شهادت سردار سلیمانی و خروش جوانان در واکنش به آن، بار دیگر ظرفیت و انرژی عظیم این قشر پویا را به نمایش گذاشت و ضرورت توجه به آن در مسیر رشد و تعالی استانهای مختلف کشور و از جمله آذربایجانغربی را یادآوری کرد.
بروز حس انتقام از استکبار جهانی و پس از آن غرور ملی در میان جوانانی که میتوان گفت در حاشیه قرار داشتند، باید به صورت طبیعی موجب امیدواری بیش از پیش مردم آذربایجانغربی و به خصوص نسلهای پیشین انقلاب و مسوولان به این نسل پویا و تاثیرگذار شود.
تاثیرگذار از این لحاظ که آذربایجانغربی با دارا بودن یک میلیون نفر جمعیت جوان ۱۵ تا ۲۹ ساله که یک سوم جمعیت استان را تشکیل میدهد، در زمره استانهای جوان کشور قرار دارد و از سوی دیگر نیز سرمایه انسانی یکی از مهمترین مولفهها برای رشد و تعالی به شمار میرود؛ بر همین اساس همبستگی کنونی جوانان فرصتی است تا با ایجاد یک بروکراسی کارآمد، زمینه جلب مشارکت آنان در زمینههای مختلف اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و … فراهم شود.
به عقیده کارشناسان علوم اجتماعی، تقویت حس تعلق در بین جوانان باعث مشارکت بیشتر آنان میشود اما عزم جدی دستاندرکاران برای بهرهگیری از قدرت پویای این قشر به عنوان موتور محرکه حرکت به سمت سازندگی و پیشرفت ضروری است.
این حس تعلق اجتماعی و سرزمینی که به برکت خون سردار سلیمانی بار دیگر پررنگ شده است، نباید مغفول واقع شود و همین انرژی به عنوان یکی از ملزومات توسعه استان باید در تمامی زمینهها مورد توجه قرار گیرد.
حتی جوانانی که تا چندی پیش به ظاهر با نسل اول انقلاب زاویه داشتند، در پی شهادت سردار سپهبد قاسم سلیمانی به یکباره چهره دیگری به خود گرفتهاند و اینک در پی صرف انرژی خود در عرصههای مختلف پیشرفت کشور هستند.
استفاده از این انرژی کمنظیر در استانی که بنا به آمار در شاخصههای توسعه از متوسط کشوری پایینتر است، ضروریتر به نظر میرسد و همت والایی از سوی مسوولان کشوری و استانی و تغییر دیدگاه نسبت به جوانان را میطلبد.
آذربایجانغربی در سالهای اول انقلاب به دلیل درگیری با گروهکهای مختلف ضدانقلاب و بعد از آن به خاطر وقوع جنگ تحمیلی، فرصتهای توسعه زیادی را از دست دادهاست و امروز این عقبماندگیها با همت و تلاش مدیران و البته همراهی مردم نه تنها باید جبران شود بلکه باید با استفاده از این نیروی خلاق و با تکیه بر وجود ظرفیتهای کشاورزی، تجاری و معدنی و همچنین همسایگی با سه کشور به یک استان توسعهیافته تبدیل شود.
استاد حوزه و دانشگاه طی روزهای اخیر با تاکید بر اینکه شهید سردار سپهبد قاسم سلیمانی الگویی برای جوانان آذربایجانغربی است، گفت: این جوانان قبل از لبیک گفتن به حاج قاسم باید نسبت به منش و اعتقادات ایشان معرفت کافی کسب کنند و کسب این شناخت آنان را در مسیر رشد و تعالی قرار میدهد.
حجتالاسلام مجتبی نظری اضافه کرد: سرداری که سفارش کرده تا روی سنگ قبرش واژه «سرباز» را حک کنند و بدون دریافت حق ماموریت در جبهه مقاومت حضور مییافت، بدونشک الگویی تمام عیار برای جوانان این استان است؛ این جوانان باید بدانند سردار سلیمانی نگاه عمیقی نسبت به وحدت شیعه و سنی داشت و راه وی را ادامه دهند.
