آیتالله شبیری چند روز پیش به تهران آمد. عبدالله نوری از او دعوت کرد تا در منزلش حضور پیدا کند و همین بهانهای میشود که نوری از دیگر شاگردان آیتالله هم بخواهد در منزل او گرد هم جمع شوند.
به گزارش مشرق، جدایی خاتمی از حوزه های علمیه از همان سالهای اول دولت اصلاحات آغاز شد. با نمایان شدن تفکرات غرب گرایانه و گاه کاملا سکولار رئیس دولت اصلاحات، نه تنها وی در حوزه های علمیه منزوی شد بلکه یکی از بزرگترین مخالفین بیست سال اخیر خاتمی نهاد حوزه و به خصوص مرجعیت بوده است.
در این میان خاتمی نیز در روزگار در دست داشتن قدرت و پس از آن در زمانی که مقبولیت و یا فهمش را فراتر از بسیاری از حوزویان می دانست با اصرار به تفکرات سکولار و غرب زده و به خصوص حمایت و پشتیبانی گاه آشکار و گاه تلویحی از جریانات ضد دینی و نهاد حوزه، بی تمایلی و حتی بی نیازی خود را به حوزه و مراجع تقلید نشان می داد.
با این وجود پس از فتنه ۸۸ و نقش آفرینی خاتمی در آن، فاصله جریانات مذهبی و حوزه از او دو چندان شد و کار حتی به جایی رسانده که امروز نه تنها خود رئیس دولت اصلاحات بلکه بسیاری از فرستادگان وی نیز از طرف بسیاری از علما و مراجع تقلید مورد پذیرش قرار نمیگیرند.
به همین دلیل است که اصلاح طلبان با انتشار عمدی و گسترده حضور خاتمی در کنار حضرتآیت الله شبیری زنجانی فرصت نشان دادن وی در کنار یک مرجع تقلید را از دست ندادهاند و با هیاهو حتی تلاش می کنند که در این میان خود را نزدیک و همراه یک مرجع تقلید نیز نشان بدهند.
برای خاتمی و نزدیکانش که مشروعیت مذهبی و حوزوی آنها سالهاست از بین رفته انتشار این عکس بسیار حیاتی محسوب می شود و معلوم است که این عکس حکم تجدید حیات دینی و سیاسی و کمی هم کاستن از وجهه ضدمرجعیت دینی خود در طول دو دهه است.
با این وجود برخی روایت ها از دیدار آیت الله شبیری زنجانی با خاتمی و برخی از نزدیکانش نشان می دهد که این میهمانی چندان هم بدون برنامه ریزی نبوده است.
روزنامه شرق از رسانه های اصلاح طلب مدعی شده است: «عبدالله نوری به قم میرود و در آن سفر، دیداری با آیتالله شبیریزنجانی از مراجع تقلید انجام میدهد. موقع خداحافظی وعده میگیرد اگر آیتالله به تهران آمد، به منزل عبدالله نوری هم سر بزند. آیتالله چند روز پیش به تهران آمد. عبدالله نوری از او دعوت کرد تا در منزلش حضور پیدا کند و همین بهانهای میشود که نوری از دیگر شاگردان آیتالله هم بخواهد در منزل او گرد هم جمع شوند.»
اما به نظر می رسد که این روایت نه تنها کامل نیست بلکه برخی ابهامات را نیز به آن می افزاید. از ابتدا که عکس میمهانی خانه عبدالله نوری منتشر شد چند ابهام در اینباره مطرح شد که حضرت آیت الله شبیری زنجانی از میهمانان دعوت شده مطلع بوده اند و یا خاتمی و دوستانش میمهانان ناخوانده این دعوت بوده اند!؟ همچنانکه در گزارش روزنامه شرق نیز تصریح شده که عبدالله نوری است که از دیگران – خاتمی، خوینی ها، کرباسچی و…- می خواهد که به میمهانی مذکور بروند و نه حضرت آیت الله شبیری حفظه الله .
میهمانی به درخواست عبدالله نوری بوده و با توجه به روابط فامیلی که با حضرت آیت الله شبیری زنجانی دارند، طبیعی است که بر اساس عرف فامیلی این میمهانی اجابت شده است. اما همچنانکه روزنامه شرق نیز به آن تصریح کرده، عبدالله نوری از فرصت پذیرفته شدن این دعوت استفاده کرده و دیگران را نیز به این میمهانی دعوت می کند ولی ابهام اینجاست که حضرت آیت الله شبیری از حضور دیگر میمهانان خبر داشتهاند یا نه؟ این مساله با توجه به اینکه ایشان همواره از مدافعین انقلاب اسلامی و مخالفین تضعیف حاکمیت بوده اند، بسیار مهم است. زیرا حضور اشخاصی همانند خاتمی در این میهمانی با این رویه ایشان ناسازگار بوده است. مگر اینکه باز اصل محتوای این میهمانی برای ایشان چیزی دیگری بوده و آنهم بنا به توجیه مسایل غیرسیاسی! اینکه اخلاقا مجبور به پذیرش تعدای از شاگردان قدیمی خود شده و یا هر نیت خیری دیگری!
اما این ابهام نیز چندان مهم نیست! بخوانید:
از اطلاع و یا عدم اطلاع آیت الله شبیری زنجانی نیز که بگذریم یک ابهام بزرگتر وجود دارد . آن اینکه انتشار عکس این دیدار با تاخیر چند روزه و توسط عوامل رسانه ای اصلاح طلب منتشر و مدام بازنشر شده است. اما دفتر آیت الله شبیری زنجانی از ابتدا و تاکنون نیز علاقه ای به انتشار این خبر نشان نداده است.
در کنار این مساله تاکنون دو خبر مهم درباره این دیدار نیز به صورت غیر رسمی تاکنون منتشر شده است:
خبر اول؛ حضرت آیت الله شبیری زنجانی تنها به خاطر روابط فامیلی با عبدالله نوری، دعوت منزل ایشان را پذیرفته است و اطلاعی از دیگر میمهانان حاضر در منزل ایشان نداشته و یا حداقل در ابتدای دعوت چنین مساله ای مطرح نبوده است.
خبر دوم؛ (که مهمتر از خبر اول است): حضرت آیت الله شبیری زنجانی از انتشار خبر این میهمانی ناراحت هستند و قبل از این نیز خواستار عدم انتشار رسانه ای این دیدار بوده اند.
با این وجود می توان دوباره به سطور اول این نوشته برگشت؛ خاتمی و نزدیکانش پس از سالها پناه و پشتیبانی از جریانات غرب گرا و سکولار راه سختی برای بازگشت به حوزه و جلب نظر مراجع تقلید را دارند؛ کارنامه ای که از ایشان باقیمانده نشان میدهد که گرچه حتی تعداد بسیار محدودی از بزرگان ایشان و اطرافیانش را گاه به هر دلیل و مصلحتی به حضور بپذیرند- که تاکنون بارها با درخواست اینچنین دیدارهای مخالفت شده- ولی نه کارنامه شان پاک می شود و نه بزرگان حاضرند خود را شریک این کارنامه بکنند.
بازگشت خاتمی به نهاد حوزه از بازگشت وی به حاکمیت نیز سخت تر است. حاکمیت با سعه صدر و رافت بسیار قابل تامل از خاتمی تنها یک عذرخواهی و روشن کردن افکار عمومی را انتظار دارد ولی بسیاری از بزرگان حوزه از خاتمی درخواست توبه…