4

رویکردی که در اجلاس آلماتی با آن مواجه بودیم متفاوت از رویکرد گذشته بود

  • کد خبر : 67442
  • ۱۵ اسفند ۱۳۹۱ - ۱۷:۴۴

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان گفت: ایران آمادگی دارد تا در چارچوبی که حقوق ملت محترم شمرده شود نسبت به رفع نگرانی‌ها به صورت متقابل اقدام کند.

رامین مهمان‌پرست در نشست هفتگی با خبرنگاران با اشاره به مذاکرات ایران و ۱+۵ در آلماتی، اظهار کرد: در این نشست فضایی ایجاد شد که در صورت تفاهم و تکمیل نوع ورود به بحث مذاکرات می‌تواند آینده‌ای قابل قبول را برای تفاهم بین طرفین ترسیم کند.

آماده مذاکرات جدی بر اساس توافق دو طرف هستیم

وی ادامه داد: ورود ۱+۵ به مذاکرات با تغییراتی که در مورد فعالیت‌های هسته‌یی صلح‌آمیز کشور ما به همراه داشت، درست است که کاملا در جهت خواسته‌های ایران قرار ندارد، اما می‌تواند بیشتر به آن سمت حرکت کند و در ادامه این تصمیماتی که برای رسیدن به تفاهم گرفته می‌شود، کامل شود و چشم‌انداز روشنی داشته باشد البته این به نوع ادامه کار و رویکرد منطقی که باید حاکم باشد و گام‌هایی که دو طرف باید همزمان و هم‌وزن بردارند بستگی دارد.

مهمان‌پرست گفت: ما از ابتدا گفته بودیم که این مساله می‌تواند به سرعت حل شود. تنها موضوعی که باید در دستور کار قرار گیرد شناختن حق هسته‌یی ایران و احترام به این حقوق در چارچوب معاهدات بین‌المللی است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: ما آماده مذاکرات جدی و رفع نگرانی‌ها بر اساس توافق دو طرف هستیم.

به گزارش ایسنا، سخنگوی وزارت امور خارجه درباره‌ اظهار ات اخیر آمانو مبنی بر دستیابی به سایت پارچین برای ایجاد روند اعتمادسازی نیز گفت: بحث ایران و آژانس در چارچوب همکاری‌هایی که تاکنون صورت گرفته ادامه پیدا خواهد کرد. اینکه در چارچوب کلی، به توافق‌نامه‌ جامعی دسترسی پیدا کنیم که در آن هم نسبت به فعالیت‌های هسته‌یی صلح آمیز کشور ما اشارات روشنی شود و چارچوب‌های کلی آن ترسیم شود و در کنار آن حتما مسائلی که به عنوان ادعای نگرانی که درباره‌ فعالیت‌های صلح آمیز هسته‌یی ما وجود دارد باید مورد توجه قرار گیرد. در چارچوب این موافقت‌نامه تصمیماتی که نگرانی‌ها را برطرف کند و خواسته‌های ما را فراهم کند اتخاذ خواهد شد.

وی ادامه داد: مجموعه مذاکرات ما با آژانس در کنار مذاکراتی که با ۱+۵ داریم به سمت مثبتی رو به حرکت است و نتایج تاکنون بهتر از گذشته دنبال شده است و می‌تواند درچارچوب کاملی به هم مرتبط باشد و به نتیجه هم برسد اما باید اقدامات طرفینی باشد. یک طرف آن باید به رسمیت شناختن حقوق کامل هسته‌یی کشور ما که برای اهداف صلح آمیز است، باشد.

وی همچنین درباره‌ طرح برخی مطالب در رسانه‌های کشورهای غربی در خصوص مذاکرات ایران و ۱+۵ در آلماتی گفت: مجموعا احساس می‌شود دید مثبتی نسبت به نتایج مذاکرات وجود دارد . خوشبینی برای تداوم مذاکرات مطرح است. فقط جای تعجب است که برخی از کشورهای غربی و برخی رسانه‌های آنها و یا رسانه‌های متعلق به منطقه بر خلاف فضای موجود در خارج از کشور ساز مخالف می‌زنند و تلاش می‌کنند نتایج مثبت را با نگاه سیاسی خود منفی نشان دهند.

وی در پاسخ به پرسشی درباره‌ اظهارات وزیر امور خارجه آمریکا که از جانب خبرگزاری فرانسه مطرح شد گفت: مقامات فرانسه و رسانه‌های این کشور باید مطابق با واقعیت اظهارنظر کنند و دیدگاههای سیاسی خود را که درباره‌ موضوعات دیگری ممکن است منفی باشد به بحث مذاکرات سرایت ندهند.

