وزیر کشور دولت یازدهم شب گذشته(شنبه) با حضور در برنامه “شب آفتابی” شبکه تهران به تشریح برنامهها و عملکرد وزارت کشور پرداخت.
رحمانیفضلی در ابتدا در پاسخ به سوال مجری مبنی براینکه رابطه شما با وزیر اقتصاد چگونه است، گفت: وزیر اقتصاد در شورای مشاورین دیوان محاسبات با ما همکاری میکرد و رابطهمان با وی خوب است.
وی با بیان اینکه یکی از موضوعات مهم و اولویتهای اصلی کشور، مباحث اقتصادی در حوزه داخلی است، افزود: از یک سو دشمنان جمهوری اسلامی با رویکرد تحریم برای مسائل اقتصادی اهمیت قائل هستند و از سوی دیگر مقام معظم رهبری تاکیدات فراوانی برای پیشرفت حوزه اقتصادی دارند.
وزیر کشور با اشاره به اینکه اکنون چند سالی است که مقام معظم رهبری در نامگذاری سالها به موضوع اقتصاد توجه بسیار ویژهای مبذول داشتهاند، خاطر نشان کرد: حل مشکلات اقتصادی مطالبه واقعی مردم است.
رحمانی فضلی با بیان اینکه مشکل کنونی جامعه در حوزه تولید، تورم و اشتغال است، اظهار داشت: وزارت کشور دو وظیفه اصلی را در حوزه اقتصاد دنبال میکند که یکی اعمال حاکمیت نظام در مناطق مختلف و دیگری سیاستهای عمومی دولت است.
وی گفت: هر فعالیتی که در مناطق مختلف کشور اتفاق میافتد باید از مسیر شوراهای برنامهریزی استانها صورت گیرد به گونهای که استانداران به عنوان متولی و هماهنگکننده در استان به حساب میآیند.
* استانداران باید دارای تفکر اقتصادی باشند
وزیر کشور با بیان اینکه چند روز پیش ساختار معاونت اقتصادی در وزارت کشور مورد تصویب قرار گرفت و اکنون برای تصویب به دولت ارائه شده است، افزود: استانداران باید دارای تفکر اقتصادی باشند و خودشان در جذب سرمایه تلاش کنند زیرا آنها در به کارگیری و افزایش بهرهوری بسیار موثر هستند.
رحمانیفضلی در پاسخ به سوال دیگری مبنی براینکه معاونت اقتصادی با معاونت برنامهریزی و توسعه چه تفاوتی دارد ، اظهار داشت: معاونت سازمان برنامهریزی و توسعه به سیاستگذاری کلان و تخصیص منابع میپردازد ولی استانداران در مناطق مختلف کشور مسئول اجرا هستند.
وی با اشاره به دو بودجه ملی و استانی کشور ادامه داد: بودجه ملی به صورت بخشی در دستگاههای مختلف توزیع میشود و دستگاهها نیز بودجه را به پروژههایشان تخصیص میدهند اما بودجه استانی در شورای برنامهریزی استان توزیع میشود.
وزیر کشور با اشاره به اینکه در گذشته این کارها برعهده اداره کل اقتصاد بود که هم به نظارت و هم به توزیع منابع در معاونت برنامهریزی میپرداخت، گفت: به دلیل اهمیت مسائل اقتصادی معاونت اقتصادی را در اولویت برنامههایمان قرار دادیم و آن را برجسته کردیم.
وی با بیان اینکه وزیر کشور به عنوان هماهنگ کننده دستگاههای اجرایی در سطح منطقه و در سطح ملی مسئول تامین امنیت و نه مباحث سیاسی است، خاطر نشان کرد: نگاه توسعهمحور به معنی تلفیق و ترکیب همه حوزههای فرهنگی و امنیتی و اقتصادی و فرهنگی است.
* اقتصاد اولویت مسائل کشور است
رحمانیفضلی با اشاره به اینکه در مباحث توسعهای به همه ابعاد سیاسی، امنیتی، فرهنگی و اقتصادی توجه ویژه شده است، ادامه داد: با توجه به اهمیت مباحث اقتصادی کشور اکنون اقتصاد، محور مسائل مختلف است.
وزیر کشور با بیان اینکه مردم در حوزه امنیت بزرگترین عامل توسعه هستند، گفت: اگر بتوانیم میزان رضایتمندی مردم را افزایش بدهیم یقیننا میزان قدرت امنیتی کشور هم نیز افزایش خواهد یافت.
