افق(ofoghnews.ir) وزیر نفت در جلسه علنی امروز مجلس از اقدامات اساسی وزارتخانه متبوعش برای کاهش وابستگی به صنعت نفت با توجه به فرصت تحریم، خبر داد.
وکلای ملت در جلسه علنی امروز (چهارشنبه) مجلس شورای اسلامی سؤال نادر قاضیپور نماینده ارومیه از رستم قاسمی وزیر نفت را مورد بحث و بررسی قرار دادهاند که خلاصه این سؤال بدین شرح است: علت ورود لولههای گاز ترش علیرغم تولید داخلی چیست؟
این سؤال قبلاً در کمیسیون انرژی مجلس بررسی شده بود اما به دلیل عدم اقناع نماینده سؤال کننده از پاسخهای وزیر، به صحن علنی خانه ملت موکول شد.
پس از ارائه توضیحات وزیر نفت به سؤال مطرح شده، قاضیپور اعلام کرد که از پاسخهای وزیر قانع نشده است و سپس ابوترابیفرد که ریاستجلسه را بر عهده داشت، قانعکننده بودن یا نبودن پاسخهای وزیر را به رأی وکلای ملت گذاشت که نمایندگان نیز با ۱۴۰ رأی موافق، ۴۴ رأی مخالف و ۱۲ رأی ممتنع از ۲۱۵ نماینده حاضر در جلسه، پاسخهای رستم قاسمی را قانعکننده دانستند.
رستم قاسمی وزیر نفت در این جلسه در توضیحاتی به پرسش مطرح شده، اظهار داشت: از زمانی که بنده مسئولیت خدمتگذاری در وزارت نفت را بر عهده گرفتم، یک متر لوله توسط شرکتهای وابسته به وزارت نفت از خارج از کشور وارد نشده است.
وی افزود: قبلاً وزارت نفت کار را خودش انجام میداد و کالا را خودش وارد میکرد اما هماکنون چند سالی است که کار به مجریان طرح، پیمانکاران و سازندگان واگذار شده است. اما بیش از ۸۰درصد نیازمندیهای کالای صنعت نفت از داخل کشور تأمین میشود.
وزیر نفت ادامه داد: موضوعی که آقای قاضیپور درباره لولههای گاز ترش گفته، این لولهها از داخل تأمین میشود اما با توجه به اینکه ورق صنعت گاز ترش در داخل کشور نداریم باید از خارج وارد کنیم. به همین دلیل پیمانکاران پیش از مسئولیت بنده در وزارت نفت، توافقاتی را با خارج از کشور در زمینه واردات ورق صنعت گاز ترش انجام دادند تا ۱۰۰۰کیلومتر از این ورقها وارد کشور شود که بخشی از آن تا کنون وارد شده و مابقی طبق برنامه زمانبندی انجام شده، سال آینده وارد میشود.
قاسمی همچنین خاطرنشان کرد: قراردادی در سال ۸۷ با وزارت نفت برای تأمین کالا بسته شده که هرسال آن را تمدید کردهاند. علیرغم آنکه پیشپرداخت این قرارداد تأمین شده است. بنابراین اولاً در زمان مسئولیت بنده در وزارت نفت چنین اقدامی انجام نشده و ثانیاً پیش از قبول مسئولیت توسط بنده نیز به این دلیل که دلیل موجهی بوده، چنین قراردادی بسته شده است.
وزیر نفت با تأکید بر اینکه سازندگان داخلی باید با خارجیها رقابت کند، تصریح کرد: اخیراً یک شرکت چینی میخواست لوله وار کند که ما مخالفت کردیم و با لولهسازی اهواز صحبت کردیم که مقداری قیمتشان را پایین آوردند و کار انجام شد.
«امروز در شرایط تحریم قرار داریم و باید از فرصت تحریم استفاده کنیم تا وابستگی ما به صنعت نفت از بین برود که البته اقدامات اساسی در وزارت نفت در جریان است تا به زودی بتوانیم وابستگی ۱۰۰سالهای که به نفت داشتیم را از بین ببریم.»
* مجلس دادگاه است و من دادستانم!
در ادامه این جلسه نادر قاضیپور نماینده ارومیه در سخنانی به ارائه توضیحاتی در زمینه پرسش از وزیر نفت پرداخت و تأکید کرد: چرا با وجود اینکه سابقه ۱۵ساله در تولید داخلی لولههای گاز ترش داریم، باز هم لولههای گاز ترش از خارج کشور میخریم؟!
وی افزود: همه ما تأکید بر استفاده از علوم و فنون داخلی و افزایش تولیدات کشاورزی، صنعتی و دامی داریم؛ چرا چند سال است به تصمیمات اتخاذ شده در این زمینه جامه عمل پوشانده نمیشود و از خارج از کشور لولههای گاز ترش وارد میشود؟
قاضیپور خطاب به وزیر نفت گفت: شما تا دیروز پیمانکار بودید اما امروز وزیر نفت هستید و باید به موضوع فرابخشی نگاه کنید؛ شما میدانید هر ۱۰هزار دلار واردات یعنی از بین رفتن یک فرصت شغلی در داخل کشور، آیا سزاوار است در شرایط کنونی مملکت، صدها جوان متخصص ایرانی بیکار بمانند؟ پیمانکاران به ما مراجعه نکردند، ما نوکر کارگران هستیم و نوکر سرمایهداران نیستیم.