جهت‌گیری ۱+۵ پیشنهادات‌شان را قابل بررسی نشان داد

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره‌ی اظهارات اخیر علی اکبر صالحی، درباره‌ی لغو تدریجی تحریم‌ها و این که آیا این اظهارات در پی نتایج مذاکرات بوده گفت: فضای مذاکرات متفاوت از گذشته دنبال شد، پیشنهادات ۱+۵ منطقی‌تر از گذشته طرح شد. در واقع در پاسخ به پیشنهاداتی که از جانب کشور ما در اجلاس قبلی به صورت جامع طرح شده بود بخشی از پاسخ پیشنهادات در اجلاس آلماتی، مطرح شد. ممکن است تا رسیدن به تفاهم نهایی هنوز اقدامات دیگری لازم باشد و در ادامه مذاکرات بحث‌ها کامل شود. اما جهت‌گیری جدیدی که توسط کشورها ۱+۵ صورت گرفت فضا را به سمتی هدایت کرد که پیشنهادات را قابل بررسی و ارزیابی نشان داد. البته این گام اول است باید در نشست کارشناسان فنی که برگزار می‌شود و همچنین اجلاس بعدی در آلماتی، نقطه نظرات طرفین مطرح شود، بحث‌ها دنبال شود تا به تدریج به نتیجه مورد قبول طرفین برسد.

وی تاکید کرد:‌چشم‌انداز مذاکرات در صورتی که رویه منطقی ، همچنان بر آن حاکم باشد و تلاش ها برای کامل کردن رویکرد کشورهای ۱+۵ به سمت پیشنهادات کشور ما نزدیک‌تر شود روشن خواهد بود و می‌توماند تفاهم نهخایی را به دنبال داشته باشد.بخشی از این رویکرد جدید و بخشی از چشم‌انداز آینده مربوط به کاهش تحریم‌ها و کنارگذاشتن رفتارهایی است که به شکل نادرست در قبال ملت بزرگ ایران تاکنون اعمال شده است.

اقدامات ترویستی اخیرا در کشورهای منطقه نشان از فتنه‌ صهیونیستی یا فتنه‌ای که منافع رژیم صهیونیستی را تامین می‌کند دارد

در ادامه خبرنگار دیگری به حادثه‌ ترویستی در بین‌الحرمین و سفر وزیر خارجه به عراق اشاره کرد و پرسید آیا قرار است مذاکراتی نیز در این باره انجام شود؟‌گفت: اقدامات ترویستی اخیرا در کشورهای منطقه شدت گرفته و شاهد صحنه‌هایی در عراق و پاکستان و برخی مناطق دیگر در منطقه هستیم این نشان از فتنه‌ صهیونیستی یا فتنه‌ای که منافع رژیم صهیونیستی را تامین می‌کند دارد. هدف اصلی آنها ایجاد اختلافات مذهبی و قومی و دامن زدن به آنها است به ویژه این که هدف این اقدامات تروریستی جامعه‌ شیعیان است و به نظر می‌رسد اختلافات شیعه و سنی را با این توطئه‌ها می‌خواهند دنبال کنند.

وی اضافه کرد:‌ ملتهای مسلمان منطقه با هوشیاری مراقب این فتنه هستند ضمن این که این وظیفه‌ همه دولت‌ها در منطقه و خارج از منطقه است که با پدیده‌ شوم تروریست مقابله کنند و سعی کنند ریشه‌ این پدیده‌ زشت غیر انسانی را از بین ببرند.

مهمان‌پرست خاطرنشان کرد: انفجاری که اخیرا در عراق رخ داد یکی از سلسله‌ اقداماتی است که در این چارچوب طراحی شده است. سفر آقای صالحی نیز برای شرکت در مراسم رونمایی از ضریح جدید امام حسین (ع) در کربلا صورت گرفته است البته در حاشیه این سفر ملاقات‌هایی با مقامات دینی، مذهبی، و مراجع انجام خواهد شد. ضمن این که در دیدارهای احتمالی با مسوولین کشور عراق نیز رایزنی‌ها درباره‌ روابط دو جانبه و تحولات منطقه دنبال می‌شود.

مهمان‌پرست تاکید کرد: فتنه‌هایی برای بر هم زدن ثبات و امنیت در عراق دنبال می‌شود که با توجه به بلوغ سیاسی گروه‌های داخل عراق و تدابیری که دنبال می‌شود باعث امیدواری در جهت شناسایی این فتنه‌ها و رفع آنها است.

رژیم صهیونیستی تهدید اول منطقه است

دستیار ویژه‌ وزیر امور خارجه در پاسخ به پرسش دیگری درباره‌ دنبال کردن طرح سازش در شرایط ادامه‌ شهرک‌سازی‌های رژیم صهیونیستی و توهین آنها به مقدسات اسلامی نیز گفت: زمانی منطقه‌ ما روی آرامش را خواهد دید که مشکلات موضوع فلسطین به صورت ریشه‌ای حل شود . رژیم صهیونیستی تهدید اول منطقه است که همچنان شاهد تداوم تجاوزات آنها هستیم. موضع کشور ما در این باره مشخص است. سرزمین فلسطین باید به مردم اصلی آن تعلق گیرد و در فضای مردم‌سالاری، مردم اصلی آن نسبت به انتخاب کسانی که باید این سرزمین را اداره کنند تصمیم بگیرند و تکلیف رژیم صهیونیستی در این چارچوب باید روشن شود. هرگونه اقدامی که حل مساله‌ فلسطین را به صورت ریشه‌ای دنبال نکند، حتما با توفیق همراه نخواهد بود.

