به گزارش افق آنلاین ، آمریکای ترامپ هر روز تصمیم تازه ای علیه جمهوری اسلامی ایران می گیرد بدون این که تبعات تصمیمات خود را مد نظر قرار دهد. دولت ترامپ در آخرین اقدام ضد ایرانی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در لیست گروه ها و سازمان های تروریستی خود قرار داد. این اقدام در حالی انجام شد که برخی کارشناسان و ناظران مسائل آمریکا متعقد بودند ترامپ به دلیل روحیات تاجرمابانه تمایلی به ورود به برخورد با جمهوری اسلامی ایران یا هر کشور دیگری ندارد.
با این حال محمدجواد ظریف رییس دستگاه دیپلماسی چهارشنبه گذشته در نامه ای مهم به همتایان خود در سراسر جهان اقدام اخیر آمریکا علیه سپاه را یکی از جدی ترین تهدیدها علیه نظم بین المللی خواند و تصریح کرد:«این اقدام – که با تحریک و حمایت برخی عناصر ایدئولوژیک در دولت کنونی آمریکا و نیز معدودی رژیم ها در منطقه ما صورت گرفته – بخشی از یک تلاش کلی تر و فوری تر است که با هدف افزایش شدید تنش ها بین ایران و آمریکا و از بین بردن تمام سازوکارهای کاهش تنش و نابود کردن گزینه های سیاسی و زایل کردن ابزارهای صلح آمیز برای حل اختلاف انجام می شود تا نهایتا چاره و گزینه دیگری جز توسل به مواجهه مستقیم باقی نماند».
**بولتون و پمپئو ترامپ را مدیریت می کنند
در همین زمینه « اسفندیار خدایی» کارشناس مسائل آمریکا در گفت و گو با خبرنگار سیاسی ایرنا اظهار داشت: این اقدام را باید در چارچوب برنامه های ترامپ و حلقه ضد ایرانی در اطراف وی– کسانی مانند بولتون و پمپو – دانست که سیاست های ترامپ را مدیریت می کنند.
وی با بیان این که این نوع اقدامات همان سیاست گام به گام دولت آمریکا علیه ایران است، افزود: ممکن است در آینده نهادها و سازمان های دیگر جمهوری اسلامی ایران را در لیست گروه های تروریستی قرار دهد.
** زمین دعوای آمریکا علیه ایران حوزه اقتصاد است
کارشناس مسائل آمریکا ماهیت این اقدام دولت ترامپ را اقتصادی اعلام کرد و ادامه داد: آمریکا در حال حاضر در شرایطی نیست که بخواهد وارد درگیریهای نظامی شود، این کشور وقتی وارد اقدام نظامی می شود که بتواند آن را تمام کند، در غیر این صورت وارد درگیری نظامی نخواهد شد. با توجه به اوضاع افغانستان، عراق و حتی اسرائیل و حزب الله چنین اقدامی توسط ایالات متحده صورت نمی گیرد.
خدایی اضافه کرد: یکی از اهداف حلقه ضد ایرانی دولت آمریکا از گنجاندن سپاه در لیست گروه های تروریستی این است که چنانچه ترامپ در انتخابات ۲۰۲۰ شکست خورد و دولتی دموکرات و حامی برجام در آمریکا به قدرت رسید، نتواند به آسانی روابط با ایران را بهبود بخشد و به برجام بازگردد.
وی همچنین اظهارداشت: سیستم سیاسی حاکم بر آمریکا بر این قاعده استوار است که برای برداشتن تحریم ها و یا خارج کردن یک گروه از لیست گروه های تروریستی، دولت آمریکا باید بتواند تصمیم خود را برای کنگره و افکار عمومی توجیه و قابل پذیرش کند و این طبیعتاً مشروط به تغییرات اساسی در ایران است و چنان شرایطی کار را پیچیدهتر میسازد.
این کارشناس مسائل آمریکا همچنین گفت: متعاقباً هدف ترامپ از خروج از برجام و تروریست خواندن سپاه، آن است که تصمیمگیرندگان سیاست خارجی ایران منتظر پایان دولت ترامپ نمانند اگر قصد مذاکره دارند با ترامپ آغاز کنند و این دستاورد ارزشمندی برای ترامپ در انتخابات باشد.