وی با بیان اینکه برای تامین امنیت عوامل مختلف مادی و معنوی وجود دارد، اظهار داشت: عوامل مادی شامل تجهیزات، امکانات، تسهیلات و لجستیک است که تحت عنوان دفاع از آن نام میبریم اما در این راستا آنچه که مهم به نظر میرسد نیروی انسانی است که باید پشت این ابزار کار بنشیند.
رحمانیفضلی با اشاره به اینکه نیروی انسانی زمینههای امنیت پایدار را فراهم میکند، گفت: نیروی انسانی در سه بعد رضایتمندی، قانونگرایی و ایمان و اعتقادات میتواند کارهایش را به خوبی انجام دهد.
وزیر کشور با اشاره به اینکه قانونگرایی یکی از اصول مهمی است که میتواند در سطح رضایتمندی بسیار موفق عمل کند، ادامه داد: در حوزه ایمانی و اعتقادی و همچنین رضایتمندی باید مطالبات مردم محور باشد.
* مردم از تورم ناراحت هستند
وی با بیان اینکه مردم از تورم ناراحت هستند، اضافه کرد: اگر بتوانیم با افزایش تولید، تورم را پایین بیاوریم و ارزش پول ملی را بالا ببریم مردم با همین درآمدی که دارند میتوانند زندگی راحتتری داشته باشند.
بر اساس این گزارش و در ادامه این برنامه رحمانیفضلی در پاسخ به این سوال که مسائل اقتصادی چه ربطی به وزارت کشور دارد، گفت: وزارت کشور به عنوان عامل هماهنگکننده پروژههای اقتصادی در استانها میتواند نقش مهمی را در این راستا ایفا کند زیرا استانداران نفر اول مسئول استانها هستند و هماهنگ کننده به حساب میآیند.
وزیر کشور با اشاره به اینکه برای هر کدام از حوزهها کارگروه مشورتی را ایجاد کردهایم، اظهار داشت: این کارگروه مشورتی در سطح ملی مناسب با سیاستها، برنامههای عملیاتی و اجرایی را تدوین و تعیین میکند.
وی با اشاره به این که در غرب کشور مناطقی همچون کردستان، ایلام و لرستان کمتر توسعهیافته هستند، افزود: به دو روش میتوانیم در این مناطق سرمایه گذاری کنیم که یکی از آنها از طریق بودجههای عمومی کشور است به طوری که بودجههای عمومی را باید به گونهای توزیع کرد که پیشنهاد دهنده باشند.
* وزارت کشور پیشنهاد کننده احکام بودجهای است
رحمانیفضلی با بیان اینکه وزارت کشور پیشنهادکننده احکام بودجهای است به طوری که در دولت میتوانیم از آن دفاع کنیم، گفت: ما به گونهای میتوانیم بودجه را پیشنهاد دهیم که سهم مناطق مرزی و کمتر توسعه یافته افزایش یابد و یا اینکه احکام بودجهای را به گونهای بنویسم که برای جذب سرمایه از مناطقی که سرمایه در آن جا زیاد است آن را به مناطقی که سرمایه کم دارد، سوق دهیم.
وزیر کشور تصریح کرد: باید این بودجه را به گونهای بنویسم که کسانی که قدرت سرمایهگذاری در مناطقی همچون کردستان و ایلام را دارند بتوانند از ۵۰ درصد بخشودگی مالیات برخوردار شوند و یا اینکه از یارانه سود بانکی استفاده کنند و یا بتوانند از امکانات و تسهیلات بیشتر مالی و تکنولوژیکی بهره ببرند.
وی با اشاره به اینکه همه اینها سیاستهایی است که میتوانیم طراحی کنیم و آن را در قالب بودجههای سنواتی نیز ارائه دهیم، افزود: همه این سیاستها میتواند در حفظ سرمایه انگیزه ایجاد کند.
وزیر کشور در پاسخ به سوال دیگری مبنی براینکه نظر رئیسجمهور در خصوص این گونه سیاستها چیست، اظهار داشت: رئیسجمهور بنده را به چند دلیل در سمت وزیر کشور انتخاب کردهاند یکی به دلیل اینکه دکتر روحانی معتقد است بنده انسان متعادلی در تفکر هستم و دوم به این دلیل که دارای گرایشات توسعهمحورانه هستم.
وی افزود: درصدد هستم تا امور وزارت کشور را به خوبی پیش ببرم.