رویکردی که در اجلاس آلماتی با آن مواجه بودیم متفاوت از رویکرد گذشته بود

خبرنگار دیگری به اظهارات اخیر علی اکبر صالحی درباره‌ی رفع تدریجی تحریم‌ها اشاره کرد و پرسید: چه نوع تحریم‌هایی قرار است به تدریج لغو شود. که مهمانپرست گفت: رویکردی که در اجلاس آلماتی با آن مواجه بودیم متفاوت از رویکرد گذشته بود ، منطقی تر به نظر می‌رسید البته باید در ادامه کار به شکل کامل خود نزدیک شود، اما رویکرد منطقی می‌تواند فضای مناسبی را برای ادامه مذاکرات در جهت رسیدن به تفاهم کلی ایجاد کند. طبیعتا منظور از مذاکراتی که هدفمند باشد و چارچوب منطقی بر آن حاکم باشد این است که نهایتا حقوق هسته‌یی کشور ما برای فعالیتهای صلح آمیز به شکل کامل به رسمیت شناخته شود و در نقطه‌ی مقابل آن نگرانی‌ها و ادعاهایی که درباره‌ی فعالیت کشورمان مطرح می‌کنند برطرف شود.

وی اضافه کرد: وقتی حقوق ما به رسمیت شناخته شد و نگرانی‌ها برطرف شد به معنای این است که هر اقدامی به بهانه‌ فعالیت هسته‌یی علیه ملت ما هیچ جایگاهی نخواهد داشت. برای این که به نقطه نهایی برسیم باید گامهای مختلفی به صورت متقابل، همزمان و هم وزن برداریم. طبیعی است در هر گامی بخشی از اقدامات کشور ما در جهت رفع ابهامات و بخشی از آن از جانب طرف مقابل برای رفع فشارها و اقدامات نادرستی که صورت گرفته، نتایج مذاکرات خواهد بود.

بنابراین در یک تفاهم کلی در این جهت در اجلاس آلماتی بحث شد. مذاکرات ادامه دارد و در ادامه متقابلا در قبال رویکرد طرف مقابل اقدامات مناسبی از جانب نمایندگان کشور ما صورت خواهد گرفت.

ادامه رویکرد منطقی در آلماتی تحریم‌ها را از بین خواهد برد

مهمان‌پرست گفت: اظهارات آقای صالحی درباره‌ی کاهش تدریجی تحریم‌ها بر اساس فضای مذاکرات، رویکرد ۱+۵ و چشم‌انداز این نشست‌ها بوده است و نشان دهنده‌ی این است که اگر در چنین فضایی با رویکرد منطقی مذاکرات ادامه پیدا کند در ادامه آن تحریم‌ها از بین خواهد رفت.

خبرنگار دیگری در ارتباط با اخبار منتشر شده مبنی بر استقرار منافقین در بلژیک پرسید که مهمان‌پرست گفت: این مساله به شکل دقیق تحت رصد مقامات کشور ما قرار دارد، البته راجع به این مساله و اظهارات مربوط به آن هنوز اطلاعات دقیق و رسمی دریافت نکرده‌ایم. توصیه‌ کلی ما به کشورهای مختلف به ویژه کشورهای غربی این است که در تعهد خود در مقابله با تروریسم جدی باشند. راههای مقابله با این پدیده شوم و از بین بردن ریشه تروریسم را باید دنبال کنند. پناه دادن به گروههای ترویستی، حمایت کردن از آنها و اجازه‌ فعالیت دادن به افرادی که منتسب به گروههای ترویستی هستند بر خلاف ادعاهای آنها است و هم بی‌ثباتی و هم ناامنی را در دنیای امروز گسترش می‌دهد. انتظار ملت‌ها از کشورهای مدعی مقابله با تروریسم این است که اقدامات عملی در این باره انجام دهند نه این که تصمیمات آنها در جهت حمایت از این گروه‌های ترویستی باشد.

مدعیان حمایت از مردم سوریه باید به روند سیاسی و آغاز گفت‌وگوهای ملی‌ و تشویق گروه‌های مختلف برای توقف درگیری‌ها بپیوندند

مهمان‌پرست همچنین درباره‌ نامه‌ اخیر صالحی به بان‌کی‌مون درباره‌ تحولات اخیر در سوریه نیز گفت: طرح ایران برای حل بحران سوریه کاملا مشخص است که قبلا درباره‌ آن با کشورهای مختلفی رایزنی صورت گرفته است و به اطلاع دبیر کل سازمان ملل و نماینده‌ وی رسیده است و در کمیته‌ چهارجانبه‌ای که به پیشنهاد مرسی تشکیل شد مورد بررسی قرار گرفت. این طرح بهترین راه حل برای مشکلات فعلی سوریه است.