خدایی خاطرنشان کرد: علاوه بر این در صورت مذاکره، هم بازگشت به برجام و هم خارج کردن سپاه از لیست گروه های تروریستی، کارت هایی برای دولت ترامپ در مذاکرات احتمالی آینده با ایران خواهد بود و طبیعتاً ایران هم نباید با دست خالی به میز مذاکره بازگردد و کارت هایی مثل خارج کردن نظامیان آمریکا از لیست تروریسم میتواند ارزشمند باشد.
** لابی صهوینستی دنبال منافع آمریکا نیست
این کارشناس مسائل بین الملل درباره اقدام لابی های صهیونیستی در آمریکا برای سوق دادن این کشور برای تقابل با ایران گفت: این لابی ها به دنبال منافع آمریکا نیستند؛ از طرفی رفتار آمریکا در قبال ایران در چارچوب منافع این کشور نمی گنجد. بلکه این نوع اقدامات به دنبال تامین منافع گروه های خاص و آن لابی ها است.
وی تاکید کرد: اختلاف منافع ایران و آمریکا در آن حدی نیست که باعث افزایش درگیری ها شود – به غیر از قضیه اسرائیل و لابی که تلاش میکند این درگیری را به نفع خود تمام کند – اما این لابی هم آنقدر عاقل هست که بداند با چنین اقدامی امنیت خود اسرائیل هم به خطر میافتد.
کارشناس مسائل آمریکا اظهار داشت: این تحلیل در محافل صهیونیستی وجود دارد که با وجود این که برنامه های اقتصادی شان علیه ایران به خوبی پیش می رود دیگر دلیلی ندارد که بخواهند برای خود دردسر ایجاد کرده و با اقدام نظامی کار را برای خود مشکل کنند.
خدایی در پاسخ به سوال درباره تبدیل شدن خاورمیانه به انبار تسلیحات و نقش آن در احتمال بروز تنش در منطقه نیز گفت: واقعیتی را که نمی توان انکار کرد این است که ترامپ در مقایسه با دولت اوباما نسبت به اوضاع منطقه بسیار غیرمسئولانه رفتار می کند؛ دولت اوباما به دنبال حل مشکلات در خاورمیانه و تمرکز بر روی چین بود.
وی با یادآوری این که دولت ترامپ هم اولویت خود را شرق میداند، تاکید کرد: تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران در راستای منافع آمریکا نیست؛ زیرا این نوع اقدامات باعث ضربه خوردن به اهداف آمریکا و گرفتار شدن این کشور و متحدان آن در منطقه خاورمیانه میشود.
کارشناس مسائل آمریکا تصریح کرد: اتفاقا ایالات متحده می توانست با کاهش تنش ها،به زعم خود ایران را تبدیل به یک بازیگر مسئول در منطقه کند اما در حال حاضر با توجه به شلوغ کردن و پیچیده کردن قضایا توسط این کشور بعید است که این کشور به اهداف خود برسد.
خدایی درباره پیامدهای اقدام آمریکا در منطقه در مورد تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران و همچنین اقدام متقابل ایران درباره نیروهای سنتکام و افزایش تنش ها در خلیج فارس گفت: مسلماً این اقدام خطر را افزایش داده و در پی آن تنشها افزایش می یابد. اگر چه طرف ایرانی و آمریکایی و حتی لابی اسرائیلی هم دنبال درگیری نظامی نیستند اما به هرحال ممکن است رفتار مخاطره آمیزی پاسخ مخاطره آمیز دیگری داشته باشد. این خطر وجود دارد گرچه نیت آمریکا بیشتر اقتصادی بوده اما این اقدام منطقه را در معرض خطر قرار می دهد.
سوال دیگری که در این خصوص مطرح است، علت عدم مخالفت کنگره با تصمیم ترامپ است؛ آن هم در شرایطی که طرحی در کنگره در دست بررسی است که دست ترامپ را برای اقدام نظامی علیه ایران می بندد.
خدایی در پاسخ به این سوال گفت: چنین طرحی از قبل هم بوده چون کنگره به ترامپ اعتماد ندارد و نگران است که ترامپ دست به اقدام نظامی بزند. اما این که چرا کنگره مخالفتی با تصمیم ترامپ درباره سپاه نکرد باید گفت: دفاع از ایران آن هم به صورت آشکار برای کنگره هزینه زیادی خواهد داشت.چنین اقدامی از سوی کنگره یعنی درافتادن با لابی هایی که در آمریکا بسیار قدرتمند است.