* صداقت، وفاداری و امانت؛ سه شرط برای مدیران وزارت کشور
رحمانیفضلی در پاسخ به سوال دیگری مبنی براینکه رابطه جنابعالی به لحاظ رفاقت و رابطه با زیردستهایتان چگونه است، اضافه کرد: بنده “دیسیپلین” زیادی ندارم، من سه شرط را برای مدیرانم در نظر گرفتهام که شامل صداقت، وفاداری و امانتداری است.
وزیر کشور در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه رابطه شما با استانداران چگونه تعریف میشود، اظهار داشت: استانداران به پیشنهاد بنده مورد تصویب رئیسجمهور قرار میگیرند، وزیر کشور استانداران را به رئیسجمهور معرفی میکند و وی نیز افراد را در میان همه اعضای دولت مطرح میکنند.
رحمانی فضلی با اشاره به اینکه دولت در استانها وظایفش را برعهده استانداران میگذارد، گفت: نمایندگان و گروههای مختلف براساس شرایط مطرحشده میتوانند استاندار را معرفی کنند.
* استانداران باید پاکدست باشند
وی با اشاره به اینکه استاندار باید دارای نگاه تعادلی و سابقه مفید باشد، گفت: استانداران باید دارای نگاه اقتصادی و پاکدست باشند به طوری که به قانون عمل کنند و برنامههای دولت را قبول داشته باشند .
رحمانی فضلی در پاسخ به سوال دیگری مبنی براینکه در مورد کدام یک از استانداران به نتیجه قطعی رسیدهاید، گفت: ما در تهران و مازندران در خصوص استانداران به نتیجه قطعی رسیدهایم.
وزیر کشور با اشاره به اینکه باید با نگاه اعتدالی تغییرات دولت را انجام دهیم، افزود: ما در نظام جمهوری اسلامی تکلیفمحور هستیم، تمام مدیرانی که در وزارت کشور در سطوح بالا قرار دارند اعلام کردهاند که آمادگی کامل را برای جابه جایی دارند و تا زمانی که این جابه جایی انجام نشده مثل روز اول بر سر کارهایمان میآییم.
وی با بیان اینکه ما در میان مدیران به چند مورد رسیدهایم که شاید عوض نشوند اما جابه جا خواهند شد اظهار داشت: از فعالیت خانه احزاب استقبال میکنیم زیرا با کارآمدی احزاب در فرهنگ سیاسی ایران اعتقاد داریم.
* احزاب حرفهای باید فعالیت مستمر داشته باشند
به گزارش باشگاه خبرنگاران رحمانی فضلی در بخش دیگری از اظهاراتش با اشاره به اینکه احزاب میتوانند رفتار سیاسی را ساماندهی کنند، اضافه کرد: باید تلاش کرد تا احزاب حرفهای و دائمی فعالیت مستمر قانونی داشته باشند.
وی با اشاره به این که احزاب باید در سایه فعالیت مستمر قانونی به اطلاع رسانی و آگاهی بخشی بپردازند گفت: احزاب باید به تحلیل مسائل و موضوعات مختلف کشور بپردازند به گونهای که باید عضو گیری و آموزش دهند.
رحمانیفضلی در پاسخ به این سوال که آیا احزاب حرفهای به ماهوی حزب هستند یا نه، ادامه داد: با احتیاط میتوانیم در مورد دو سه حزب قدیمی نظر دهیم اما باز آنها آنچنان که باید و شاید، برای فعالیتهای سیاسی در همه مواقع سال و در همه موضوعات فعال نیستند.
* ۶۰۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی در دست مردم است
به گزارش باشگاه خبرنگاران وزیر کشور با اشاره به اینکه ۶۰۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی در دست مردم است، اظهار داشت: این رقم سه برابر بودجه کل کشور به حساب میآید.
وی در پاسخ به این سوال که اگر این بودجه در اختیار شما بود، میتوانستید اقتصاد را سر و سامان دهید، گفت: سرمایه یکی از مولفههای اقتصادی کلیدی کشور محسوب میشود به گونهای که بحث منابع، مواد اولیه، تجهیزات، نیروی انسانی، مدیریت و سرمایه همه باید در بستر سرمایه اجتماعی قرار بگیرد یعنی باورها، هنجارها، اعتقادات و رفتارهایی که در جامعه است روابط بین این عوامل را به عنوان یک بستر آماده میکند و همه با هم میتوانند عنصر تولید و رشد اقتصادی را محقق کنند.
