محمدصادق افراسیابی افزود: در شرایطی که زندگی نوجوانان و جوانان با اینترنت گره خورده است، توجه به ابعاد مختلف این پدیده و آشنایی با فرصتها و تهدیدهای آن امری ضروری است به عبارت دیگر استفاده از هر ابزاری مستلزم برخورداری از دانش مرتبط با آن ابزار است، لازمه استفاده صحیح از اینترنت نیز برخورداری از سواد رسانهای و شناخت فرصتها و تهدیدهای رسانهها و پایگاههای اینترنتی است.
مدرس افکار عمومی و مفاهیم و نظریه های ارتباط جمعی دانشگاه جامع علمی کاربردی تصریح کرد: سواد رسانهای الگویی است تا براساس آن کاربر و افکار عمومی نه به عنوان یک عنصر منفعل، بلکه به عنوان یک پدیده فعال و جاری در فرآیندی شناختی محسوب شود و عمل تفسیر و تحلیل پیام را به انجام رساند.
وی افزود: با تحصیل سواد رسانهای کاربر میآموزد هر آنچه که رسانهها و پایگاههای اینترنتی ادعا میکنند، لزوماً صحت ندارد و باید با شناخت دقیق فرصتها و تهدیدهای مربوط به رسانهها و پایگاههای اینترنتی ضمن استفاده از مزایای فناوری اطلاعات و ارتباطات از بروز خسارات جبرانناپذیر جلوگیری کند.
افراسیابی خاطرنشان ساخت: این کتاب سعی دارد تا با معرفی فرصتها و تهدیدهای ناشی از رسانههای دیجیتال ضمن ایجاد زمینه استفاده بهینه از این رسانههای نوین با هدف بهبود زندگی خانوادهها، مصونیت فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی لازم را برای در امان ماندن از آسیبهای رسانههای دیجیتال برای اعضای خانواده فراهم کند.
وی یادآور شد: موضوع شبکههای اجتماعی اینترنتی موضوعی نیست که به سادگی بتوان از کنار آن گذشت بلکه این ابزار دارای فرصتها و تهدیدهایی بیشمار در حوزههای فرهنگی، اجتماعی هستند و بسیاری از مردم با توجه به کمبود منابع در عرصه شبکههای اجتماعی اینترنتی علاقهمند هستند تا بیشتر با تأثیرات فرهنگی و اجتماعی شبکههای اجتماعی آشنا شوند.
معاون سابق مرکز توسعه ی فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال تصریح کرد: آنچه در حال حاضر وجود شبکههای اجتماعی را پراهمیت و تأثیرآنها را پررنگتر، جلوه میدهد، اقبال عمومی کاربران اینترنت نسبت به این شبکههاست بطوری که روزانه میلیونها نفر در دنیا با عضویت در این شبکهها، ساعتهای زیادی از عمرشان را صرف گشت و گذار در این شبکههای اجتماعی میکنند.
وی افزود: امروزه به نظر میرسد که با رشد کاربران اینترنت، سبک جدیدی از زندگی به نام سبک زندگی مجازی در میان جوانان در حال شکل گرفتن باشد، این شیوه زندگی که درآمیخته با شبکههای اجتماعی مجازی است، میتواند سبک جدیدی از زندگی را شکل دهد که همه فعالیتهای روزمره را تحت تأثیر قرار میدهد.
افراسیابی در ادامه از راهنمایی های ارزنده ی دکتر حسن بشیر و مشاوره های راهبردی دکتر حسام الدین آشنا برای تالیف کتابهای «مطالعات شبکه های اجتماعی و سبک زندگی جوانان» و «خانواده، سواد رسانه ای و رسانه های دیجیتال» تشکر کرده و مقدمه ی دکتر امید علی مسعودی بر کتاب خانواده، سواد رسانه ای و رسانه های دیجیتال را باعث افزایش غنای علمی این کتاب عنوان کرد.
این کارشناس ارشد فرهنگ و ارتباطات در پایان از زحمات کلیه ی افرادی که فرصت فعالیتهای علمی و اجرایی مرتبط با رسانه های دیجیتال را برای او فراهم کرده اند قدردانی کرده و از چهره هایی همچون سید محمد حسینی؛ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، دکتر سعید رضا عاملی؛ رئیس پژوهشگاه فضای مجازی و مهدی بوترابی؛ فعال فضای مجازی نام برد.
دکتر بشیر: نباید نسبت به فضای رسانه نگاه منفی داشت
مشکل ما در فضای رسانه تنها جرم و ارتکاب آن نیست. نباید به فضای رسانه نگاه بسیار منفی داشت. در کنار عرصههای مجرمانه فضای دیجیتال میشود به فضای مثبت آن نیز اشاره کرد.
