عصر پنجشنبه اعضای اتحادیه خبرگزاری های آسیا (OANA) میهمان «دیمیتری مدودف» نخست وزیر روسیه بودند که این جلسه نزدیک به دو ساعت به طول انجامید؛ اعضای اوآنا به بیان نقطه نظراتشان درباره مسائل جاری روز پرداختند و متقابلا نظر نخست وزیر روسیه را نیز شنیدند.
دیدار اعضای اوآنا با نخست وزیر روسیه
سخنان مدودف مبنی بر جنایتکارانه بودن دخالت بدون مجوز سازمان ملل در سوریه بسیار قابل توجه بود: «روسیه هیچ گاه از راه حل های نظامی در جایی که مسائل از طرق دیگر قابل حل هستند حمایت نکرده است. به عبارت دیگر، ما هر گونه دخالت خارجی را غیرقابل قبول و جنایتکارانه می دانیم مگر آنکه طبق منشور سازمان ملل متحد انجام شده باشد. بر همین اساس، سخن از حمله به سوریه غیر قابل قبول است».
مدودف هرچند از کشوری خاص نام نبرد اما قطعا روی صحبتش با دولت آمریکا و شاید پاسخ این سخنان باراک اوباما بود که اخیرا حمله به سوریه را جزو اختیارات خود دانست و گفت این حمله ممکن است امروز، فردا یا یک ماه دیگر انجام شود.
مدودف خطاب به اعضا اوآنا تصریح کرد که «مردم سوریه خودشان باید مشکلاتشان را از طریق گفت و گوهایی مبتنی بر فرآیندهای قانونی حل کنند».
نخست وزیر روسیه به مسئله سلاح های شیمیایی اشاره کرد و گفت: «شرایط پیچیده است و استفاده از سلاح های شیمیایی آن را پیچیده تر کرده است. این اتفاق باید به دقت مورد بررسی قرار گیرد. قطعا استفاده از سلاح شیمیایی، توسط هر کس که صورت گرفته باشد، یک جنایت علیه بشریت است و باید به عنوان یک جنایت بین المللی با آن برخورد شود. اما تحقیقات باید بر اساس قوانین بین المللی انجام شود.
من معتقدم که گفت و گوهای روسیه و آمریکا و ابتکار روسی به موقع بود و به ما اجازه داد که از افزایش خشونت جلوگیری کرده و جلوی گزینه نظامی را بگیریم».
وی در پاسخ به سخنان یکی از اعضای اوآنا درباره حمایت برخی دولت های منطقه از تروریسم در سوریه گفت: «به نظر من مهم است که هر کشوری نسبت به آنچه در همسایگی خود می گذرد، مسئولیت خود را درک کند. اما دولت روسیه بر این باور است که این امر نباید به عنوان دستاویزی برای مداخله در امور داخلی کشور های دیگر قرار گیرد».
مدودف راه حل مسئله سوریه را منشور سازمان ملل و حقوق بین الملل دانست و گفت: «ما معتقدیم که منشور سازمان ملل متحد و حقوق بین الملل تکوین یافته از اواخر قرن ۱۹ تاکنون نشان می دهد که مشاجرات باید بر اساس قوانین بین المللی حل و فصل شوند، هر راه دیگری ما را به مقصد نخواهد رساند».
مدودف به جنگ های صورت گرفته در خاورمیانه اشاره کرد و گفت که این درگیری ها باعث خوشبختی و سعادت مردم منطقه نشده است: «گروه های تروریستی مانند القاعده در حال گسترش در منطقه هستند و جهان امن تر از گذشته نشده است.
ما معتقدیم گفت و گوها و خلع سلاح شیمیایی می تواند حل کننده بسیاری از مشکلات دیگر باشد و تمام کشورها از جمله کشورهای بزرگ منطقه باید به این فرآیند کمک کنند نه اینکه در مقابل آن سد ایجاد نمایند».
موسوی: برخی می خواهند اهداف خود را فقط با جنگ پیش ببرند
مدیر عامل خبرگزاری فارس در این نشست ضمن تشکر از مواضع دولت روسیه در قبال جنگ طلبی برخی کشورها گفت: در دنیا برخی کشورها به دنبال تحمیل جنگ هستند و می خواهند اهداف خود را از ظریق جنگ پیش ببرند، گویا راهی دیگر جز جنگ افروزی برای تامین منافع خود ندارند.
سید نظام الدین موسوی به استانداردهای دوگانه بین المللی در حوزه های گوناگون از حقوق بشر گرفته تا تروریسم و رسانه اشاره کرد و گفت: الان متاسفانه در سطح سیاست جهانی نوعی رویکرد دوگانه نسبت به مسائل وجود دارد و به ویژه در مورد مسائلی نظیر دموکراسی، حقوق بشر و تروریسم این استاندارد دوگانه را شاهد هستیم. برخی قدرت های جهانی این معیار ها را بر اساس منافع خود تعریف کرده و قصد تحمیل آن به ملت ها را دارند.
مدیرعامل خبرگزاری فارس افزود: در بعضی کشورها اساسا دموکراسی و نقش مردم در حکومت جایگاهی ندارد و دیکتاتوری و تبعیض موج می زند اما کشورهای غربی به دلیل منافعی که دارند در قبال این مسائل سکوت مطلق می کنند اما کشورهایی که صاحب دموکراسی هستند و رای ملت ها در آنها حاکم است به دلیل استقلال در برابر هژمونی جهانی با هجمه های زیادی مواجهند.
موسوی ادامه داد: در یک سوی دنیا شاهدیم که القاعده و تروریسم تقبیح شده و با شدید ترین وجه با آن برخورد می شود، اما در نقطه ای دیگر همان القاعده و همان تروریسم توسط همان دولت ها مورد حمایت مادی، معنوی و حتی نظامی قرار می گیرد.
مدیرعامل خبرگزاری فارس به استانداردهای دوگانه در حوزه رسانه نیز اشاره کرد و گفت: هژمونی رسانه ای تلاش می کند تا با این استانداردهای دوگانه افکار عمومی را مهندسی کند و با بزرگنمایی و کوچک نمایی رخدادها، منافع قدرت ها را پیگیری و تامین نماید. در جایی صدای آزادی خواهی ملت ها بایکوت می شود و در جایی دیگر، تروریسم به عنوان دموکراسی خواهی جا زده می شود. نمونه ای از این برخوردهای دوگانه را ما در حوادث بحرین و سوریه شاهد هستیم.
موسوی از مدودف خواست در کنار دیگر کشورهای مستقل جهان، مسکو در حوزه رسانه نیز برای شکل دادن به یک روایت مستقل رسانه ای از رویدادها اقدام کند.
در این جلسه، از ایران رضا مقدسی مدیرعامل خبرگزاری مهر، محمد خدادی مدیرعامل خبرگزاری جمهوری اسلامی و سید یاسر جبرائیلی معاون پژوهش و آموزش خبرگزاری فارس نیز حضور داشتند.
گپ و گفت مدیرعامل خبرگزاری فارس و نخست وزیر روسیه
هیئت ایرانی در دیدار با نخست وزیر سوریه
دیمیتری مدودف نخست وزیر روسیه