رحمانیفضلی با اشاره به این که همه این موارد در کشور آماده است، گفت: موضوع مفقوده بحث مدیریت این عوامل است که از سرمایه مهمتر است زیرا ما در کشور سرمایه کم نداریم، بیش از ۶۰۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی در بازار موجود است.
وزیر کشور خاطرنشان ساخت: اگر همه خانمهای ایرانی که حدود ۳۵ میلیون نفر هستند نفری یک گرم طلا داشته باشند این میزان میتواند کل داراییها ما به شمار آیند زیرا همه داراییها قابلیت تبدیل به سرمایه را دارد بنابراین ما اگر یک نگاه مدیریتی و دقیقی در حوزه اقتصاد داشته باشیم میتوانیم تمام داراییها را به سرمایه تبدیل کنیم.
رحمانیفضلی افزود: اگر بخواهیم در یک مجموعه فعالیت اقتصادی انجام دهیم، این مجموعه از شروع تا پایان دارای یک مسیر مشخص است، به طور مثال در کشور ما اگر فردی بخواهد آن فعالیت را انجام دهد و اگر آن فرد فعال و مرتبط و در ارتباط با سازمانهای دیگر باشد ظرف آن ۶۰ روز آن فعالیت را به پایان میرساند اما همین مسیر در بسیاری از کشورها در نیم روز انجام میشود.
وی با طرح این پرسش که علت تفاوت این دو مسئله در کجاست، اظهار داشت: از سویی تفاوتها در قواعد، مقررات و برنامههای کاری است و از سوی دیگر آن اعتمادی است که ما به یکدیگر داریم.
وزیر کشور تصریح کرد: عواملی همچون عدم رعایت تعهدات، از بین رفتن اعتمادها، حقه بازیها، تعداد پروندههای مالی و چکهای برگشتی، تعداد افرادی که به دلیل عدم رعایت تعهدات خود ورشکسته شدهاند و همچنین تعداد ۷۰ هزار میلیارد تومان منابع بانکی مردم که تحت عنوان معوقه در دست عده خاصی است به دامن زدن هر چه بیشتر این فضا منجر میشود.
* بالا و پایینها سرمایهگذاران را پشیمان میکند
رحمانیفضلی ادامه داد: بنابراین اگر فردی بخواهد در داخل کشور در یک بانک گشایش اعتبار انجام دهد باید در هر یک از مراحل بانکی خود مجموعهای از حمایتها، ضمانتها و انتظارات را تجربه کند تا بتواند از این طریق به مقصود خود دست یابد اما اگر مسیری همراه با اعتماد، صداقت، راستگویی و خوش قولی داشته باشیم میتوانیم این مسیر را کوتاه کنیم.
وی اظهار داشت: اگر فردی بخواهد وارد فضای سرمایهگذاری شود طولانی بودن این مسیر موجب میشود که فرد نتواند آن مسیر را طی کند چرا که پیچیدگیهای مربوط به آن و همچنین بالا و پایینهایش فرد را از ورود به فضای سرمایهگذاری پشیمان میکند.
وزیر کشور تصریح کرد: اگر در یک نیمروز بتوانید شرکتی به ثبت رسانید منابع تولیدی خود را مشخص کنید و وارد تولید شوید کارها بسیار راحت تر انجام خواهد شد.
رحمانیفضلی با تاکید براینکه تمامی این کارها دارای متولیان مربوط به خود است، اظهار داشت: بنده به لطف خداوند متعال و همچنین با کمک همه اعضای دولت میتوانم تمام این کارها را انجام دهم چرا که تمامی آنها دارای متولی خاص خود هستند از جمله میتوان به وزیر اقتصاد و سازمان مدیریت و برنامهریزی اشاره کرد که جز متولیان اصلی این امر به حساب میآیند ما نیز به عنوان هماهنگکننده و همچنین به عنوان کسی که میتواند در مسیر کار اجرایی کمکی انجام دهد به طور قطع نقشی ایفا خواهیم کرد البته این نگاه کل دولت است.
*حذف موانع پیش روی تولید در کمیسیون اقتصادی دولت
وزیر کشور ادامه داد: در جلسه اولی که در کمیسیون اقتصادی برگزار شد، موضوع برداشتن موانع پیش روی تولید مطرح و کارگروهی برای انجام آن تشکیل شد و این کارگروه طی مدت دو هفته، امروز اولین جلسه خود را برای برداشتن همین موانع در کمیسیون اقتصادی دولت تشکیل داد.
