به گزارش افق انلاین ، مناظره دوم و نهایی دونالد ترامپ و جو بایدن بامداد جمعه در حالی برگزار شد که بیش از ۴۰ میلیون نفر در رایگیری زودهنگام رای داده بودند. این تقریبا معادل بیش از ۳۰ درصد آرای اخذ شده در انتخابات ۲۰۱۶ بود.
موضوعات مهمی در این مناظره مطرح شد که از جمله آنها بحران کرونا، مهاجرت، تبعیض علیه رنگین پوستان و برخی از موضوعات سیاست خارجی بود.
آنچه در این مناظره مشهود بود این بود که دو طرف همدیگر را چندین بار به فساد متهم کردند. آقای ترامپ گفت که بایدن از روسها پول گرفته و بالعکس بایدن هم میگفت که ترامپ در چین حساب بانکی مخفی دارد و از چینیها پول گرفته است.
ترامپ در حالی که حدود ۴ سال در آمریکا رئیس جمهور بوده است، در این مناظره سعی کرد که بایدن را نماینده سیستم حاکم معرفی و خودش را فردی خارج از سیستم تعریف کند.
بایدن در طول مناظره دفعات زیادی به دوربین نگاه کرد تا مستقیم با مردم آمریکا حرف بزند. اما ترامپ عمدتا به مجری نگاه میکرد. بایدن گاها در واکنش به پاسخ های ترامپ لبخند می زد. او با رفتار و عکسالعملهای خود بسیار تلاش می کرد تا ترامپ را فردی دروغگو به تصویر بکشد. او چندین بار گفت که هر کسی که رئیس جمهور آتی آمریکا شود، با شخصیت و کاراکتر خود، کاراکتر کشور را نمایندگی خواهد کرد.
در زمینه سیاست خارجی عمدتا به موضوعاتی مانند کره شمالی، روسیه، چین و ایران اشاره شد. مجری ادعای دخالت ایران و روسیه در انتخابات آمریکا را مطرح کرد که کاندیداها به آن پاسخ دادند. به ویژه بایدن در این خصوص خط ونشانهایی را برای ایران کشید. هیچ سوال و پاسخی درباره سیاست آتی این دو کاندیدا در قبال ایران، به جز بحث انتخابات آمریکا، مطرح نشد. شاید یکی از موضوعات سیاست خارجی مغفول در این مناظره مربوط به تحولات منطقه و خاورمیانه هم بود. این موضوع تلویحا نشان میدهد که در حوزه امنیت ملی، آمریکا احساس خطر بیشتری را از جانب روسیه، چین و تا حدودی ایران دارد و بر این حوزه ها متمرکز است.
تسنیم/شاید سخت بشود برای مناظره نهایی ترامپ و بایدن برنده قطعی معرفی کرد. هر چند که برخی از رسانه های آمریکا، بر اساس وابستگی سیاسی خود سعی کردند به طور نسبی هر یک از دو کاندیدا را پیروز مناظره آخر معرفی کنند. اینکه کسی پیروز قاطع مناظره نشد، به این مفهوم است که بعید است این برنامه تاثیر چندانی بر افکار عمومی و نظرسنجی ها داشته باشد.
تا به اینجای کار آقای بایدن روی کاغذ و بر اساس نظرسنجیها پیش است. او در نظرسنجیهای ملی با میانگین حدود ۸ درصد از ترامپ جلوتر است. اما آنچه در انتخابات آمریکا مهم است، ایالتهای خاکستری یا رقابتی هستند. این ایالت ها هستند که رئیس جمهور را در آمریکا تعیین میکنند. در حدود نیمی از ایالت های خاکستری بایدن حدود ۵ یا ۶ درصد از ترامپ بالاتر است، در باقی ایالتهای رقابتی، با وجود اینکه باز بایدن جلوتر است، اما فاصله بسیار کم بوده و رقابت شانه به شانه است.
در مجموع پیش بینی قطعی درباره پیروز انتخابات ریاست جمهوری آمریکا کاری سخت و نامعقول است، چرا که بسیاری از نظرسنجیها و پیش بینیها در انتخابات قبلی غلط از آب در آمدند.
در مدت زمان باقی مانده تا انتخابات ترامپ و بایدن مناظره دیگری نخواهند داشت. اما یکی از مولفه های موثر میتواند آمار مربوط به کرونا باشد که این روزها رکوردهای جدیدی را در آمریکا ثبت می کند. این خبر خوشی برای ترامپ نیست.
پیش بینی درباره فرد پیروز انتخابات کار سختی است، اما شاید بتوان پیش بینی کرد که با توجه به مواضع رئیس جمهور و شرایط حاضر، احتمال بروز تنش سیاسی یا فراتر از آن در آمریکا طی هفته های آینده وجود دارد؛ به ویژه اینکه ترامپ درباره آرای پستی تشکیک کرده است.