وی در ادامه با تشریح طرح ایران برای حل بحران سوریه و ضرورت ایجاد گفت‌وگوی ملی و توقف درگیری‌ها و برگزاری انتخابات گفت: کشورهایی که در منطقه یا بیرون از منطقه ادعای حمایت از مردم سوریه را دارند باید به روند سیاسی و آغاز گفت‌وگوهای ملی‌ و تشویق گروه‌های مختلف برای توقف درگیری‌ها بپیوندند و الا ادعاهای آنها با اقداماتشان در مغایرت کامل است و مورد قضاوت افکار عمومی قرار می‌گیرد.

به گزارش ایسنا خبرنگار دیگری به اهدای جایزه اسکار به فیلم ضد ایرانی آرگو اشاره کرد و گفت: انجام چنین اقداماتی را در کنار طرح گفت‌وگو با ایران از جانب مقامات آمریکایی چگونه ارزیابی می‌کنید که مهمان‌پرست پاسخ داد: در هر کشوری ممکن است با وضعیتی روبرو باشیم که متفاوت باشد. نباید هم انتظار رفتار یکسان از همه‌ بخش‌ها و گروه‌ها را داشت. در آمریکا هم ممکن است جریان‌های مختلف با دیدگاه‌های متفاوت سیاسی اظهاراتی را داشته باشند و تناقضاتی که شاهد آن هستیم نشان دهنده‌ وجود جریان‌های متاثر از موضوعات مختلف سیاسی و یا منابع قدرت در داخل آمریکا و خارج از آن است.

ملت ما هر نوع عملکرد و تصمیم در داخل جامعه‌ آمریکا را مورد ارریابی دقیق قرار می‌دهد

وی توضیح داد: آنچه که برای ما ملاک ارزیابی خواهد بود رفتار و عملکرد مقامات آمریکا برای کنار گذاشتن دشمنی‌ها، احترام به حقوق ملت ما و دخالت نکردن در مسایل داخلی کشورهای منطقه و کشور ما و جبران رفتار خصمانه در طول ۶۰ سال اخیر است. مجموعه‌ای از اقدامات،‌ تصویر منفی را تاکنون ایجاد کرده است و دائما با تصمیمات مختلفی که گرفته شده است نشان داده این رویکرد همچنان توسط بخش‌های مختلف دنبال شده است. اگر مقامات آمریکا در آمادگی‌شان برای رفع این شرایط جدی باشند باید فضا را به سمتی هدایت کنند که به جای دشمنی و سیاه‌نمایی و تحریف واقعیت‌ها حرکتی صورت گیرد تا نشان دهد که ایالات متحده‌ آمریکا با تغییر سیاست خود به دنبال شناسایی حقوق ملت ما، احترام به کشورهای مستقل و دخالت نکردن در مسایل داخلی آنها و ایجاد تفاهم از موضع برابر و عادلانه و رفتار صادقانه از روی حسن نیت است. طبیعی است که ملت ما هر نوع عملکرد و تصمیم در داخل جامعه‌ آمریکا را مورد ارریابی دقیق قرار می‌دهد و به ویژه آن بخشی که مربوط به حاکمان این کشور و اظهارات رسمی آنها است.

سطح روابط سیاسی‌مان با ترکمنستان در بالاترین حد خود قرار دارد

وی همچنین در ارتباط با اخبار منتشر شده مبنی بر ایجاد مشکلات برای اتباع ایرانی در ترکمنستان و مرزنشینان ایرانی گفت: ممکن است مسایل مرزی مشکلاتی را به دنبال داشته باشد که از طریق همکاری‌های کنسولی و توافقات مرزی نسبت به اتخاذ تصمیمات برای رفع مشکلات اقدام می‌شود.

مهمان‌پرست تاکید کرد: ما با ترکمنستان روابط خوبی داریم. سطح روابط سیاسی در بالاترین حد خود قرار دارد. ظرفیت‌های بزرگی برای همکاری‌های اقتصادی وجود دارد و مردم دو کشور علاقمند به رفت‌وآمد و همکاری‌های مختلف تجاری و سرمایه‌گذاری هستند. مسائلی که درباره‌ موضوعات مرزی و به ویژه تردد کامیون‌ها به ترکمنستان وجود دارد در گفت‌وگوهای کنسولی که مطرح است مورد بررسی قرار می‌گیرد.

وی درباره‌ سفر احمدی‌نژاد به ترکمنستان نیز گفت: سفرهای مقامات دو کشور ظرفیت‌های مناسبی را فراهم می‌کند تا حتی مسایل مختلف کوچک را نیز شناسایی و بررسی کنیم.

