فرمانده ستاد مشترک ارتش امریکا، از دولت عراق خواسته است در صورت تمایل به حضور این نیروها در عراق فراتر از زمان تعیینشده در قرارداد سوفا، باید به آنان مصونیت قضایی اعطا کند.
کاپیتولاسیون مورد درخواست امریکا از عراق که سابقه تکرار آن را در دوران رژیم پهلوی در دوران نخست وزیری حسن علی منصور در دهه ۱۳۴۰ در ایران داریم، در زبان فارسی به قضاوت کنسولی گفته می شود و در تاریخ قوانین بینالملل به معنای هر گونه موافقت نامهای است که براساس آن، یک کشور به کشور دیگر اجازه میدهد از قوانین قضایی خود برای اتباع خود که در داخل مرزهای آن کشور زندگی می کنند، استفاده کند.
دریاسالار مایک مولن سهشنبه (۱۱ مرداد) گفت، هرگونه توافقی مبنی بر ادامه حضور نیروهای امریکایی پس از پایان سال ۲۰۱۱ در عراق، مشروط به موافقت پارلمان عراق با اعطای مصونیت قضایی به سربازان امریکایی مستقر در این کشور است.
وی به رغم این که مقامات دولت و احزاب مختلف عراق بارها بر لزوم عقب نشینی نیروهای نظامی امریکایی از عراق در مهلت مشخص شده تاکید کردهاند، افزود، مقامات عراقی باید ابتدا مشخص کنند که آیا خواستار ادامه حضور نظامیان امریکایی در کشورشان هستند یا خیر.
گفتنی است، گروههای سیاسی در پایان نشست شامگاه سهشنبه خود با جلال طالبانی رئیس جمهور عراق توافق کردند که دولت این کشور درباره حضور شماری از نیروهای امریکایی در عراق برای آموزش نیروهای این کشور، با مسئولان واشنگتن گفتوگو کند. این چراغ سبز گروههای سیاسی عراق موجب شد تا مقامات امریکایی تلاش کنند با خواستههای بیشتری برای تمدید حضور نیروهایشان در عراق مطرح کنند.
براساس قرارداد سوفا که میان سران واشنگتن و دولت بغداد به امضاء رسید، امریکا موظف شد تا پایان آگوست سال ۲۰۱۰ عملیات نظامی خود در عراق را متوقف کرده و ۴۷ هزار نیروی نظامی باقیمانده خود را به طور کامل تا پایان ماه دسامبر سال ۲۰۱۱ میلادی (سال جاری) از این کشور خارج کند.
از سوی دیگر واشنگتن در هفتههای اخیر بارها به بغداد پیشنهاد کرده تا ۱۰ هزار نیروی نظامی برای آنچه امریکاییها آموزش نیروهای عراقی میخوانند، پس از پایان سال ۲۰۱۱ در عراق باقی بمانند.
از سوی دیگر گفته مولن درباره لزوم اعطای مصونیت قضایی به نظامیان امریکایی مستقر در عراق یک روز پس از آن مطرح میشود که استوارت بوون بازرس کل ویژه آمریکا برای بازسازی عراق در گزارشی هشدار داد، عراق از یک سال قبل ناامنتر شده و اوضاع امنیتی در این کشور رو به وخامت گذاشته است.
این گونه به نظر میآید که امریکاییها نه تنها قصد ترک عراق را ندارند، بلکه به دنبال بهانهتراشی برای ادامه حضور نظامی در این کشور نفتخیز و همچنین اخذ امتیازاتی برای ادامه جنایتهایشان در این کشور هستند.
این در حالی است که امریکاییها پیشتر با توجه به شانس کم خود برای تمدید حضور نظامی در عراق، تلاش داشتند تا پیمانکاران امنیتی خصوصی را جایگزین نیروهای نظامی در عراق کنند. البته این مسأله نیز با توجه به تجربه تلخ مردم عراق از حضور و جنایات نیروهای امنیتی خصوصی شرکت بلک واتر که اکنون به زی سرویس تغییر نام داده است، با مخالفتهای گسترده مردمی و دولتی روبرو شده بود.
امریکا در سال ۲۰۰۳ به بهانه از بین بردن سلاحهای کشتار جمعی که ادعا میشد بخشی از تجهیزات جنگی صدام حسین دیکتاتور معدوم عراق به شمار می آید، به این کشور لشکرکشی کرد.
با وجود این، بعدها مشخص شد که رژیم سابق عراق چنین سلاحهایی را در اختیار نداشته و دولتهای امریکا و انگلیس نیز در زمان حمله به این کشور کاملا از این موضوع اطلاع داشتند.
گفتنی است براساس گزارشهای منتشره، به دنبال اشغال عراق از سوی نظامیان امریکایی و انگلیسی، بیش از یک میلیون عراقی کشته شدهاند.