گرچه این تصور تا حد بسیار زیادی زاییده فیلمهای سرگرم کننده و کارتونهایی است که برای بچهها ساخته میشود، اما چندان هم غلط و بی ربط نیست. البته همه تعریفی که از هوش مصنوعی وجود دارد در رباتهای هوشمند خلاصه نمیشود و این موضوع بسیار فراتر از رباتهای تصمیم گیرنده است.
هوش مصنوعی چیست؟
به زبان ساده یعنی تلاش برای شبیه سازی فرآیندهای هوش انسانی در پردازنده یا همان مغز ماشینها. این علم در صدد آن است که اولاً دریابد که انسان چطور با مغز خود فکر میکند، سپس تلاش کند تا این پروسه را در مغز رباتها یا ماشینها پیاده سازی کند. یکی از انواع هوش مصنوعی که این روزها بسیار پر طرفدار است chatgpt می باشد.
هوش مصنوعی ابعاد مختلف و کاربردهای متفاوتی دارد. از کاربردهای خاص هوش مصنوعی میتوان به سیستمهای خبره، پردازش زبان طبیعی، تشخیص گفتار و بینایی ماشین اشاره کرد.
(artificial intelligence )هوش مصنوعی در واقع توانا کردن یک کامپیوتر یا ربات است. به طوریکه این ربات قدرت برقراری ارتباط با انسان به عنوان یک موجود هوشمند را داشته باشد. بنابراین وقتی از هوش مصنوعی حرف میزنیم یعنی باید رباتی داشته باشیم که بتواند به طور مستقل فکرکند، استدال کند، معنا و مفاهیم موضوعات را درک کند، قدرت تعمیم موضوعات به مسائل قبلی را داشته باشد و قادر باشد از تجربیات قبلی خود استفاده کند.
تمایل انسان به هوشمند کردن رباتها به سال ۱۹۴۰ باز میگردد. یعنی درست از زمانی که کامپیوترها رونق خود را آغاز کردند. از همان موقع بشر به این فکر ساخت رباتهایی افتاد که کارهای پیچیده مانند ارائه براهین یا استدلال، انجام بازیهای پیچیده مانند شطرنج و برنامه ریزیهای استراتژیک را انجام دهد.
با وجودیکه هوش مصنوعی به نسبت دانش کامپیوتر علمی با سابقه تر محسوب میشود اما هنوز هم ماشینی وجود ندارد که مغز و حافظه آن به اندازه یک انسان معمولی توانمند شده باشد. به نظر میرسد هوش مصنوعی به صدها سال زمان برای و ازمون و خطا نیاز دارد تا بتواند به آن نقطه برسد که تمام توانایی های مغز انسان را کسب کند. از این رو سالهاست که دانشمندان فعال در حوزه AI تلاش خود را روی ارتقای سطح توانمندی موتورهای جستجو با هوش مصنوعی یا ماشینهای تشخیص صدا و چهره متمرکز کردهاند. یکی از شرکت های پیشرو در این زمینه شرکت open ai می باشد .
مکانسیم عمل هوش مصنوعی
هوش مصنوعی از گوگل تا یک بازی ویدئویی حضور دارد. در بعضی از موارد مثل بازی ها نیاز به حضور یک انسان برای بررسی عملکرد وجود ندارد اما در بسیاری از موارد نیز حضور یک انسان برای بهبود روند ضروری است.
پخش مصنوعی که برای تشخیص چهره استفاده می شود وظیفه آنالیز رنگ، شکل و فرم اجزای مختلف صورت را بر عهده دارد
خبرنگار: سیدجلیل حسینی