دکتر حسن بشیر، دانشیار و عضو هیات علمی دانشکده فرهنگ و ارتباطات دانشگاه امام صادق(ع) در مراسم رونمایی و نقد و بررسی کتاب خانواده، سواد رسانه ای و رسانه های دیجیتال تالیف سید محسن میربهرسی و محمد صادق افراسیابی، با اشاره به محتوای کتاب «خانواده، سواد رسانهای و رسانههای دیجیتال» اظهار کرد: سه واژه خانواده، سواد رسانهای و رسانههای دیجیتال در این کتاب مطرح شده که بسیار مهم است. از آنجا که خانواده کانون حیات انسان و فرهنگساز است، میتواند عامل پیشرفت و رشد و تعالی باشد.
وی افزود: متأسفانه تعریف کاملی از سواد رسانهای در کشور صورت نگرفته است، در واقع این مفهوم به معنای توانایی خواندن، فهم محتوا و تحلیل رویکرد رسانههاست. سواد رسانهای تنها به معنای خواندن صرف نیست.
این استاد ارتباطات تصریح کرد: این روزها مرکز فناوری اطلاعات رسانههای دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، موضوعی را به نام سواد دیجیتال، مصونیت فرهنگی مطرح کرده است. به نظر میرسد سواد رسانهای در هر سه حوزه دیجیتال، نشریات و صداوسیما مهم است اما سواد دیجیتال نوعی از تکنیک بوده و این شعار دارای انحراف از اصل موضوع محسوب می شود.
وی ادامه داد: موضوع سواد رسانه، موضوعی تحلیلی و به نوعی شناخت رسانه است، بنابراین حتما باید شعارهایی همچون سواد دیجیتال، مصونیت فرهنگی، بررسی و اصلاح شوند.
بشیر اظهار کرد: اینترنت و فضای مجازی حوزه مهمی است که باید با چاپ و نشر این نوع کتابها به توسعه بیشتری برسیم و حوزههایی همچون جوانان، خانواده، و بصیرت رسانهای باید بیش از گذشته مورد بررسی قرار گیرد.
رئیس سابق دانشکده فرهنگ و ارتباطات دانشگاه امام صادق(ع) تاکید کرد: نکات مطرح شده در این کتاب و کتاب مطالعات شبکه های اجتماعی و سبک زندگی جوانان توسط جناب آقای محمد صادق افراسیابی؛ یکی از دانش آموختگان دانشگاه امام صادق(ع) بیانگر نگاه خردگرایانه و معتدل ایشان نسبت به فضای مجازی و رسانه های دیجیتال است و آرزو می کنیم که در دولت تدبیر و امید از نگاه های علمی و اجرایی ایشان استفاده ی بهتری شود.
رئیس سابق آکادمی آکسفورد انگلستان برای مطالعات عالی در بخش دیگری از سخنان خود خواستار توجه به بصیرت رسانهای در کنار بیان تهدیدات آن شد و تاکید کرد: مشکل ما در فضای رسانه تنها جرم و ارتکاب آن نیست. نباید به فضای رسانه نگاه بسیار منفی داشت. در کنار عرصههای مجرمانه فضای دیجیتال میشود به فضای مثبت آن نیز اشاره کرد و به اعتقاد بنده ناآگاهی و کم بصیرتی بزرگترین تهدیدی است که پیش روی ما در فضای وب و رایانه قرار دارد و یکی از راه حلها استفاده از نخبگان و جوانان توانمند، پرانرژی و در عین حال مسلط به دانش ارتباطات و رسانه های دیجیتال در سطوح مختلف اجرایی و سیاستگذاری رسانه های دیجیتال در کشور است.
سرهنگ میربهرسی:ناآگاهی خانوادهها فرصت اینترنت را به تهدید مبدل ساخته است
معاون سابق اجتماعی پلیس فتا گفت: استفاده از اینترنت همچنان که فرصت بزرگی محسوب میشود، برای کیان خانوادهها آسیبزا شده است، اما این تهدید از جانب اینترنت نیست، بلکه ناآگاهی خانوادهها از فضای مجازی، تهدید حقیقی است.
مراسم رونمایی و نقد و بررسی کتاب «خانواده، سواد رسانهای و رسانههای دیجیتال» عصر روز گذشته، دوشنبه، ۱۰ تیرماه در فرهنگسرای اندیشه با حضور مؤلفان کتاب سیدمحسن میربهرسی و محمدصادق افراسیابی و جمعی از اساتید علوم ارتباطات همچون حسن بشیر و امیدعلی مسعودی برگزار شد.