نماینده ارومیه اضافه کرد: تهمتی که شما به ما زدید، عمری از شما گذشت نمیکنم، آیا این موضوع مهم نیاز به سؤال از وزیر ندارد و باید منتظر بمانیم تا رهبر معظم انقلاب رأساً در این زمینه حکم حکومتی صادر کند؟!
وی در بخش دیگری از سخنانش خاطرنشان کرد: رئیس جمهور به میرکاظمی وزیر سابق نفت دستور استفاده حداکثری از توان تولید داخلی داد اما به حرف رئیسجمهور گوش نکردند؛ اولویت وزارت نفت با کالای تولید داخلی است و باید بدانیم ساخت لوله در داخل کشور امکانپذیر است و تولید لولههای گاز ترش در ایران سابقه طولانی دارد.
قاضیپور همچنین گفت: ۸۰۰میلیون یورو فقط در یک معامله پول ما را به خارج دادید، میخواهم بدانید چه کسانی به کشور خیانت میکنند؟ نقش آقایان طاهری، قلعهبانی و … در این رابطه چیست؟ مجلس دادگاه سیاسی است،شما متهم هستید و من دادستانم و هیئترئیسه نقش هیئتمنصفه را بر عهده دارد.
* تصور نمیکردم مجلس دادگاه است
وزیر نفت پس از استماع این سخنان قاضیپور،مجدداً طبق آییننامه داخلی مجلس، پشت تریبون قرار گرفت و با تأکید بر اینکه بنده اتهامی به شما نزدم، گفت: نام افراد را بردن یعنی اتهام زدن به آنان، درست نیست افرادی که در اینجا حضور ندارند، نام آنها را ذکر کنید، مجلس را دادگاه تلقی کردند، تصور ما غیر از این بوده است و ما تصورمان این بود که بیاییم و در اینجا به پرسش آقای قاضیپور پاسخ دهیم.
وزیر نفت ادامه داد: بنده گفتم که در زمان وزارتم یک متر لوله توسط شرکتهای وابسته به وزارت نفت از خارج از کشور وارد نشده است؛ امروز به لطف خدا اکثر لولههای کشور و کالاها و تجهیزات صنعت نفت در داخل تولید میشود از این فرصت تحریم استفاده شده است.
قاسمی همچنین گفت: در وزارت نفت، کمیته راهبردی وجود دارد که برخی از اعضای کمیسیون صنایع و معادن در آن عضو هستند و برای همه کالاهای صنعت نفت که وابستگی داریم، برنامهریزی انجام دادند تا با یک برنامه فنی و علمی بتوانیم تولید داخلی را رونق دهیم.
وزیر نفت تأکید کرد: عمده مشکلات سازندگان ما این است که ما باید زمینه را برای آنها فراهم کنیم که یا باید به صورت طرح یا لایحهای، مشکلات سازندگان کشور حل شود.
رستم قاسمی در خاتمه تأکید کرد که ما میتوانیم سازندگان داخلی کشور را به کار گیریم و این موضوع برنامهریزی شده است.
بر پایه این گزارش، نادر قاضیپور نماینده ارومیه مجدداً در سخنانی در فرصت دومی که در اختیار داشت، با طرح سؤالاتی از وزیر نفت، گفت: چرا به تولید داخلی اعتماد نمیکنید ولی به خارجیها اعتماد میکنید؟
وی افزود: از یک سو آنان ما را تحریم و از سوی دیگر تهدید به حمله نظامی میکنند؛ جمهوری اسلامی ایران در سایه توجهات حضرت عصر(عج) موفق خواهد شد و آمریکا هم هیچ غلطی نمیتواند بکند.
قاضیپور ادامه داد: اگر این همه لولههای مورد نیاز از داخل کشور خریداری میکردیم، وضعیت اقتصادی کشور البته که بهتر میشد و اگر وزارت نفت به موقع به تعهدات خود عمل میکرد، سه کارخانه سهشفتیه کار و نیازهای داخلی را تأمین میکردند.
نماینده ارومیه ادامه داد: چرا در مناقصات، شرکتهای خارجی برنده میشوند؟ آیا این موضوع جای سؤال ندارد؟ خرید داخلی رضایت خدا را به دنبال دارد و بهتر است مسئولان آخرتشان را به دنیا نفروشند.
به گفته وی، برای ایجاد کارخانجات عظیم لولهسازی کشور،میلیاردها دلار سرمایهگذاری کلان انجام شده است اما در دو سال گذشته کارخانههای ما تنها با ۲۰درصد ظرفیت اسمی کار کردهاند.
نادر قاضیپور در خاتمه با بیان اینکه در افق ۱۴۰۴، ایران اسلامی باید به کشوری برتر در ابعاد مختلف در منطقه تبدیل شود، تصریح کرد: ایران اسلامی توانا و قدرتمند با مدیریت رهبر انقلاب توانسته کشوری برتر در منطقه نمایان کند.