یکی از عوامل گران شدن بسیاری از اجناس و کالاها در کشور متاسفانه به قیمت دلار ارتباط دارد.روز گذشته بود که بر اساس اعلام رئیس کل بانک مرکزی باز مجموع ۲۷ میلیارد دلار تعهد ارزی صادرکنندگان که معوق شده بود ۸ میلیارد دلار به چرخه اقتصاد کشور بازگشته و این تعهد به ۱۹ میلیارد دلار کاهش یافته است .
همین موضوع باعث پایین آمدن نرخ دلار در کشور شد و به گفته بسیاری از کارشناسان که بارها اعلام کرده بودند ارز کشور که برای صادرات معوق شده بود به ایران برنگشته بود و این موضوع یکی از مهمترین عوامل گرانی اخیر قیمت دلار بود.
تا جایی که قوه قضاییه نیز به این موضوع ورود کرده و فهرست شرکتها و افرادی که ارز حاصل از صادرات را بازنگردانده اند در اختیار قوه قضاییه قرار گرفته تا برخوردی جدی با آنها صورت گیرد.
این نماینده مجلس افزود: سقوط قیمت ارز به عوامل مختلفی بستگی دارد مثلا آزادسازی بخشی از ارزهای مسدود شده و برگشت ارز صادراتکنندگان میتوان بر این مهم تاثیرگذار است.
وی ادامه داد : اگرچه بخشی از مشکلات با تزریق ارز به بازار حل میشود اما بخش عمده آن مرتبط به اتخاذ سیاستهای صحیح است و اگر سیاستهای درست ازسوی تیم اقتصادی دولت اتخاذ شود حتی درصورت عدم تزریق ارز میتوان به اصلاح وضعیت امیدوار شد.
قادری درباره محاسبه نرخ واقعی دلار تصریح کرد: مجموعهای عوامل در تعیین نرخ ارز تاثیرگذار است یکی از این عوامل تفاوت نرخ ارز داخلی و بینالمللی است همچنین انتظارات و توقعات تورمی نیز از دلایل دیگر است، اینکه آیا مردم انتظار رشد تورم در آینده را دارند یا خیر؟ بطور مثال شاید در یک زمانی نرخ تورم ما با تورم بینالمللی فاصله چندانی نداشته باشد اما انتظار شکلگیری تورم ازسوی مردم سبب اضافه شدن نرخ ارز میشود.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: البته لغو یا افزایش تحریمها نیز میتواند در نرخ ارز تاثیرگذار باشد بنابراین مجموعه عوامل تاثیرگذار بر عرضه و تقاضا، تعیینکننده نرخ ارز است و نمیتوان به استناد یک یا دو فاکتور گفت؛ نرخ ارز واقعی است یا خیر.