** ضدیت با ایران در آمریکا هزینه ای برای کسی ندارد
وی اضافه کرد: اعضای کنگره به ترامپ اعتماد ندارند اما ضدیت با ایران هزینه ای برای آنها نخواهد داشت بلکه دفاع از ایران است که هم برای اعضای کنگره و حتی برای ترامپ هزینه دارد.اقدام علیه ایران هزینه ای برای ترامپ نخواهد داشت اما اگر همین قضیه در مورد ترکیه یا مالزی و عربستان مطرح شود، لابی های آنها فعال می شود.
خدایی در پاسخ به این که آیا تعداد بالای طرح هایی که در کنگره آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران مطرح می شود هم به همین علت است، گفت:ما نفوذی در داخل آمریکا نداریم. بعد از برجام که مقداری لابی رسانه ها و دوگانه شدن دموکرات ها و جمهوری خواهان، مخالفین و موافقین برجام در آمریکا به وجود آمد. اما چون این لابی ها ریشه اقتصادی ندارد و سازمان یافته هم نیست. ما در داخل آمریکا روی سیاست آمریکا نفوذمان بسیار کمتر شده است گر چه از لحاظ رسانه ای موافقین برجام و حقانیت مواضع جمهوری اسلامی تاثیرگذار است اما پشتوانه اقتصادی ندارد
کارشناس مسائل آمریکا در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا ترامپ در انتخابات دور بعد هم می تواند به ریاست جمهوری برسد گفت: مسائل در حوزه علوم انسانی قابل پیش بینی نیست؛ کما این که کسی نتوانست پیروزی انقلاب اسلامی ایران، فروپاشی شوروی و جنگ های متعدد را پیش بینی کنند یا حتی ریاست جمهوری ترامپ را خیلی ها نتوانستند پیش بینی کنند.
خدایی اضافه کرد: در حال حاضر درباره انتخابات دور آتی آمریکا تحلیل هایی وجود دارد، ولی واقع امر این است که ترامپ ظاهرا نشان داده است که توانسته است در بسیاری از موارد چه در انتخابات کنگره که جمهوری خواهان در سنا اکثریت را دارند و وضعیت اقتصادی آمریکا همچنان وضعیت خوبی است و از سوی دیگر ترامپ توانسته حس ملی گرایی را در آمریکا احیا کند.
** دموکرات ها کاندیدایی در حد و قواره کلینتون هم ندارند
وی همچنین گفت: این در حالی است که برای ترامپ تاکنون رقیب قدرتمندی تاکنون پیدا نشده است. الان حتی شخصیتی در حد و قواره هیلاری کلینتون هم ندارند. برنی سندرز هم خطرناک نیست چون او یک گفتمان جدیدی ارائه میکند که این گفتمان جدید با آن روح سرمایه داری آمریکا مخالف است بعید است که رای اکثریت آمریکا را به دست بیاورند چون ریسک و چالش بزرگ برای جامعه آمریکاست
وی در پاسخ به این که آیا بایدن می تواند خطری برای ترامپ داشته باشد گفت:شاید بایدن در میان دموکرات ها خطر اول برای ترامپ باشد ولی او هم نتوانسته یک ادبیات قوی و پاسخ های قدرتمندی داشته باشد و به لحاظ جلب کمک های مردمی هم نسبت به سندرز عقب افتاده است.
این کارشناس مسائل بین المللی در پاسخ به سوال دیگری درباره طرح نمایندگان مجلس شورای اسلامی درباره مقابله با اقدام سپاه اظهارداشت: این اقدام مجلس در عرصه بین المللی واکنش مثبتی خواهد داشت ایستادگی در مقابل آمریکا را یک مزیت می دانند که ایران می تواند این گونه می تواند نیروهای نظامی آمریکا را در لیست تروریستی قرار دهد.
وی یادآورشد: این اقدام در کوتاه مدت هم در داخل و هم در خارج بازتاب خوبی خواهد داشت اما اینکه در عمل چه طور پیش می رود.اما پاسخ ایران پاسخ منطقی بوده است اما باید بدانیم زمین دعوای اصلی زمین اقتصاد است.