سیگنالهای رئیس کل بانک مرکزی برای بازار ارز احتمال ریزش بیشتر نرخ دلار در هفتههای آتی را تقویت کرده است.
نرخ دلار در حالی از سومین روز شهریور تا کنون در محدوده ۱۱ هزار و ۲۰۰ تا ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان قرار دارد که بررسیها نشان میدهد این دوره یکی از پرتقاضاترین دورههای سالیانه در بازار ارز تلقی میشود.
افق انلاین ، بازار ارز این روزها نه با تشدید تنشهای در خاورمیانه بنای افزایش را گذاشت و نه با خبرهای مثبت و چراغ سبزهای غربیها برای حل مشکل دست به تعدیل نرخها زد. فعالان بازار میگویند محدودهای که دلار، تب سنج بازار ارز، در آن جای خوش کرده است، محدودهای است که خروج از آن چه به قصد ریزش و چه به قصد افزایش دشوار است. عدم تاثیرپذیر بازار ارز از وقایع سیاسی را نیز برخی به بریده شدن بند ناف اقتصاد ایران از درآمدهای نفتی نسبت میدهند. هر چند ایران هنوز فاصلهای معنادار با خداحافظی با اقتصاد نفتی دارد اما بررسیها نشان میدهد حجم تاثیرگذاری نفت در اقتصاد ایران در حال کاهش است و ادامه این ضعیت در میان مدت میتواند اتفاقات خوبی را برای کشور رقم بزند.
خبر همتی برای فعالان بازار چیست؟
دلار آخرین ماه تابستان را با نرخ ۱۱ هزار و ۷۰۰ تومان آغاز کرد اما درست در نخستین روزها بود که نرخ در محدوده ۱۱ هزار و ۴۵۰ تومان قرار گرفت. مانورهای گاه وبیگاه دلالان با هدف افزایش قیمتها و نزدیک تر شدن آن به کانال ۱۲ هزار تومان نیز طی چند ساعت خنثی میشد تا نه بحرانهای منطقهای و نه شایعات داخلی هیچ کدام نتواند بازار را تحت تاثیر قرار دهد.
با گذشت نزدیک به دو ماه از ماندگاری دلار در این محدود نرخ برخی کارشناسان به خروج دلالان از بازار، کندی آهنگ رشد تورم و آرامش در دیگر بازارها به عنوان دلایل مهم مهار ارز استناد کردند اما سیگنالهای اعلامی از سوی رئیس کل بانک مرکزی نشان میدهد داستان کاهش قیمتها در بازار ارز ادامه دار خواهد بود. همتی در گزارشهای ارائه شده صراحتا از اتکای اقتصاد ایران به صادرات غیر نفتی سخن گفته است و کاهش وابستگی به نفت را در شرایط تحریمی مورد تایید قرار داده است. آنچه اما ادامه این روند را تضمین میکند خبر تازهای است که وی به بازار اعلام کرد. به گفته همتی، دولت به موضوع ثبات در مقررات صادراتی و اجتناب از صدور بخشنامههای موردی در مقاطع مختلف سال برای منع صادرات با هدف تنظیم بازار، ورود کرده است. از سوی دیگر با توجه به تدوین نقشه راه صادرات غیر نفتی میتوان انتظار داشت، تکیه بازار ارز بر صادرات غیر نفتی بیش از پیش افزایش یابد.
در بازار ارز ایران چه میگذرد؟
در حالی که بازار ارز درست یک سال پیش مقصد سرمایههای سرگردان بود و رشد مداوم قیمتها موجسواری دلالان را در بازار سبب شد، بانک مرکزی نسبت به اجرای عملیاتهای متعدد با هدف بازگرداندن آرامش به بازار ارز اقدام کرد.
این وضعیت سبب شد نرخ ارز کاهشی محسوس را نسبت به سال گذشته و ریزشی بطئی و سخت را نسبت به ماههای گذشته تجربه نماید.
فعالان بازار میگویند حجم حضور دلالان در بازار با کاهشی آشکار روبهروست اما آنچه اهمیت دارد این است که پیشبینی میشود تداوم ماندگاری در کانال کنونی، عرضه ارز از سوی سرمایهگذاران غیر حرفهای به بازار را افزایش دهد چرا که بسیاری از افراد با تداوم این روند ترجیح میدهند سرمایههای ارزی شان را دوباره به ریال تبدیل کنند و همین اتفاق ریزش بیشتر قیمتها را سبب خواهد شد.
دریافت مالیات از خریداران ارز از سوی دیگر دلیل محکمی برای امتناع افراد تازه وارد از ورود به این بازار اعلام شده است.
منبع: خبرآنلاین