آمادگی داریم روابط خود را با کشورهای منطقه به بالاترین سطح برسانیم

خبرنگار دیگری به اظهارات صالحی درباره‌ این که پیشنهاد این بار آمریکایی‌ها با قبل متفاوت است، اشاره کرد و گفت: وزیر خارجه‌ آ‌مریکا در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با سعود الفیصل شرکت کرد که در آن سعود الفیصل ادعاهایی در ارتباط با مذاکرات ایران و ۱+۵ درباره‌ پیشرفت نداشتن آن مطرح کرده است که مهمان‌پرست گفت: اظهار نظر مقامات کشورهای منطقه ممکن است متفاوت با اظهارنظر مقامات کشورهای ۱+۵ یا سایر کشورهای خارج از منطقه باشد. این که چرا اظهار نظرهای متفاوتی را از طرف برخی مقامات کشور منطقه شاهد هستیم شاید به نگرانی درباره‌ حل مسایل آنها و کشورهایی که ادعای نگرانی درباره‌ فعالیت‌های صلح آمیز کشور ما دارند برمی‌گردند.

وی اضافه کرد: معتقدیم همکاری‌های منطقه‌ای باید به بهترین شکل ادامه یابد. آمادگی داریم روابط خود را با کشورهای منطقه به بالاترین سطح خود برسانیم. برای حل مشکلات بی‌ثباتی و ناامنی در منطقه ظرفیت‌های کشورهای منطقه باید در کنار هم قرار گیرد. در این صورت نیازی به حضور کشورهای خارج از منطقه وجود دارد. اگر در کشورهای منطقه بحرانهایی وجود دارد این بحران‌ها به مطالبات مردمی در این کشورها بر می‌گردد. راه حل این بحران‌ها توجه به صدای مردم و مشارکت دادن آنها در اداره‌ کشور بر تحقق خواسته‌های مشروع آنها است. اینکه به جای پرداختن به مطالبات مردمی کشور های دیگری را در منطقه به عنوان خطر و تهدید معرفی کنند بی‌نتیجه خواهد بود و کمکی هم به وضعیت این کشورها نخواهد کرد.

مهمان‌پرست خاطرنشان کرد: اظهارات برخی از مقامات کشورهای منطقه هم‌خوانی با واقعیت‌های کشور ما و فضای مذاکرات ما و ۱+۵ و چشم‌انداز آن ندارد.

مهمان‌پرست همچنین درباره‌ اظهارات صالحی مبنی بر این که پیشنهادات جدید غرب به ایران متفاوت از گذشته بود، گفت: این اظهارات از جانب آقای جلیلی هم مطرح شد، در مذاکرات قبل اگر همواره بر تعطیلی فعالیت‌های هسته‌یی ما تاکید می‌شد و یا موضوعات مشخصی را به عنوان پیش شرط تعیین می‌کردند که از نظر ما غیر منطقی بود و اجازه‌ ادامه‌ مذاکرات را به ما نمی‌داد این بار تفاوت محسوسی در پیشنهادات کشورهای ۱+۵ وجود داشت که در مغایرت حقوق اساسی کشور ما برای داشتن فعالیت‌های هسته‌یی صلح آمیز نبود و می‌توانست فضایی را برای بررسی پیشنهادات و ادامه‌ همکاری‌ها ایجاد کند. این فضا از دید ما و کشورهای ۱+۵ و خانم اشتون مثبت تلقی شد و بسیاری از مقامات کشورهای غربی این فضا و توافقات آن را مثبت ارزیابی کردند.

وی تاکید کرد:‌ ما نسبت به ادامه مذاکرات و آینده آن خوشبین هستیم و فکر می‌کنیم تغییری که صورت گرفته شروع خوبی برای رسیدن به چارچوب منطقی می‌تواند باشد. اگر این رویکرد منطقی دنبال شود و کامل گردد می‌تواند به تفاهمی که مورد توافق طرفین است برسد.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسش ایسنا درباره‌ اظهارات وزیر خارجه بحرین و دبیر کل شورای همکاری خلیج فارس درباره‌ این ادعا که ایران در امور داخلی آنها دخالت می‌کند و طرح موضوع جزایر سه گانه‌ ایرانی نیز گفت: ما در مسائل داخلی هیچ کشوری دخالت نداریم، تصمیمی هم برای دخالت در مسایل داخلی هیچ کشوری نداشته و نخواهیم داشت. توصیه‌ ما به این مقامات کشورهای منطقه این است که برای حل مشکلات داخلی خود دنبال راه حل‌های درست باشند.

طرح موضوع دخالت ایران در بحرین ادعای غیر واقعی برای دور شدن از مشکلات داخلی کشورها است

وی افزود: بهترین راه حل پرداختن به مشکلات داخلی آنها است که همانا پرداختن به مطالبات مشروع مردم خودشان به جای سرکوب مطالبات مردمی و دخالت نظامی و امنیتی کشورهای خارج از منطقه در مسایل داخلی خودشان است. باید از مطالبات مردمی حمایت کنند. زمینه‌ گفت‌وگوهای ملی را فراهم کنند و به گروه‌های مردمی اجازه‌ حضور در تصمیمات کشور را بدهند و از اتهام زنی به سایر کشورهای منطقه پرهیز کنند.

