افق انلاین ، فوأد ایزدی عضو هیات علمی دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران و کارشناس مسائل آمریکا در رابطه با بیانات اخیر مقام معظم رهبری درباره مذاکره با آمریکا گفت: بیانات رهبر معظم انقلاب نشان داد که ایران ترسی از مذاکره ندارد و مذاکره خط قرمز همیشگی و دائم برای ایران نیست و همانطور که ایران قبلا مذاکره کرده اگر شرایطی فراهم شود که به نفع منافع ملی کشور باشد باز هم مذاکره خواهد کرد.
این استاد دانشگاه افزود: اینکه ایران الان با آمریکا مذاکره نمیکند برای این نیست که مشکلی با مذاکره دارد برای این است که با طرف مذاکره مشکل دارد، طرف مذاکرهای که پایبند به تعهداتش نیست و از این جهت قابلیت مذاکره را از دست داده است.
این کارشناس مسائل آمریکا یادآور شد: همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند الان دولت ترامپ تحت فشار است و سیاستهایش علیه ایران جواب نداده است. هم اکنون دموکراتها و خیلی از جمهوری خواهها سیاستهای ترامپ علیه ایران را نقد میکنند، حتی برخی از جریانات صهیونیستی هم به این سیاستها انتقاد دارند، چون صهیونیستها علاقمندند توانمندیهای ایران را محدود کنند ولی در دوره ترامپ این توانمندیها محدود نشده که هیچ، در خیلی از حوزهها افزایش هم پیدا کرده است.
ایزدی اظهار داشت: ترامپ نیاز دارد برای انتخابات آینده نشان دهد که بُرد داشته و از طرفی هم به طور کلی نشان دهد سیاستهایش نسبت به ایران جواب داده است زیرا اینگونه می تواند بگوید ایران تحت فشار مجبور شد به ما امتیاز بدهد.
وی یادآور شد: مذاکره یعنی «بده- بستان» و بده و بستان یعنی شما امتیازهایی میدهی و امتیازهایی میگیری. ولی آمریکاییها هم اکنون آمادگی دادن امتیاز به ما را ندارند و میگویند ایران باید به ما امتیاز بدهد و وقتی این کار را کرد کشور نرمالی خواهد شد.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه اصلا دادن امتیاز به ایران در دستور کار آمریکا نیست، گفت: این هم دلیل دارد دلیل اول اینکه برداشتن تحریمها اصلاً دست ترامپ نیست. اشتباهی هم که ما در برجام داشتیم این بود که وزارت خارجه ما روی قدرت رئیس جمهور آمریکا برای برداشتن تحریمها خیلی حساب باز کرد ولی چون تحریم های اصلی مصوبه کنگره است رئیس جمهور حق ابطال مصوبه کنگره را ندارد.
ایزدی ادامه داد: برای همین شما در متن برجام دیدید که دقیقا مشخص شده که ایران چه کاری باید انجام دهد ولی وقتی نوبت به تعهدات آمریکا می رسد گفته شده آمریکا سعی میکند که مثلاً فلان تحریم را بردارد! این هم به این جهت است که تحریمهای اصلی دست رئیسجمهور آمریکا نیست که بخواهد سر آن بحث کند.
کارشناس مسائل آمریکا تصریح کرد: نکته بعدی اینکه این تفکر در آمریکا نهادینه شده که ایران همیشه باید ذیل تحریم باشد، یعنی اگر به حرف آمریکا گوش نکرد باید تحریم شود و اگر هم گوش کند، برای این که به این کار ادامه دهد هم باید تحریم ها وجود داشته باشد.
این استاد دانشگاه افزود: با این وجود حرفهایی که برخیها در داخل میزنند و میگویند با مذاکره تحریمها برداشته میشود خیلی موضوعیت پیدا نمی کند، چون قرار است مذاکره کنند که تحریم ها برداشته شود ولی اصلا سیاست آمریکا برداشتن تحریمها نیست و دوم اینکه اصلاً برداشتن تحریم ها دست ترامپ نیست.
وی اضافه کرد: ترامپ هم اخیرا گفته ما همیشه تحریم ها را علیه ایران خواهیم داشت پس تا این حالت در آمریکا وجود دارد مذاکره با آمریکا سودی برای برداشتن تحریمها ندارد و در نتیجه منفعتی برای ایران در پی نخواهد داشت.
این استاد دانشگاه در ادامه درباره این سوال که چگونه می توان مطالبه رهبر معظم انقلاب درباره اینکه نشان دهیم فشارهای حداکثری پشیزی ارزش داشته را، محقق کنیم، گفت: اگر ما به خواسته آمریکا برای مذاکره تمکین نکنیم نشان میدهد که فشارها جواب نداده است، اما اگر ما طوری رفتار کنیم که طرف مقابل احساس کند فشارها جواب داده است این به سبک مقابله با ایران تبدیل خواهد شد یعنی هر جایی که که خواستن با ایران مقابله کنند فشار وارد می کنند و امتیاز می گیرند برای همین هم مقام معظم رهبری فرمودند این مشکل هیچ وقت حل نخواهد شد.
وی افزود: سبک برخورد آمریکا این است که ایران اگر به حرف آنها گوش ندهد آن را تحریم حداکثری میکنند. این سبک باید بهم بخورد یعنی اینکه ایران نشان دهد تحریم و فشار حداکثری جواب نداده تا آمریکا سیاستهای خودش را تغییر دهد.
ایزدی یادآور شد: همه معتقدند که باید سیاست فشار حداکثری آمریکا تغییر کند ولی اگر همیشه صحبت از مذاکره کنید آن زمان آمریکا احساس می کند فشارها جواب داده پس ما باید ثابت کنیم فشارها جواب نداده است.
این استاد دانشگاه اظهار داشت: ما یک بار مذاکره با آمریکا را تجربه کردیم و نتیجه آن مشخص است. از طرفی یک زمان آمریکاییها گفتند با ایران صحبت نمیکنیم مگر اینکه غنیسازی صفر شود و در آن بازه زمانی که آنها با ما کاری نداشتند هم سانتریفیوژهای ایران چندین برابر شد هم غنیسازی به ۲۰ درصد رسید و آمریکاییها متوجه شدند مذاکره نکردن با ایران ها نتیجهای جز سرعت گرفتن برنامه هستهای ایران ندارد بعد گفتند بیایید مذاکره کنید و سرعت پیشرفت ما را ذیل مذاکره گرفتند.
وی در خاتمه گفت: از این جهت اگر ما سیاست آمریکا را نمی پسندیم باید با عدم تمکین به خواسته آنها ثابت کنیم که سیاستهای آمریکا جواب نداده است و بیانات اخیر رهبر معظم انقلاب هم یعنی این سیاست ها جواب نداده و ما باید زیر این پیام رهبر معظم انقلاب حرکت کنیم.
فارس