نماینده مردم تبریز در مجلس، در دیدار با جمعی از فعالان مطبوعاتی و سیاسی که از وی برای انتخابات ریاست جمهوری آتی دعوت کردهاند، ابراز عقیده کرد: متاسفانه در داخل کشور اختلافاتی وجود دارد و باز هم متاسفانه هیچ عقل جمعی برای حل این اختلافات وجود ندارد، وضعیت اقتصادی را هم خودتان شاهد هستید.
وی افزود: مگر میشود برای همیشه نفت فروخت و با پول آن مردم را راضی نگه داشت؟ اگر بخواهیم اینگونه ادامه دهیم و منابع را اینگونه بین مردم توزیع کنیم، مثل این است که بخواهید یک بچه را آرام نگه دارید و برای این کار به دست او یک آبنات بدهید تا گول بخورد و ساکت شود.
وی با تاکید بر ضرورت داشتن برنامهای مشخص و تیم قوی برای اداره کشور، گفت: اینکه میگویم باید تیم قوی داشته باشیم به این معناست که در هر حوزهای مثلا کشاورزی و آبیاری یا مثلا سیاست و در بخشهای مختلف اقتصاد، کارشناسان خبرهای حضور داشته باشند. نمیشود همین طوری به مردم پول داد و گفت خرج کنید، چون نتیجه در پول غرق شدن، آلودگی است، باید کار ایجاد کنیم، باید صنعت را تقویت کنیم تا مردم تواناتر شوند.
پزشکیان در پاسخ به یکی از حاضران که پرسید «چه باید کرد؟»، گفت: باید علم هر کاری را داشت؛ چون راه غیرعلمی به هیچ کجا نخواهد رسید. از سوی دیگر ما نمیتوانیم نظر خودمان را به مردم دیکته کنیم و بگوییم آنچه ما میگوییم درست است و باید اجرا شود. ما باید با علم و منطق ثابت کنیم که حرف ما درست است و حرف دیگران را هم گوش کنیم و بعد بهترین راه انتخاب شود؛ اما اینکه به مردم بگوییم چه کنند ولی برنامه علمی ندهیم بسیار اشتباه است.
یکی از حاضران درباره شرایط ایران در فضای بینالمللی پرسید و پزشکیان گفت: باید بفهمیم که با دنیا نمیشود جنگید، راهکار حل مشکلات خارجی، آموختن زبان گفتوگو است.
وی تاکید کرد: هر فردی که برای انتخابات اعلام آمادگی میکند باید تیمی قوی برای همه بخشها داشته باشد، هیچ کس به تنهایی توان حل مشکلات کشور را ندارد.
پزشکیان در پاسخ به سوالی اظهار کرد: در بخشهای مختلف با مشکلاتی مواجه هستیم که حل آنها آسان نیست. راهکار حتما هست، اما تنها میدانم که نسبت به هر چیزی که میخواهیم بگوییم یا انجام دهیم باید علم داشته باشیم، در اقتصاد، در سیاست، در فرهنگ باید با علم صحبت کنیم چون در غیر این صورت حرف و عمل ما فاقد ارزش است، شعار توسعه سیاسی میدهیم اما بدون داشتن علم سیاست این توسعه در این زمینه امکانپذیز نیست و خراب میکنیم. این را هم بگویم که نباید فکر کرد که تنها علم کافی است چون علم بدون مهارت کارایی ندارد.
وی ادامه داد: البته اگر میگوییم به کاری علم داریم و میخواهیم انجام دهیم، این کافی نیست؛ نمونه آن پزشکی است. نمیشود تعدادی کتاب پزشکی خواند و بعد بیماری را عمل جراحی کرد، در اینجا بحث مهارت مطرح میشود که باز هم در کنار آن باید «انگیزه» و «خواستن» باشد، مهارت بدون انگیزه با مهارت همراه با انگیزه و خواستن، فرسنگها با هم فاصله دارند، پس برای موفقیت سه مولفه نیاز است: اول علم و مهارت داشته باشیم، دوم کار را به صورت مشارکتی انجام دهیم و سوم به آن کار اعتقاد و باور داشته باشیم. باز هم توسعه سیاسی را مثال میزنم که اگر توسعه سیاسی بدون این مولفهها باشد به ضد توسعه سیاسی تبدیل میشود.