مهمان‌پرست ادامه داد: اینکه برخی از اظهارات مبنی بر دخالت کشورهای دیگر در مسایل داخلی بحرین از جمله ایران توسط برخی از این مقامات عنوان می‌شود ادعاهای غیر واقعی برای دور شدن از مشکلات داخلی کشورها است و هیچ نتیجه‌ای هم برای آنها نخواهد داشت. متاسفانه برخی از این کشورها با جریانهای سیاسی داخل منطقه به دنبال پروژه ایران‌هراسی هستند که یک طراحی صهیونیستی است، سعی می‌کنند مسایلی را در ارتباط با تمامیت ارزی ما مطرح کنند پرداختن به بحث جزایر ایرانی یا موضوعات دیگری که هم ردیف با آن دنبال می‌شود نوعی دخالت نادرست در مسائل داخلی کشور ما است که ما مواضع خود را بسیار محکم و مقتدرانه اعلام کردیم و از تمامیت ارزی کشورمان هم دفاع خواهیم کرد. بهتر است آنها به جای دخالت در مسایل داخلی کشور ما به حل مسائل داخلی خود و پاسخ مثبت دادن به مطالبات مردم‌شان بپردازند.

به گزارش ایسنا در ادامه خبرنگاری به اظهارات خزاعی، نماینده‌ ایران در سازمان ملل مبنی بر این که ممکن است ایران مذاکرات مستقیم با آمریکا درباره موضوع هسته‌یی را بپذیرد و از آن استقبال کند اشاره کرد که مهمان‌پرست در این باره گفت: این اظهارات در همان چارچوبی بوده است که مقام معظم رهبری به آن اشاره داشته‌اند. شاید اقداماتی که مقامات آمریکایی دنبال می‌کنند و همراه با تغییر واقعی در رویکردها و رفتار سیاسی آنها باشد که یکی از آنها می‌تواند بحث فعالیت‌های هسته‌یی صلح آمیز ما باشد بتواند در عمل شرایطی را به وجود آورد که این مساله قابل بررسی باشد. اگر شرایط لازم برای یک مذاکره مناسب در همان چارچوبی که مقام معظم رهبری فرمودند ایجاد شود این مساله را مسوولین کشور ما بررسی می‌کنند . هیچ حرف متفاوتی نسبت به گذشته گفته نشده است.

رفتار و تصمیمات مقامات آمریکا را در عمل ارزیابی می‌کنیم

وی همچنین درباره‌ طرح سنای آمریکا مبنی بر تصویب تحریم‌ها علیه ایران نیز گفت: در کشورها گروه‌های مختلفی ممکن است فعالیت کنند که تحت تاثیر جریانهای مختلف صهیونیستی باشند صهیونیست‌ها ممکن است نگران باشند از این که ما به حقوق خود دسترسی پیدا می‌کنیم و صلح‌آمیز بودن فعالیت‌های هسته‌یی کشور ما به اثبات می‌رسد و در تفاهم نهایی هم از این دانش بهره‌مند می‌شویم و هم ادعاهایی که درباره‌ فعالیت کشورمان بوده است برطرف می‌شود. بنابراین نگرانی صهیونیست‌ها به خاطر مشکلات داخلی آنها است و این که آنها با موج عظیم بیداری ملت‌های منطقه روبرو شده‌اند که دیگر تحمل ادامه‌ جنایات و تجاوزات آنها را در منطقه ندارند. طبیعی است که صهیونیست‌هخا از طریق کانالهای مختلف می‌خواهند فشارهایی را وارد کنند و اگر عزم و اراده جدی و واقعی از جانب مقامات آمریکایی برای تغییر رویکرد وجود داشته باشد با اقدامات خود در مقابل این عزم جدید بخواهند بایستند، ما در عمل رفتار و تصمیمات مقامات آمریکا را ارزیابی می کنیم.