رحمانیفضلی با بیان اینکه موانع پیش روی تولید را میتوان از نظر قانونی برداشت و یا تسهیل کرد، اظهار داشت: از سوی دیگر افرادی که میخواهند در این مسیر فعالیت کنند آنها نیز باید پایبندیهای اخلاقی داشته باشند، آنها نیز باید به قولهایشان متعهد باشند وگرنه مانند آن افرادی که ۷۰ هزار میلیارد تومان پول از بانک گرفته تا کار اقتصادی انجام دهند و پس از سوددهی پول مردم را باز پس دهند این مراحل را میگذرانند اما پولی را برنمیگردانند که این خود موجب ناامنی در فضای کسب و کار کشور میشود.
وی ادامه داد: همه نهادها باید با یکدیگر بسیج شوند تا این فضا به وجود آید چرا که این یک رابطه تعاملی متقابل است و در گام نخست باید سعی کنیم قوانین و مقررات دست و پاگیر را تعدیل کنیم چرا که مهمتر از آن سرمایه اجتماعی است که ما باید با گسترش اعتماد و همکاری به یکدیگر این سرمایه اجتماعی را اهمیت بخشیم.
بر اساس این گزارش رحمانیفضلی در پاسخ به این سوال که در حال حاضر وزارت کشور را در جغرافیا کوچک میکنید یا جغرافیا را در وزارت کشور میبینید، تصریح کرد: من تلفیقی از این دو دارم، بنده توفیقی داشتم از اول انقلاب که ۱۹ ساله بودم به عنوان معاون فرماندار و پس از آن تمامی مسیرها را طی کردهام و در کنارش درس خواندم که خود یک تعاملی میان مباحث تئوریک و نظری و مباحث عملی بوده است که این نگاه را کامل کرده است ، از سویی جنبههای اجرایی موضوع و از سوی دیگر جنبههای عملی در یک نگاه تلفیقی و کارکردی به من داده است.
رحمانیفضلی در پاسخ به این سوال که اگر هنوز رئیس دیوان محاسبات بودید با دولت دکتر روحانی همچون دولت احمدینژاد و با همان جدیت برخورد میکردید، گفت: صددرصد.
وی در پاسخ به این سوال که چه قدر فکر میکنید در این دولت دوام میآورید، اظهار داشت: این امر به لطف خدا و به همت دوستان که چقدر موفق باشند، بستگی دارد.
وزیر کشور در پاسخ به سوال که آیا تا به حال شده در اوقات تنهایی و خاص خود فکر کنید که چرخ روزگار چه گردش عجیبی برای شما داشته است، تصریح کرد: به طور دائم و نه تنها لحظاتی به این مسئله فکر میکنم؛ بنده دائم لطف خدا و عدالتی که در جمهوری اسلامی است را میبینم، بنده هیچ عقبه سیاسی و هیچ عقبه سببی و نسبی ندارم و همه این طی طریق را چیزی جز لطف خدا نمیدانم.
* نظر رئیس جمهور برای من اولی است
رحمانی فضلی در پاسخ به این سوال که اگر آقای رئیسجمهور با یکی از استانداران شما به یک نتیجهای برسند که مخالف نظر شما باشد آن را میپذیرید، اظهار داشت: به طور قطع اگر آن منطقی و اصولی و کارشناسی باشد، میپذیرم و اگر این چنین نباشد حتما روی نظرم ایستادگی میکنم اما در نهایت نظر رئیسجمهور برای من اولی است.
وی در پاسخ به این سوال که اگر استانداری با رئیسجمهور به این نتیجه برسد که مخالف نظر شما باشد آن را چگونه ارزیابی میکنید اظهار داشت: نظر رئیسجمهور برایم مهم است اما به طور قطع نظر کارشناسی خود را اعلام خواهم کرد.
رحمانیفضلی در پاسخ به این سوال که از رفقای قدیمی خود با کدامیک همچنان در ارتباط هستید تصریح کرد: من با اغلب رفقا هنوز ارتباط دارم و برای آنها وقت میگذارم اما چون هنوز شروع کار است تا زمانی که کارها بر روی غلطک بیفتد سرمان شلوغ است این روزها اگر گله کنند به آنها حق میدهیم.
وزیر کشور در پایان خاطر نشان کرد: دعا کنید که در این مقطع از زمان، خدا به ما توفیق دهد که به وظایفمان آشنا و انشالله عامل به آن باشیم؛ بتوانیم هر لحظهای که این کشور خون شهدا و انقلاب در اختیار ما گذاشته برای انقلاب و مردم صرف کنیم و اینها تنها قرب الی الله باشد.