خشم بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسراییل درباره توافق هستهای موجب شد محدودیت نفوذ اسراییل در صحنه بینالملل از پرده بیرون بیفتد، خصوص آنکه این مساله با یاس روزافزون از مذاکرات صلح با فلسطینیها همراه شده است.
به نقل از خبرگزاری رویترز، خشم بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسراییل درباره توافق هستهای موجب شد محدودیت نفوذ اسراییل در صحنه بینالملل از پرده بیرون بیفتد، خصوص آنکه این مساله با یاس روزافزون از مذاکرات صلح با فلسطینیها همراه شده است.
آمریکا و اسراییل که از قدیم دوستان صمیمی هم هستند اکنون چشم در چشم هم زل زدهاند و اصلا بیاعتمادی خود را به یکدیگر پنهان نمیکنند.
برخی از متحدان نتانیاهو تلویحا میگویند اکنون زمان آن است که اسراییل با مناطق دیگر جهان مانند آسیا رابطه برقرار کند تا مطمئن شود همه تخممرغها در یک سبد، آن هم سبد آمریکا قرار ندارد. اما این کار شریکان غربی اسراییل را وا نخواهد داشت در مذاکرات آتی هستهای، به دنبال کسب امتیازات بیشت و بیشتر از ایران باشند.
برخی تحلیلگران اسراییلی میگویند در نخستین گام برای بهبودبخشیدن به روند حاضر باید حملات علنی به دولت باراک اوباما رییس جمهور آمریکا متوقف شود.
اوزی رابی، رییس مرکز مطالعات موشه دایان در دانشگاه تلاویو گفت: “اگر ما لحن خود را عوض نکنیم و بحثها را به پشت درهای بسته محدود نکنیم از نظر دیپلماتیک به دولتی منفور تبدیل خواهیم شد.”
رابی افزود اسراییل باید از نحوه بهرهگیری تهران از ابزار دیپلماسی درس بگیرد.
هنوز جوهر توافق ژنو خشک نشده بود که نتانیاهو خشمگینانه آن را “اشتباهی تاریخی” خواند.
این انتقاد وی را در برابر آمریکا و نیز فرانسه، انگلیس، چین و روسیه قرار داد. همه این کشورها این معامله را بهرغم لابی سنگین اسراییل تصویب کردند.
رونن هافمن، کارشناس دانشگاهی مسایل دیپلماتیک گفت: “ درباره واکنش اسراییل به این توافق قضاوت درستی صورت نگرفت.”
وی در گفتگو با رویترز گفت: “شاید اگر ما به جای توسل به رویارویی نظامی، قدرت نرم خود را افزایش داده بودیم، درک بهتری از مقتضیات جهان نصیبمان میشد. مساله مساله روابط عمومی است.”
اسراییل به کرات گفته است اگر دیپلماسی و تحریم مانع از پیشرفت هستهای ایران نشود به این کشور حمله خواهد کرد. احتمال حمله به ایران با توجه به دوری این کشور از اسراییل احتمال ضعیفی بود، اما الان دیگر با توجه به مخالفت قدرتهای جهانی کاری غیرممکن است.
نتانیاهو و خودیهایش بخصوص احساس میکنند اوباما به آنها خیانت کرده است. از نظر آنها اوباما مکرر در مکرر برداشت اشتباهی از خاورمیانه داشته است.
اویگدور لیبرمن وزیر خارجه اسراییل گفته است روابط تاریخی اسراییل با آمریکا ضعیف میشود.
نتانیاهو اوایل سال جاری میلادی از چین دیدار کرد اما صرفا برای اینکه دعوتی رسمی از جانب چین دریافت کند مجبور شد به درخواستهای دشواری تن دهد. این مساله بهخوبی دشواریهای پیش رو در گسترش روابط اسراییل با کشورهای دیگر را نشان میدهد.
تاثیر همافزایی مساله فلسطین و مساله ایران موجبات استیصال مداوم را برای اسراییل فراهم کرده است.
وقتی اسراییل دنبال حمایت بینالمللی از شکایت خود به خاطر وادارنشدن ایران به توقف غنیسازی به عنوان وظیفهای در برابر شورای امنیت سازمان ملل میرود، منتقدانش میگویند اسراییل خودش قطعنامههای سازمان ملل را نادیده میگیرد، خصوصا قطعنامههایی را که شهرکسازی را محکوم کرده است.
مشکل اسراییل در بهمیدانآوردن دیپلماتهای ارشد همین هفته در نزاع دیپلماتیک با اتحادیه اروپا بر سر شهرکسازی نمایان شد.
رابی گفت: “ایران ثابت کرد اگر دیپلماتهای ماهری داشته باشید، میتوانید به هر چیزی که میخواهید دست یابید. اسراییل باید این مساله را بفهمد وگرنه عقب خواهد ماند.”