به گزارش ایسنا، بیژن زنگنه امروز در حاشیه دیدار با میکاییل دامبرگ، وزیر امور شرکتها و نوآوری سوئد درباره اجلاس اخیر اوپک درباره این که چرا در بیانیه پایانی یکصد و شصت و هشت اجلاس اوپک هیچ سقفی برای تولید در نظر گرفته نشده است، گفت: چون به تفاهم نرسیدیم، سقف تولید معین نشده است.
زنگنه در پاسخ به این که وقتی سقفی برای تولید وجود نداشته باشد هر کشوری می تواند به هر میزان که می خواهد نفت تولید و روانه بازار کند، به اجلاس یکصد و شصت و هشت اوپک اشاره کرد و افزود: در اجلاس اخیر دو دیدگاه وجود داشت، گروهی معتقد بودند باید سقفی برای تولید وجود داشته باشد تا علاوه بر متعادل کردن بازار، مازاد عرضه ای که هم اکنون در بازار وجود دارد کنترل شود که این دیدگاه تایید نشد.
وزیر نفت دیدگاه دوم را مربوط به تعیین سقف بالاتر از سقف ٣٠ میلیون بشکه در روز از سوی اقلیت اوپک عنوان کرد و با بیان این که ما با این دیدگاه موافق نبودیم، گفت: با توجه به موافق نبودن هر دو گروه با دیدگاههای یکدیگر، در نتیجه هیچ تصمیمی اتخاذ نشد.
زنگنه با تاکید بر این که در حال حاضر برخی اعضای اوپک بالاتر از سقف تعیین شده در اجلاس گذشته یعنی ٣٠ میلیون بشکه در روز تولید می کنند، اظهار کرد: عده ای سعی داشتند با بالا بردن سقف تولید در اجلاس ١۶٨ اوپک به نوعی مازاد عرضه خود را در بازار قانونی کنند. الان مدتهاست برخی کشورهای عضو اوپک هر میزانی که می خواهند نفت تولید می کنند قبلا هم که سقف ٣٠ میلیون بشکه تصویب شده بود برخی کشورها که می خواستند بیشتر تولید کنند آن سقف را مراعات نکردند و عرضه به ٣١ میلیون ۵٠٠ هزار بشکه رسید.
وزیر نفت با بیان این که اکثریت اعضای اوپک با این تصمیم مخالف بوده و خواستار تصویب سقف پایین تر از سقف کنونی شدند، به پایگاه خبری وزارت نفت افزود: هیچ یک از دو گروه نتوانستند دیگری را متقاعد کنند در نتیجه اعضای اوپک بدون هیچ مصوبه ای جلسه را ترک کردند.
وی در پاسخ به سوالی درباره این که تعیین نشدن سقف تولید اوپک در بیانیه پایانی نیز به نوعی اضافه تولید اوپک را قانونی کرده است، گفت: اینگونه نیست و عکس آن عمل شده است؛ یعنی ما تولید اضافی آنها را تایید نکردیم در واقع تصویب سقف بالاتر از سوی اوپک تایید نشده است، اگر سقف بالاتر را می پذیرفتیم باید عواقب را قبول می کردیم ولی الان عواقب مازاد عرضه موجود در بازار به عهده کسانی است که آن را عرضه می کنند.
زنگنه با تاکید بر این که مسئولیت بازار نفت هم اکنون برعهده کسانی است که اضافه بر نیاز بازار تولید می کنند، تصریح کرد: کشورهایی که هم اکنون مازاد عرضه دارند مشخص هستند و هیچ ابهامی درباره آنها وجود ندارد.
وی درباره این که با توجه به پایان دبیرکلی سالم البدری آیا ایران کاندیدایی برای دبیر کلی معرفی کرده است، گفت: ما کاندیدای جدیدی برای دبیرکلی اوپک نداریم.
زنگنه برگزاری اجلاس فوق العاده اوپک را تایید نکرد و گفت: نیازی به برگزاری اجلاس فوق العاده اوپک نیست و ایران هم برای افزایش ۵٠٠ هزار بشکه ای تولیدش از هیچ مرجعی نیاز به اجازه ندارد.
وزیر نفت در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره قیمت نفت در بازار جهانی نیز گفت: به نظر من تصمیم اوپک تاثیر تعیین کننده ای در بازار ندارد چون غیرمنتظره نبود و بازار از قبل می دانست که اوپک تصمیمی نخواهد گرفت، الان بازار بازگشت نفت ایران را در محاسبات خود وارد کرده و در قیمتهای آتی می شود آن را دید.
زنگنه تصریح کرد: البته امیدواریم که افزایش تقاضا در بازار از یک طرف و آنطور که دیده می شود و یا می گویند روند کاهشی در تولید غیراوپکیها یا رشد کمتر افزایش عرضه فشار کمتری برای کاهش قیمتها وارد کند.