در پی تحریمهای غرب بر ضد ایران و تصمیم تهران در زمینه توقف فروش نفت به شماری از کشورهای اروپایی، بهای سوخت با روندی صعودی در حال افزایش است.
پرس تیوی در این زمینه با مکس کیزر، روزنامه نگار و مجری در پاریس مصاحبه کرده است تا نظر وی در خصوص تاثیر تحریمها بر بهای نفت و گاز و دلار امریکا و اقتصاد را جویا شود که برگردان آن را در ادامه میخوانید.
پرس تیوی: به نظر شما تمامی این مسائل چگونه بر کشورهایی که در حال حاضر هم با فشار اقتصادی زیادی مواجهند، تاثیر خواهد گذاشت؟
کیزر: بهای نفت و مواد غذایی به میزان عرضه پول در سیستم بستگی زیادی دارد. درست است که اوضاع ایران باعث بروز فشار بیشتری شده است اما روند غالب در اینجا این است که تریلیونها دلار که در زمان بحران برای کمک اقتصادی به بانکها مورد استفاده قرار میگرفت، در حال حاضر به صورت تورم در مسیر بازگشت به اقتصاد قرار دارد.
بنابراین پیشبینی من این است که بهای سوخت در امریکا طی ۲۴ ماه آینده دو برابر میشود. بله، ۲ برابر. بهای سوخت در حال حاضر به دلیل یارانههای دولت به بخش نفت به صورت مصنوعی پایین نگه داشته شده است.
یک فاکتور مهم دیگر که کسی درباره آن صحبت نمیکند، تغییرات آب و هوایی و گرم شدن جهانی کره زمین است. این قضیه هم باعث بروز نابسامانی اقتصادی گسترده در سراسر جهان و افزایش بهای نفت و گاز میشود.
پرس تیوی: بنابراین به نظر شما ما مطمئنا شاهد تداوم این روند خواهیم بود و شاید اوضاع بدتر هم بشود. شما درباره ۲ برابر شدن بهای نفت و سوخت در امریکا نیز سخن گفتید. بیایید به اوضاع اروپا هم نگاهی بیندازیم. در برخی کشورهای اروپایی شاهد تظاهراتهایی در اعتراض به سیاستهای ریاضتی هستیم. به نظر شما آیا در آستانه تظاهراتهای گسترده در دیگر کشورها قرار داریم؟
کیزر: خب، عامل محرک وقوع انقلاب در مصر را به خاطر بیاورید، وقتی همزمان با افزایش بهای نفت به ۱۴۷ دلار در هر بشکه، بهای مواد غذایی هم افزایش یافت، افزایش بهای مواد غذایی در راستای افزایش بهای نفت صورت گرفت.
هر زمان بهای مواد غذایی ۴۰ درصد از بودجه هفتگی یک نفر یا بیش از این رقم را دربر گیرد، معمولا موجب بروز خیزشی از این نوع میشود و این همان چیزی است که در مصر روی داد.
در امریکا چند دهه است که بهای مواد غذایی و انرژی به صورت مصنوعی در حد پایینی نگه داشته شده است چرا که دلار امریکا علاوه بر اینکه در ورای سازوکار قیمتگذاری در سراسر جهان قرار دارد، واحد پولی ذخایر مالی جهان نیز محسوب میشود و این مساله مانع از افزایش قیمتها در امریکا شده است.
اما در حال حاضر، سایر کشورها نظیر ایران، چین و روسیه در حال انجام مبادلات بر اساس ارزهای دوجانبه خود هستند و دلار امریکا را از مبادلاتشان حذف کردهاند. سهم دلار امریکا در مبادلات جهانی از ۷۰ درصد به ۶۰ درصد کاهش یافته است و با ادامه این روش به پایینتر از ۳۰ درصد نیز میرسد.
این بدان معناست که امریکا در حال از دست دادن فاکتور دارا بودن واحد پولی ذخایر مالی جهان است و بنابراین بهای گاز در امریکا ظرف ۲ سال آینده به راحتی میتواند ۲ برابر شود، به نحوی که با بهای کنونی گاز در اروپا، آسیا و سایر نقاط جهان برابری کند.
امریکا به دلیل این محدودیتهای مصنوعی نسبت به سایر کشورهای جهان از ۵۰ درصد تخفیف در معاملات تجاری برخوردار بود، تخفیفی که در حال حاضر در حال محو شدن و از بین رفتن است.