مجتبی ذوالنور عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری فارس، با اشاره به بدعهدی و سوءنیت آمریکاییها در انجام تعهداتشان در اجرای برجام اظهار داشت: قبل از مذاکرات و حتی در حین انجام مذاکرات و بعد از مذاکرات هم مکررا مقام معظم رهبری بر بدعهدی، نیت باطل و مغرضانه دشمن تاکید فرموده بودند لذا ما باید در اجرای برجام قدم به قدم حرکت میکردیم.
وی افزود: البته در اجرای برجام و در تحویل اورانیوم غنیشده با کیک زرد که با روسها مبادله کردیم آن حالت گام به گام رعایت شد ولی در بحث و موضوع اراک، فردو و نطنز به صورت گام به گام جلو نرفتیم و معتقدیم وزارت خارجه و دستگاه دیپلماسی ما آن حدودی که مدنظر مقام معظم رهبری و سیاستهای نظام بود را رعایت نکرد.
رئیس کمیته هستهای مجلس تصریح کرد: متاسفانه دراین مسیر با یک دستپاچگی، شگفتی و ذوقزدگی برخورد کردیم. حتی اخبار و اطلاعات محرمانهمان را به دستان نامحرمانی سپردیم که امروز آنها را فاش میکنند و همچنان بر قولها و وعدههای سرخرمنشان اکتفا شده که امروز هم آن قولها و وعدهها را معطل گذاشتند و هیچ کدام را عملی نکردند.
ذوالنور با بیان اینکه هدف از انجام مذاکرات و اجرای برجام اجرای تعهدات متقابل بود، اضافه کرد: تعهدات آنها در اجرای برجام رفع کامل تحریمها و انجام اقدامات متناسب در راستای لغو تحریمها بوده ولی از انجام اینکار سر باز زدند و تا زمانی هم که این کارها را انجام ندادند برجام یکجانبه اجرایی شده زیرا طرف مقابل و آمریکاییها به وعدههایشان عمل نکردند.
وی خاطرنشان کرد: اگر بنا باشد برجام یکجانبه اجرا شود و طرف مقابل نیز آوردههای خود را روی میز نگذارد طبیعی است که ما هم باید در مقابل این بدعهدی اقداماتی را انجام دهیم.
رئیس کمیته هستهای مجلس با بیان اینکه اقدامات ما در مقابل بدعهدی آمریکاییها باید دو رویکرد مهم و اساسی داشته باشد، گفت: انجام اقدامات ما ابتدائا نسبت به بدعهدی آمریکاییها تنبیهی بوده و ثانیا تضمینی باشد برای آنکه از این پس آمریکاییها و طرف مقابل بدعهدی نکنند و البته طرف مقابل هم باید این رویکردها را در ما ببیند که اگر اینطور نباشد آنها هیچ وقت به تعهداتشان عمل نمیکنند.
ذوالنور تاکید کرد: عمل نکردن به تعهد باید برای آمریکاییها و طرف مقابل هزینه داشته باشد و هزینه داشتن آن هم مستلزم انجام اقداماتی است. به طوری که یا ما باید یکجانبه باید از برجام خارج شویم که البته این جزو سیاستهای جمهوری اسلامی ایران نیست بلکه باید در حالی که در چارچوب اجرای برجام قرار داریم اقداماتی از جمله ساخت کارخانه تولید سوخت، فعالسازی بیشتر نطنز و شروع عملیات در فردو را در دستور کار قرار دهیم تا با این اقدامات آنها احساس کنند صبر و حوصله ما حدی دارد.
وی افزود: قبل از انجام این اقدامات نیز ما باید به مجامع بینالمللی اطلاعرسانی کنیم و رسانههای دنیا را آگاه سازیم که طرف مقابل به تعهداتش را عمل نکرده و ما هم براساس آنچه که منافع ملی ما را تامین میکند اقدام میکنیم لذا وزارت امور خارجه و دستگاه دیپلماسی و دولت ما باید به طور جدی در بعضی اقدامات خودش فعال شود تا طرف مقابل را به انجام تعهداتش وادار کند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ادامه داد: البته این اقدامات هم باید به شکلی انجام بگیرد و به گونهای اعلام شود که ما نمیخواهیم براساس انجام این کارها به برجام پایبند نباشیم چراکه وقتی قرار است که تعهدات طرف مقابل انجام نشود پس ما باید مسیر اصلی خود را طی کنیم تا اینکه در زمانی که طرف مقابل تعهدات خود را انجام داد ما هم به مسیر اجرای برجام و انجام تعهدات خود بازگردیم.
ذوالنور گفت: بنابراین طرف مقابل باید این اراده را در ما ببیند که اگر بنا است آنها به تعهدات خودشان عمل نکنند ما حاضر نیستیم منافع ملتمان را به وعدههای پوچ و خالی رها کنیم.
وی در پاسخ به این سوال که آیا این اراده در دولت برای مقابله با بدعهدی آمریکاییها و طرف مقابل وجود دارد یا خیر؟ اظهار داشت: متاسفانه این اراده را مشاهده نکردیم و آنطور که باید و شاید با جدیت با طرف مقابل برخورد نکردهایم.
رئیس کمیته هستهای مجلس ادامه داد: معتقدیم که نمایندگان مجلس باید در این زمینه دولت را کمک کند، دولت شاید با طرف مقابل یک رودربایستیهایی داشته باشد اما نمایندگان مردم وامدار و در رودربایستی با هیچ کس نیستند لذا نمایندگان مجلس باید در بعد نظارتی این موضوع را رصد کنند و در مقابل بدعهدی دشمن دولت را به اقدامات متقابل کمک کرده و یا اینکه دولت را ملزم به انجام اقدامات متقابل کنند.