به گزارش افق آنلاین به نقل از روزنامه الاخبار، با وجود نقش تاثیرگذار و نفوذ بالایی که فرانسه در اتحادیه اروپا ایفا میکند اما هنوز نتوانسته حمایت متحدان خود برای تحمیل تحریمهای سیاسی علیه مقامات لبنانی را به دست بیاورد.
۱۷ کشور اروپایی به رهبری مجارستان و ایتالیا با پیشنهاد فرانسه مبنی بر تحریم سیاسی مقامات لبنانی مخالفت کرده و آن را غیرقابل تحقق دانستند. شورای امور خارجه اروپا نیز اعلام کرد که باید یک نظام قانونی طبق استانداردهای حقوقی و بین المللی در زمینه پولشویی و اختلاس و قاچاق برای اعمال تحریمها علیه لبنان ایجاد شود و تحریم سیاسی در این زمینه قابل توجیه نیست.
این به معنای آن است که تحریم مقامات لبنانی، آنگونه که طی ماههای گذشته اتحادیه اروپا تهدید به آن کرده بود مستلزم وجود یک نظام و ساز و کار مناسب است که تا این لحظه وجود ندارد. از طرف دیگر برخی از کشورهای اروپایی در تلاشند تا تحریمهای مشابه تحریمهای ایالات متحده علیه سیاستمداران لبنانی اعمال کنند و پیشگام این پروژه فرانسه هست.
طی چند ماه گذشته لبنان تبدیل به یکی از موضوعات اصلی در دستور کار شورای امور خارجه اروپا شده بود که برخی از اعضای آن تصمیم گرفته بودند به ویژه بعد از انفجار بندر بیروت در ۴ آگوست ۲۰۲۰ به درخواست فرانسه تحریمهایی علیه برخی از سیاستمداران لبنانی که مانع تشکیل دولت میشدند اعمال کنند.
اما همه اعضا در این باره به توافق نرسیدند. مجارستان اولین کشوری بود که با این موضوع مخالفت کرده و خواستار تدوین یک نظام قانونی برای تحریم لبنان شد. البته شواهد نشان میدهد که عمده تلاش فرانسه و برخی متحدان آن در راستای تحریم «میشل عون» رئیس جمهوری لبنان و «جبران باسیل» رئیس جریان آزاد ملی بود که اقدامات مجارستان و چند کشور دیگر مانع از این امر شد.
در واقع مجارستان و سایر کشورهای همراه آن معتقدند که تحریم یک کشور یا مقامات آن باید بر اساس چارچوبهای روشن مربوط به جرایمی همچون پولشویی و فرار مالیاتی و قاچاق پول باشد و نمیتوان با اتهامات سیاسی و بدون شواهد و مدارک کسی را تحریم کرد. بر همین اساس در جلسه اخیر اتحادیه اروپا توافق شد که گروههای حقوقی ویژه برای ایجاد نظام تحریمها علیه لبنان تعیین شود. البته «ژان ایو لودریان» وزیر خارجه فرانسه فشار زیادی برای عقب راندن مجارستان و ایتالیا از این موضع خود اعمال کرد اما موفق نشد.
اما بارزترین کشورهایی که خواستار تحریم لبنان هستند عبارتند از فرانسه و آلمان و هلند و دانمارک. شورای امور خارجه اروپای نیز در آخرین جلسه خود تاکید کرد که قبل از پایان ماه جاری باید همه مراحل قانونی جهت ایجاد یک نظام برای تحریم لبنان انجام شود و در این جلسات دو موضوع اصلی مورد بحث قرار گرفت:
-ژان ایو لودریان در این نشست تلاش کرد تا همتای مجارستانی خود را برای تحریم لبنان قانع کند؛ اما «پیتر اسزیژارتو»، وزیر امور خارجه و تجارت خارجی مجارستان تاکید کرد که با اصل تحریمها علیه لبنان مخالف نیست اما معتقد است که این تحریمها باید بر اساس معیارهای بین المللی همچون سوء مدیریت مالی و پولشویی و قاچاق غیر قانونی پول واختلاس در بودجه عمومی و مواردی از این قبیل باشد. نماینده ایتالیا نیز اظهار داشت که تحریمهایی که فرانسه قصد تحمیل آن ها را به لبنانیها دارد در چارچوب سیاسی و تلافیجویانه قرار میگیرد و مشروعیت قانونی ندارد.
– مواضع مجارستان و ایتالیا راه را برای کشورهای عضو اتحادیه اروپا درباره معیارهایی که باید در نظام تحریم علیه لبنان گنجانده شود باز کرد و در همین زمینه برخی وزرای اروپایی به فرانسه اطمینان دادند که در برابر این تحریمها ایستادگی نخواهند کرد؛ اما در عین حال شرط گذاشتند که باید یک فرمول قانونی و سیاسی به این منظور در نظر گرفته شود.
تسنیم/هلند یکی از کشورهایی بود که به شدت از مواضع فرانسه برای تحریم مقامات لبنانی حمایت کرد و دانمارک و آلمان نیز مواضع مشابهی داشتند. اما کشورهای دیگری مانند سوئد و فنلاند با تصمیم سیاسی برای تحریم مسئولان لبنانی مخالفت کردند.
همچنین در جریان نشستهای اخیر اتحادیه اروپا، «جوزف بورل» نماینده عالی روابط خارجی و سیاست امنیتی اتحادیه اروپا در یک مصاحبه مطبوعاتی اظهار داشت که هنوز تصمیمی از جانب اتحادیه اروپا در خصوص بحران لبنان گرفته نشده و اگر کشورهای عضو این اتحادیه موافق باشند کارت تحریم مقامات لبنانی روی میز خواهد بود. وی در عین حال تاکید کرد به این دلیل که نخبگان سیاسی لبنان قصد ندارند برای اجرای اصلاحات در این کشور به شکل سریع اقدام کنند میتوان تحریمهایی علیه آنها اعمال کرد.
به دنبال آن سخنرانی وزیر خارجه فرانسه آغاز شد و بار دیگر تاکید کرد که سالگرد انفجار بندربیروت نزدیک است در حالی که لبنان همچنان در معرض فروپاشی قرار دارد. البته این اظهارات لودریان به دلیل نگرانی درباره شرایط لبنان و امنیت اجتماعی و اقتصادی آن نبود بلکه از این نظر بود که پاریس معتقد است «فروپاشی لبنان به پیروزی حزب الله منجر میشود».
وزیر خارجه فرانسه در شورای امور خارجه اروپا درباره نظام تحریمها علیه لبنان به یک اجماع سیاسی رسید و این پیشنهاد فرانسه مورد حمایت هلند و آلمان و ایرلند و اسپانیا و یونان قرار گرفت. نکته قابل توجه در این میان است که با وجود اینکه وزیر امور خارجه مجارستان مخالف تحریم ها علیه لبنان بود اما در این جلسه موضع مثبتی برای ایجاد نظام تحریم علیه لبنان ابراز داشت؛ اما همچنان بر وجود معیارهای قانونی برای ایجاد این نظام تاکید کرد.
در پایان که فرانسه نتوانست موافقت همه اعضا را برای تحریم لبنان به دست بیاورد، جوزف بورل یک کنفرانس مطبوعاتی برگزار کرده و در آن گفت که تلاشها برای اتخاذ اقدامات قانونی جهت تحریم مسئولان لبنان به دلیل ادامه بنبست سیاسی و درد و رنج مردم وجود دارد و تا پایان این ماه باید به نتیجه برسد.