خبرنگار دیگری به سفر معاون رییس دفتر سیاسی جنبش حماس در تهران اشاره کرد و گفت: در این دیدارها به ضرورت وحدت اسلامی تاکید شد تا چه اندازه انجام چنین سفرهایی را در منطقه موثر می‌دانید که مهمان‌پرست پاسخ داد: رایزنی‌های سیاسی و تبادل نظر به داشتن ارزیابی دقیق از شرایط داخلی منطقه کمک می‌کند تا به نقطه‌ای که صلح و ثبات و امنیت را به دنبال داشته باشد برسیم تا زمانی که اختلاف دیدگاه بین برخی از کشورها در منطقه وجود داشته باشد ضرورت این رایزنی‌ها و گفت‌وگوها اهمیت بیشتری می‌یابد. ما اعتقاد به وحدت بین گروه‌های فلسطینی برای دفاع از سرزمینشان و رایزنی مرتب کشورها برای مقابله با رژیم صهیونیستی داریم. بنابراین با دوستان خود دائما در تماس و رایزنی هستیم و جریانهای سیاسی فعال در منطقه را آگاه می‌کنیم و دائما به این مساله اشاره داریم که تهدید اصلی در منطقه ما رژیم صهیونیستی است و این رژیم نامشروع زمانی می‌تواند به فعالیت‌های خود ادامه دهد که اختلاف بین کشورهای منطقه افزایش یابد. باید برای رسیدن به وحدت بین گروه‌های اسلامی و همکاری نزدیک بین این کشورها تلاش کرد.

 

خبرنگار دیگری در ارتباط با تیراندازی مرزبانان آذربایجان به مرزنشینان روستای مرزی ایران در این منطقه و تذکر نماینده این منطقه در مجلس به صالحی در این باره نیز پرسید که مهمان‌پرست نیز گفت: مقامات مرزبانی باید در این باره اظهارنظر کنند ما با همه‌ همسایگان روابط بسیار خوبی داریم و تلاش می‌کنیم مسائل به سرعت حل شود و مشکلات حل گردد تا تردد اتباع را تسهیل کند و از این تسهیل رفت و آمد ملت‌های دو کشور منفعت می‌برند.

وی درباره‌ی اظهارات اخیر محسن رضایی مبنی بر کمک ایران به جمهوری آذربایجان نیز گفت: اظهاراتی که برخی مقامات درباره‌ آذربایجان انجام می‌دهند خارج از اظهارنظر مقامات رسمی ما صورت می‌گیرد. ما با همه‌ همسایگان روابط بسیار خوبی داریم و توسعه‌ روابط با کشورهای همسایه به هیچ وجه به معنای ایجاد محدودیت درباره‌ همسایه‌ دیگری تلقی نخواهد شد. همواره برای حل بحرانهای منطقه‌ای تلاش کرده‌ایم از جمله درباره بحرانی که بین آذربایجان و ارمنستان وجود داشته همواره کمک کرده‌ایم تا این مسایل و مشکلات از طریق گفت‌وگوهای سیاسی دنبال شود و همچنان این نقش را برای حل بحران‌های منطقه‌ای ایفا خواهیم کرد.

مهمان‌پرست در پاسخ به پرسش خبرنگاری درباره این که آیا حتی لغو و ابطال بخشی از تحریم‌ها منجر به مذاکره‌ مستقیم ما با آمریکا نمی‌شود و ما خواستاریم تحریم‌ها به طور کامل لغو شود؟ گفت: بحث فعلی ما این مساله نیست بلکه بحث فعلی ما شروع کردن رویکردی است که چارچوب منطقی بر آن حاکم باشد و در ادامه‌ این نشست با وجود این رویکرد منطقی طرفین به خواسته‌های خود نزدیک شوند.

وی توضیح داد: نتیجه نهایی این رویکرد شناخته شدن حق ایران در داشتن فعالیت‌های صلح آمیز هسته‌یی به شکل کامل و در طرف مقابل رفع نگرانی‌ها و ابهاماتی است که برای آنها وجود دارد. طبیعتا اگر این نگرانی‌ها از یک طرف بر طرف شود و به شکل همزمان آن حقوق ملت ما به رسمیت شناخته شود مبنایی برای ادامه‌ی فشارهای نادرست وجود ندارد. بحث فعلی ما چارچوب مذاکرات برای دفاع از منافع ملی و حقوق هسته‌یی کشور ما است که در فضای مناسب با رویکرد درست همراه باشد که در این صورت می‌توان گامهایی را برداشت. در نشست آلماتی این فضا و شرایط امیدوار کننده بود که این فضا ادامه پیدا کند و کامل شود و به یک تفاهم نهایی برسد. در عمل باید این رویکرد را در نشست بعدی دنبال کنیم.

به اختلاف نظر‌های جزیی در ادامه‌ی مذاکرات با آژانس خواهیم پرداخت

به گزارش ایسنا، سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان هم‌چنین درباره‌ی اظهارات اخیر آمانو درباره‌ی این که قصد بازدید از سایت پارچین را دارد و بهتر است این اتفاق هر چه سریع‌تر بیفتد نیز گفت: این مساله‌ای است که قبلا هم توسط آژانس در مذاکرات مطرح شده است. اصولا مبنای نشست نمایندگان ما با آژانس بر اساس رسیدن به چارچوب جامعی بوده که بتواند در آن فعالیت‌های ما را بر اساس معاهده‌ی ان‌.پی‌.تی بر اساس حقوقی که داریم به لحاظ فنی و حقوقی مورد تایید قرار دهد و بر اساس حقی که به عنوان عضو متعهد آژانس داریم تسهیلات کافی را برای ادامه فعالیت‌مان دریافت کنیم. در کنار آن هم برای رفع نگرانی‌ها اقدامات لازم را دنبال خواهیم کرد.

