به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان فارس، تا ماههای پایانی سال گذشته هنوز خبری از ۳ هزار میلیارد تومانی که قرار بود دولت از درآمد ناخالص ملی به وزارت بهداشت اختصاص دهد، نبود تا بالاخره در ابتدای سال ۹۱ مرضیه وحید دستجردی اعلام کرد که در روزهای پایانی سال حدود ۲ هزار میلیارد تومان آن محقق شده است.
اما مشکلات و کمبودهای بودجهای در وزارت بهداشت به عنوان محل اصلی ارائه خدمات سلامتی به مردم، سبب شد تا مجلس هشتم بودجهای ۶ هزار میلیارد تومانی را از فاز دوم از محل هدفمندی یارانهها به این وزارتخانه اختصاص دهد. بودجهای که به مرور با اجرا نشدن فاز دوم هدفمندی یارانه ها به دست فراموشی سپرده شد. وحید دستجری معتقد بود با محقق شدن این بودجه، مشکلات لاینحل وزارت بهداشت به مرور برطرف خواهد شد.
از طرفی احمدینژاد در ۲ سال گذشته در جلسات هیئت دولت از وحید دستجری خواسته بود تا ظرف ۲ سال، برنامه پزشک خانواده را به عنوان شاهکلید حوزه سلامت کشور به اجرا درآورد. برنامهای که به اعتراف تمامی بزرگان حوزه سلامت با انجام کارهای کارشناسی و اجرای درست آن حداقل به ۵ سال زمان نیاز دارد.
از همانجا بود که وحید دستجری عزم خود را جزم کرد تا بودجهها را معطوف به این برنامه کند تا حدی که خود را وزیر پزشک خانواده خواند.
هنوز تب و تاب کمبود بودجه در این وزارتخانه نخوابیده بود که به یکباره دولت در یازدهم اردیبهشت ۹۱ یک هزار و ۱۵۰ میلیارد تومان از بودجه وزارت بهداشت را مغایر با جزء ب بند ۲ ماده قانون بودجه سال ۹۰ و مغایر با برنامه پنجم توسعه که به شاخصهایی مانند تحقق عدالت در سلامت، کاهش پرداخت هزینههای درمان از جیب مردم و ایجاد دسترسی عادلانه به خدمات درمانی تاکید دارد شناخت و آن را به وزارت راه اختصاص داد.
البته این تمام ماجرا نبود و به مرور با افزایش نرخ ارز، اختصاص نیافتن ارز مرجع به تجهیزات و مواد اولیه پزشکی سبب شد تا قیمت این تجهیزات که در راستای ارائه خدمات به مردم بود دوچندان شده و در برخی دستگاهها تا ۷۰ برابر افزایش قیمت به وجود آید که قاعدتاً بار مالی زیادی را به مردم و دانشگاههای علوم پزشکی تحمیل کرد تا جایی که مجلس خانم وزیر را برای ارائه توضیح فرا خواند و در نهایت، امیدوار رضایی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس هشتم در مصاحبههای خود از وزیر بهداشت خواست تا رودربایسی را کنار گذاشته و مشکلات حوزه سلامت را عنوان کند. هنوز یک هفته از این موضوع نگذشته بود که وزیر بهداشت با گلایه از اختصاص نیافتن ارز مرجع به اولویتهای دارویی اعلام کرد که در سال جاری برای واردات چوب بستنی، زین اسب و دسته بیل ارز اختصاص یافته اما به دارو ارز ندادهاند البته عدم همکاری بانک مرکزی برای اختصاص ارز هم در این میان جزو انتقادات خانم وزیر بود.
با شدت گرفتن موج انتقادات، دولت کارت زرد خود را به وزیر بهداشت نشان داد و شایعات بر سر برکناری وزیر بهداشت قوت گرفت. از طرفی با بالا گرفتن اختلاف بین احمدینژاد و برادران لاریجانی فشار برای تغییر برادر دیگر لاریجانیها که تاکنون به عنوان رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران فعالیت میکرد، قوه گرفت و خانم وزیر بیش از پیش بر تصمیم خود پابرجا ماند.
دیگر همه منتظر بودند که هر لحظه خبر برکناری مرضیه وحید دستجری تنها و نخستین وزیر کابینه دولت اعلام شود اما رحیمی معاون اول رئیس جمهور در پاسخ به خبرنگاران موضوع را تکذیب کرد و گفت «تا احمدینژاد هست وحید دستجری هست».
شنبه دوم دی ماه بود که رئیس جمهور اختصاص نیافتن ارز مناسب برای واردات دارو را تکذیب کرد و گفت: ارزی که امسال برای دارو اختصاص یافته از سالهای پیش بیشتر بوده است و قیمت دارو نباید افزایش یابد نکتهای وحیددستجردی روز بعد کاملا تکذیب کرد.
این گفت و شنودها کم کم اهالی حوزه سلامت را مطمئن کرد که وحید دستجردی به پایان خط همکاری با دولت نزدیک میشود و تیتر یک روزنامه ایران با عنوان«فشار خانم وزیر بر افزایش قیمت دارو» موید این نکته بود.
اما شایعهها بالاخره روز پنجم هفتم دیماه ۹۱ قوت گرفت و به واقعیت تبدیل شد و ساعت ۲ بعدازظهر دولت رسماً خبر برکناری مرضیه وحید دستجری وزیر بهداشت را بدون آنکه تقدیری از خدمات دستجردی کرده باشد اعلام و محمدحسن طریقت منفرد را به عنوان سرپرست وزارت بهداشت معرفی کرد.
حال با وجود ۷ ماه تا پایان عمر دولت دهم باید از آقای رئیس جمهور پرسید تغییر نفر اول حوزه سلامت چقدر میتواند کسریهای بودجههای ارزی ریالی را محقق کند و برنامه بزرگ پزشک خانواده که به نظر میرسد بسیاری چشم به آن دوخته اند به طور تمام و کمال و نه نیم سوز اجرا شود.آیا با عزل وزیر بهداشت،مسئله کمبود منابع برای دارو نیز برطرف می شود؟ این سئوالی است که آینده پاسخ آن را روشن خواهد کرد.
گزارش: فاطمه بیات