سرهنگ سیدمحسن میربهرسی، معاون اجتماعی سابق پلیس فتا و یکی از مؤلفان کتاب «خانواده، سواد رسانهای و رسانههای دیجیتال» طی سخنانی اظهار کرد: اینترنت و فضای مجازی به هنگام ورود به کشور به عنوان یک فرصت تلقی شد. شاید کشورمان در این حوزه نسبت به دیگر کشورها عقبماندگی زیادی دارد اما بر اساس آمار مراکز رسمی تا سال گذشته ضریب نفوذ اینترنت ۴۳ درصد بوده این درحالی است که در کشورهای پیشرفته بالای ۷۵ درصد است.
وی ادامه داد: در سالهای آتی، کشورمان فاصله را با کشورهای پیشرفته کم خواهد کرد و البته این امر به سرعت انجام خواهد شد و در طی این سرعت، آسیبهایی، فرهنگ کشورمان را تهدید خواهد کرد.
وی بیان کرد: کشورهای دیگر هم این سرعت تکنولوژی را سپری و استفاده از آن را فرهنگسازی کردهاند به همین دلیل کمتر با این آسیبها روبرو شدهاند.
این نویسنده تصریح کرد: اینترنت هم یک فرصت و هم یک تهدید تلقی میشود و اساساً تهدید را جرم و آسیب فضای مجازی نمیدانم در واقع تهدید ناآگاهی خانوادهها در این حوزه است.
وی یادآور شد: متأسفانه در فضای مجازی، هویتها پنهان است درحالی که در کشور هندوستان، وقتی مسافری وارد کشور میشود، بر اساس شماره پاسپورت، شماره اکونت(Acount) ارائه میشود تا لحظه به لحظه کاربر ردیابی شود. در حالی که در کشورمان هر مسافر میتواند با حضور در هتلها به صورت رایگان از اینترنت استفاده کند و در نهایت در صورت امکان به جرائم رایانهای بپردازد.
دکتر مسعودی: گوگل در حال ارائه اینترنت بیواسطه است؛ ولی ما هنوز از سرعت کم آن رنج میبریم
امیدعلی مسعودی، استاد ارتباطات گفت: مشکل امروز ما در ایران هنوز سرعت اینترنت است؛ در حالی که شرکت گوگل تازهترین ابزار ارتباطی خود را به شکل بالونهایی طراحی کرده که در فضای پیرامونی مناطق کمتر توسعهیافته قرار گرفته و اینترنت را مستقیما و بدون نیاز به هیچ واسطهای در اختیار آنها قرار میدهد.
دکتر امید علی مسعودی؛ مدیر گروه ارتباطات دانشگاه سوره در نشست نقد و رونمایی کتاب خانواده، سواد رسانه ای و رسانه های دیجیتال تاکید کرد: ما به شورای عالی فضای مجازی پیشنهاد افزایش سرعت اینترنت را ارائه کردهایم. درست است که امنیت کشور را باید در هر زمانی مدنظر داشته باشیم اما سرعت اینترنت امری مهم است که باید نسبت به افزایش آن توجه داشته باشیم.
این استاد علوم ارتباطات به عنوان آخرین سخنران این نشست در سخنرانی خود با تاکید بر اینکه ما در ایران به دلایل فرهنگی و ذهنی معمولا خودمان را برای آینده آماده نمیکنیم، اظهار داشت: تحولات تکنولوژیکی در دنیا منتظر ما نمیماند و اگر جمهوری اسلامی ایران در حوزه ارتباطات و فضای مجاری از فضای گسترده پیش آمده در این زمینه برای خود بهره نبرد این تحولات کار خودشان را میکنند.
وی افزود: من تا قبل از مطالعه این اثر فکر میکردم که جامعه نظارتی به معنی ابزارهای نظارتی مانند دوربینهای راهنمایی و رانندگی است که در سطح شهر نصب شده است، ولی وقتی ماجرای انتشار تصاویر خانوادگی یک زن ایرانی در خارج از کشور را مطالعه کردم که به خاطر خرید لپتاپی دزدی رخ داده بود که در آن برنامهای نصب شده که تمام اطلاعات آن را برای صاحب اصلیاش در لندن ایمیل میکرد، نظرم درباره این مسئله تغییر کرد.
مسعودی تصریح کرد: کتاب «خانواده، سواد رسانهای و رسانههای دیجیتال»، مشاوره خوبی برای خانوادههاست که در کمترین حجم ممکن منتشر شده است تا خانوادهها بتوانند با مطالعه آن به افزایش آگاهیهایشان بپردازند.
وی در پایان تاکید کرد: این کتاب و مطالعه آن موجب شد که با برخی از دغدغههای حیاتی مورد نیاز خانوادهها در فضای امروز زندگی آنها آشنا شوم و همین مسئله منجر به نگارش مقدمه بر آن نیز شد. من امروز باور دارم که مشکل ما با تکنولوژی نه در دانشگاهها و کافینتها بلکه درخانوادههاست.