این یکی از موضوعاتی است که در مذاکرات با آژانس قبلا مطرح شده و مذاکرات در حال دنبال شدن است. ارزیابی دو طرف مثبت است ممکن است اختلاف نظر‌های جزیی وجود داشته باشد که در ادامه‌ی مذاکرات نسبت به آن خواهیم پرداخت.

در شرایط حاضر نیازی به مذاکرات مستقیم بین ایران و آمریکا وجود ندارد

مهمان‌پرست در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری که پرسید با توجه به رویکرد مثبت در آلماتی آیا پیش‌بینی می‌کنید در نشست فروردین ماه شاهد گفت‌وگوی موضوعی با آمریکا درباره‌ی مسایل هسته‌یی باشیم؟ گفت: مذاکره بین نمایندگان ایران و ۱+۵ در نشست آلماتی با رویکرد جدید به صورت مثبت در حال پیگیری است و در نشست‌های بعدی با توجه به نحوه‌ی ادامه مذاکرات می‌توان گام‌های بعدی را تعریف کرد. فعلا در شرایط حاضر نه نیازی به مذاکرات مستقیم بین ایران و آمریکا وجود دارد و نه هنوز چارچوبی که مقام معظم رهبری فرمودند تامین شده است. بنابراین مذاکرات ادامه پیدا می‌کند. یکی از اعضای فعال گروه ۱+۵ آمریکا است. آن‌ها پیشنهادات‌شان را مطرح می‌کنند ما هم پاسخ آن را عنوان می‌کنیم. این که گفت‌وگوها مستقیم، دو تایی یا هر چند تایی باشد چندان فرقی نمی‌کند زیرا آن‌ها پیشنهادات‌شان را در جمع مطرح می‌کنند؛ ما هم نقطه نظرات‌مان را عنوان می‌کنیم. اگر منظور از مذاکرات مستقیم بحث‌های مختلفی صرفا بین مقامات ایران و آمریکا باشد آن هم شرایط و چارچوبی نیاز دارد که قطعا مقامات ارشد ما به خصوص مقام معظم رهبری کاملا آن را به صورت شفاف روشن کرده‌اند.

او هم‌چنین در پاسخ به پرسش دیگری درباره‌ی توافق بین آمریکا و روسیه درباره‌ی سوریه نیز گفت: برداشت ما این است که کشورهای مختلفی که می‌توانند در مساله‌ی سوریه موثر باشند از ناکارآمدی رویکرد نظامی و درگیری‌های خشونت‌آمیز و اقدامات تروریستی به سمت کارآمد بودن رویکردهای سیاسی و تشویق کردن گروه‌های مختلف به گفت‌وگوهای ملی گرایش پیدا می‌کنند. ما این را یک گام مثبت تلقی می‌کنیم و معقتدیم همه کشورهای منطقه و خارج از آن باید به این رویکرد سیاسی بپردازند و طرف‌ها را به گفت‌وگوهای ملی تشویق کنند؛ درگیری‌ها متوقف شود و مردم سوریه بتوانند خودشان راجع به آینده تصمیم بگیرند. اقداماتی که بعضا در منطقه شاهد هستیم و یا اظهاراتی که در جهت کنار گذاشتن رویکرد سیاسی و دامن زدن به برخوردهای خشونت‌آمیز مشاهده می‌شود نیت این کشورها را که به ادامه‌ی درگیری‌ها کمک می‌کنند را با سوالات جدی روبه‌رو می‌کند.

وی در پایان درباره‌ی این که آیا اقدامات غرب و شورای حکام در فاصله‌ی برگزاری نشست تا ۱+۵ می‌تواند مواضع ایران را در این باره تغییر دهد؟ گفت: طبیعی است که ما همه‌ی اتفاقات درباره‌ی فعالیت‌های هسته‌یی صلح‌آمیز کشورمان انجام می‌شود و یا تصمیمات سیاسی که نسبت به ملت و کشور ما صورت می‌گیرد را به صورت کاملا دقیق زیر نظر داریم و علت این تصمیم‌گیری‌ها نیت آن‌ها و سیاست کشورهای مختلف درباره‌ی تصمیمات را حتما مورد بررسی قرار می‌دهیم.

او گفت: ادعاهایی که برای رویکرد منطقی با مسایل مربوط به فعالیت‌های هسته‌یی کشورمان مطرح می‌شود را باید در عمل و در صحنه‌های مختلف را تطبیق دهیم. بنابراین هر موردی که رخ دهد را حتما مورد ارزیابی و تجزیه و تحلیل قرار می دهیم و متناسب با آن اقدامات لازم انجام می‌شود.

لینک کوتاه : https://ofoghnews.ir/?p=67442

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

آمار کرونا
[cov2019]