وی همچنین در پاسخ به این سوال که چرا برای حضور در انتخابات تا امروز تصمیم نگرفتهاید؟ گفت: بارها گفتهام؛ مشغول بررسی شرایط هستم و هنوز تصمیمی نگرفتهام، به نظر من در یک رقابت باید کسی حضور داشته باشد که توانمندی خود را ثابت کرده باشد تا بتواند از پس مشکلات برآید. اینطور نیست که من بگویم توانایی من از افراد موجود بیشتر است بلکه باید ادعاها ثابت شده باشد. اینقدر شعار داده شده است که امروز هیچ کس بدون ارایه سند نمیتواند بگوید تواناتر از بقیه است. در نهایت تصمیم به نظر مردم برمیگردد.
وزیر بهداشت دولت هشتم در پاسخ به سوال دیگری گفت: باید منتظر باشیم و ببینیم فضا به چه سمتی میرود، فقط به نکتهای اشاره میکنم؛ باید بدانیم که توسعه شاخصهایی دارد که یکی از این شاخصها، احترام به فرهنگ منطقه است، البته فرهنگ در این بخش به عقیده تفسیر میشود. اگر من به فرهنگ و عقیده فرد دیگری توهین کردم این نشان از توسعه نیافتگی من است. متاسفانه ما ادبیات گفتوگو را بلد نیستیم که طرف مقابل را بپذیریم؛ شاید حق با طرف مقابل باشد، باید داشتن این فرهنگ را در میدان عمل نشان دهیم.
از پزشکیان پرسیده شد که «شما اصلاح طلب هستید یا اصولگرا؟» وی پاسخ داد: من هم اصلاحطلب هستم و هم اصولگرا؛ البته بیش از اصولگرایان فعلی اصولگرا هستم، اصلاحطلب هم یعنی اینکه اصلاح کنی، اصلاحات یعنی به جای دعوا با فردی که با او اختلاف عقیده داری، او را اصلاح کنی، اصلاح یعنی اگر بیمار به پنیسیلین احتیاج دارد باید به تدریج تزریق شود تا شوک به همراه نداشته باشد. باید در جامعه ایران به نحوی عمل کرد که کسی یا کسانی اگر با سلیقه و عقیده ما مخالف هستند این تصور را داشته باشیم که بیماری است که به پنیسیلین حساسیت دارد و تزریق یکباره پنیسیلین به این بیمار ممکن است جانش را بگیرد؛ لذا پزشک با توجه به نیاز بیمار به این دارو، به تدریج یعنی آن را رقیق کرده و وارد بدن بیمار میکند تا شوکی به او وارد نشود.
وی افزود: الان هم وضعیت به این ترتیب است یعنی به یکباره نباید چیزی گفت که در آن مقطع شوک ایجاد کند، اگر به یکباره در صدد انتقال مواضع و دیدگاههای خود باشیم حتی اگر ۱۰۰ درصد هم آن مواضع درست و اصولی باشد، طرف مقابل دچار شوک میشود که نتیجه آن تخریب است نه اصلاح. ضمن اینکه باید حرف طرف مقابل را هم شنید، شاید آنها هم حرف درستی بزنند یا حداقل بخشی از حرف آنها هم صحیح باشد.
وی گفت: باید با هر زمین خوردنی، بلند شد و دوباره شروع کرد، اینکه میگویید امیدمان را از دست میدهیم کار اشتباهی است و نباید در هیچ شرایطی امید را از دست داد.
یکی از شرکت کنندگان گفت «به همان دلیل که پس از دوره وزارت در انتخابات مجلس خود را ارایه کردید، آیا احتمال دارد انتخابات ریاست جمهوری هم به میدان بیایید؟» پزشکیان پاسخ داد: درست است؛ بعد از وزارت تا سه سال زندگی راحتی داشتم و میتوانستم آن راه را ادامه دهم اما ما با دغدغههایمان زندگی میکنیم، به خاطر مردم از این امکانات چشم پوشیدم و به مجلس آمدم. هنوز هم معتقدم اگر کاری از دستم بر میآید باید برای مردم انجام دهم.
ایسنا