جامعهشناس و عضو هیات علمی دانشگاه نیز گفت: جوان امروزی زیربار زیادهخواهی و حرف غیرمنطقی نمیرود، حقوباطل را به خوبی از هم تشخیص میدهد و جانب حق را میگیرد؛ بر همین اساس سردار سلیمانی برای جوانان مناطق مختلف کشور دارای جذابیت بود.
حسین هنرور اضافه کرد: شهید سردار سلیمانی نگاه همهجانبه به مسایل مختلف و از جمله حجاب، وحدت و … داشت و دیدگاههایش راجع به موضوعات مختلف برای جوانان بسیار جذاب بود.
وی به شکاف نسلی بین جوانان و ضرورت ترمیم آن اشاره کرد و افزود: سردار سلیمانی پیونددهنده نسلها بود و نسل جوان را به آرمانهای نظام مقدس جمهوری اسلامی نزدیکتر کرد.
وی اظهار داشت: وی خود را متعلق به یک گروه خاص نمیدانست و هیچ جناحی را منکوب نمیکرد و تنها از آرمانهای متعالی خودش سخن میگفت؛ جوانان امروزی فردی همچون «حاج قاسم» را که به دنبال منافع شخصی خودش نباشد، بیشتر قبولش دارد.
وی با تاکید بر اینکه سردار سلیمانی یکرنگ بود و عملش با سخنش همخوانی داشت، بیان کرد: جوانان حق دارند تا شیفته سردار سلیمانی شوند و قلبشان برای ایثار و شهادت بتپد زیرا واژه ایثار در وجود ایشان متجلی بود و خود را فدای امنیت ملی و جبهه مقاومت کرده بود.
وی آگاهیبخشی به جوانان در مورد ویژگیهای شخصیتی شهید سردار سلیمانی را ضروری خواند و افزود: قرار گرفتن این قشر در مسیر آرمانهای سردار و تلاش برای رشد و تعالی جامعه گام بلندی در مسیر جلب مشارکت جوانان به شمار میرود.
وی ادامه داد: عوامل فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی متعددی در جلب مشارکت جوانان برای رشد و تعالی جامعه در زمینه های مختلف موثر است و ابتدا باید رفع نیازهای آنان در اولویت قرار گیرد.
عضو هیات علمی دانشگاه: «روحیه جهادی» شهید سردار سلیمانی باید به ارکان نظام، مسوولان اجرایی و حتی نمایندگان مجلس تزریق شود و همه آنان به صورت جهادی و به بهترین نحو ممکن وظایفشان را انجام دهند. وی اظهار داشت: روحیه جهادی شهید سردار سلیمانی باید به ارکان نظام و مسوولان اجرایی و حتی نمایندگان مجلس تزریق شود و مفهوم آن برداشتن اسلحه و رفتن به جهاد نیست؛ باید همگی آنان به صورت جهادی و به بهترین نحو ممکن وظایف خودشان را انجام دهند.
وی افزود: تداوم راه سردار میتواند جوانان را در مسیر رشد و تعالی جامعه قرار دهد زیرا آیینهای باشکوه گرامیداشت سردار سلیمانی در سرتاسر کشور نشان داد که مسیر سردار طرفدار دارد.
وی اضافه کرد: شور و شعور کنونی جوانان نشانه این مهم است که مسیر سردار درست است؛ بر همین اساس باید ارزشهای سردار در سطوح مختلف جامعه ترویج یابد و رسانهها نیز آنها را برجسته کنند.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار آذربایجانغربی نیز معتقد است که «جوانان ما تحصیلکرده و هوشیار هستند و باید از این موقعیت به عنوان فرصت استفاده کنیم زیرا اگر کارها به جوانان سپرده شود، کشور به بهترین نحو اداره میشود.»
علی مصطفوی اظهار داشت: جوانان کشور توانستند دوران دفاع مقدس را به بهترین نحو مدیریت کنند و بر همین اساس دولت تدبیر و امید نگاه ویژهای نسبت به بهرهمندی از ظرفیت جوانان دارد.
برخی از کارشناسان نیز معتقدند که اشتغال، ازدواج و پرکردن اوقات فراغت از مشکلات اصلی امروز جوانان است و باید برنامههای لازم در این خصوص از سوی متولیان امر در اولویت انجام شود تا مشارکت این قشر و استفاده از ظرفیت آنان پایدار باشد.