انتخابات یکی از بارزترین و برجسته ترین شکل اعلام حضور شهروندان هر کشوری در حمایت از نظام حاکم و تاثیر گذاری در نحوه اداره کشور و اعلام نظر و اراده مردم است. بنابراین وقتی مردم در انتخابات با مشارکت بالا رای می دهند، در واقع اعتماد خود به سیاست ها و برنامه های کلان کشور را اعلام میکنند.
در ایران اسلامی که الگوی حکومتی از دو پایه اصلی تشکیل شده است، شاخص جمهوریت آن در انواع انتخابات مردم از شورای شهر تا ریاست جمهوری و انتخابات نمایندگان مجلس خبرگان و مجلس شورای اسلامی متبلور است و حتی رهبری جامعه نیز به صورت غیر مستقیم از سوی مردم انتخاب میشود، لذا باید گفت که انتخابات نماد روشنی از مردم سالاری است که در کنار شاخص اسلامیت، رویکرد و متن این جمهوریت را تعیین می کند و از ترکیب این دو مردم سالاری دینی شکل می گیردکه باید در تمام ارکان نظام به هر دو شاخص اهمیت تمام داده شود.
مرور مواضع رهبر معظم انقلاب نیز نشان میدهد که ایشان بر حضور پر شور و انتخاب اصلح تاکید کرده اند و همواره از حق انتخاب مردم در تمامی دوره ها استقبال کرده و در تمامی انتخابات ها، بدون ابراز مواضع در خصوص کاندیداها، مردم را به استفاده از این حق خود که در قانون اساسی نیز به آن تصریح شده است، دعوت کردهاند. ایشان فارغ از سلیقه های سیاسی همه ایرانیان را دعوت به حضور و استفاده از حق خود برای تعیین سرنوشت کشور کرده اند، لذا از روزهای آغازین انقلاب یکی از مهمترین ارکان حاکمیتی بر دوش مردم بوده و این مردم هستند که از طریق شرکت در انتخابات خواستههای خود را در نظام دنبال می کنند.
نکته حائز اهمیت در ایران اسلامی این است که انتخابات و مشارکت مردم در آن، مهمترین سرمایه اجتماعی نظام است. با آنکه ما در هر انتخاباتی شاهد ظهور فرصت ها و یا بروز آسیب هایی هستیم، اما در نهایت مشارکت حداکثری مردم خواست نظام و رهبری است. چرا که رکن جمهوریت در ایران، یک امر تاثیرگذار و تعیین کننده است و به هیچ عنوان خاصیت فقط تبلیغاتی ندارد. دلیل این امر را حتی می توان در زاویه هایی که در مواردی بین منتخبان مردم بروز می کند، ملاحظه کرد و چه بسا در مواردی رسانه های معاند سعی میکنند ارکان حاکمیتی را متمایل به یک نامزد نشان دهند و در نهایت فرد دیگری رای میآورد.
این نشان میدهد که هم انتخابات واقعی است و هم انتخابات در سلامت برگزار میشود. بنابراین به رغم تبلیغات گستردهای که این روزها از سوی رسانههای دشمنان انجام می گیرد تا مردم را از شرکت در انتخابات ناامید کنند، باید گفت که انتخابات حق همه شهروندان ایرانی است که اگر در آن:
- با آگاهی و اراده برای تغییر و بهتر شدن، مشارکت حداکثری داشته باشند؛ که نتیجه مشارکت گسترده مردم و دمیدن روح امید به هم میهنان و کارگزاران خدوم و مأیوس کردن دشمنان و کم شدن تهدیدات علیه نظام خواهد بود.
- بدین وسیله علاقه خود را به سرنوشت کشور نشان داده و با انتخاب فرد مورد نظر امکان اعمال نظر و سلیقه خود در نحوه اداره کشور را اعمال می کنند و این خود یک ارزش است خارج از بحث اینکه فرد مورد نظر ما انتخاب بشود یا نه.
- نمایش و انعکاس حس تعلق به میهن اسلامی و ایران عزیز که برای هر ایرانی بدون در نظر گرفتن گرایش سیاسی و سلیقه ها از اهمیت بالایی برخوردار است و ما همه به بودن زیر این پرچم سه رنگ افتخار می کنیم و به آن می بالیم، پس باید آن را ابراز کنیم و انتخابات یکی از این روش هاست.
- تقویت امنیت و احساس امنیت در کشور؛ همه می دانیم که امنیت مهمتر از هر چیزی در کشور است و کشور در سایه امنیت است که می تواند زیست کند و آباد شود. حضور پرشور مردم در انتخابات سایه بسیاری از تهدیدات را از کشور دور میکند و پاسخ مناسب به دشمنان کشور و انقلاب خواهد بود.
- تقویت روحیه امیدواری در پیرامون؛ چشم امید بسیاری از دوستداران انقلاب اسلامی و مستضعفان در جهان به ایران دوخته شده و انتخابات پرشور و سالم به آنها نیز امید مقاومت و پیروزی می دهد.
- مشارکت پرشور به شکل گیری احزاب شناسنامه دار و کارآمد کمک می کند؛ به هر صورت حضور با سلیقه های مختلف در انتخابات با محوریت احزاب و جریانهای سیاسی زمینه رشد و بلوغ سیاسی و حزبی کشور را نیز تقویت می کند و انتخابات همواره زمینه ای برای فعالیت، ظهور و بروز سلیقه های مختلف بوده است.
- فرهنگ سیاسی و تعاملات اجتماعی را تقویت می کند، هرچند انتخابات ضمن پیامدهای مثبت، گاهی آسیبهایی را نیز همراه دارد که نشان از آسیب در فرهنگ سیاسی کشور و ضعف تکاملی آن است که نیازمند تعامل و تمرین است و انتخابات همواره این زمینه را فراهم میکند حال اگر منافع ملی و رعایت اخلاق اسلامی مورد توجه جدی و شاخص قرار گیرد و آرام آرام در تعامل مناسب فرهنگ سیاسی کشور نیز تعالی پیدا میکند و این کشور اسلامی که بر پایه انتخابات مردم حرکت می کند راهی جز این در پیش رو ندارد.
- رفع کاستی ها و اشتباهات؛ هر نظامی در مسیر حرکت خود ضمن نکات برجسته و موفقیتآمیز ممکن است در انتخاب روش ها و مدیریت ها دچار مشکلات و اشتباهاتی شود که انتخابات این امکان را فراهم می کند تا با حضور افراد و رویکردهای نو با حفظ اصول، اصلاحات لازم صورت پذیرفته، کشور یک گام دیگر به پیش برود.
در پایان باید اشاره کرد که مردم هوشمند ایران که از پشتوانه یک فرهنگ و تمدن بزرگ برخوردارند باید بدانند که در منطقهای از عالم زندگی میکنند که هنوز بعضی کشورها با حکومت قبیله ای اداره می شود و میتوانند با حرکت خردمندانه برای تمام ملتهای منطقه در حوزه مردم سالاری درسآموز باشند. ان شاء الله