نوام چامسکی فعال سیاسی و استاد بازنشسته دانشگاه ام.آی.تی آمریکا معتقد است: در مقایسه با سیاست خارجی اوباما در قابل ایران، سیاست خارجی رامنی در قبال ایران جنگ افروزانهتر خواهد بود.
بهنظر جیمز روزنا نظریه پرداز فقید مکتب فرارفتارگرایی در تصمیم گیری سیاست خارجی علت رفتار سیاسی حکومتها به مجموعهای از این عوامل پنجگانه مربوط میشود: ۱ – متغیر شخصیت تصمیمگیرنده؛ ۲ – نقش و میزان اختیارات تصمیمگیرنده؛ ۳ – متغیر دیوانسالاری حکومتی؛ ۴ – متغیر جامعه؛ ۵ – متغیر نظام بین الملل.
به اعتقاد وی در کشورهای بزرگ با وضعیت اقتصادی و سیاسی توسعه یافته باز، اولویت متغیرها بدین ترتیب هستند: نقش، جامعه، دیوانسالاری، نظام بینالملل و شخصیت در حالی که در کشورهای کوچک توسعه نیافته با جابهجایی قابل توجه متغیرها بدین ترتیب: شخصیت، نظام بینالملل، نقش، جامعه و دیوانسالاری، مواجه هستیم.
اما به هر حال آنچه در سیاست خارجی یک کشور اعم از توسعه یافته و توسعه نیافته مشهود است تأثیر متغیر شخصیت بر سیاست خارجی است. در کشوری مثل آمریکا نیز سیاستمدارانی چون کندی، کیسینجر و بوش پسر نمونهای از تأثیر عامل “شخصیت” و تفسیر موسع از نقش توسط آنها در سیاست خارجی بوده است.
بر این اساس می توان تصور کرد که انتخاب میت رامنی به رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا و نوع سیاست خارجی او در قبال ایران با آنچه اوباما اتخاذ کرده و می کند تفاوت قابل ملاحظه ای خواهد داشت.
پروفسور نوام چامسکی زبانشناس معاصر و استاد بازنشسته دانشگاه ام.آی.تی آمریکا در خصوص تفاوت سیاست خارجی اوباما و رامنی در قبال ایران به خبرنگار مهر گفت: پیش بینی نوع رفتار “رامنی” و سیاست خارجی او در قبال ایران سخت و دشوار خواهد بود.
وی تصریح کرد: به آسانی نمیتوان پیش بینی کرد که او در قبال ایران چه رفتاری را انجام خواهد داد.
وی تصریح کرد: اما آنچه می توان گفت این است که سیاست خارجی “رامنی” در مقایسه با اوباما در قبال ایران جنگ افروزانهتر خواهد بود.
استاد بازنشسته دانشگاه MIT تأکید کرد: همچنین در قبال سیاست خارجی رامنی در مقایسه با سیاست خارجی اوباما در قبال اسرائیل باید توجه داشت که “رامنی” حمایتهای جدیتر و بیشتری از جنایات اسرائیل خواهد داشت.
بنیانگذار زبان شناسی مدرن در پایان تصریح کرد: البته این تفاوت سیاست خارجی رامنی با اوباما فقط محدود و منحصر به موارد مذکور نیست و می توان انتظار این تفاوت در موارد دیگر را نیز داشت.