته اند که مازاد دخایر آب سنگین ایران به عمان فرستاده شود و این همان کاری است که ایران سال گذشته انجام داد.
خبر تصمیم ایران برای خروج ذخایر مازاد آب سنگین خود در نشست امروز آژانس بین المللی انرژی اتمی مطرح شد و یک مقام آگاه که در این نشست حضور داشت اعلام کرد که ۲۰ تن از ذخایر آب سنگین ایران به خارج از این کشور فرستاده خواهد شد.
آژانس بین المللی انرژی اتمی اشاره ای به محل انتقال آب سنگین مازاد ایران و یا زمان خروج این ذخایر نکرده اما اعلام کرده است که این امر به زودی محقق می شود. این خبر به نقل از ۳ مقام آگاه در نشست آژانس اتمی که به دلیل نداشتن مجوز بحث علنی در این باره، نامشان افشا نشده، منتشر شده است.
در این خبر اشاره ای به خریدار ذخایر مازاد آب سنگین ایران نشده است.
گزارش سه ماهه آژانس بین المللی انرژی اتمی که روز جمعه گذشته منتشر شد، حاکی از آن است که ذخایر آب سنگین ایران به ۱۲۸٫۲ تن رسیده است که یک دیپلمات ارشد این میزان آب سنگین برای ایران را بسیار زیاد توصیف کرده است.
یک مقام ارشد آگاه روز جمعه اعلام کرد که تاسیسات تولید آب سنگین ایران از ۱۶ مه به منظور تعمیر تعطیل شده است و مشخص نیست که شروع فعالیت مجدد این تاسیسات چه زمانی باشد اما به محض شروع فعالیتش، ایران می تواند به سقف ۱۳۰ تن آب سنگینی که طبق توافق هسته ای تعیین شده است، برسد.
آمریکا در آوریل سال جاری میلادی اعلام کرد که ایران به توافق هسته ای پایبند بوده است. دولت واشنگتن با این حال مرور گسترده سیاست خود در قبال ایران را نیز در دستور کار خود قرار داده است.