قلعه تاریخی و ملی صلصال لیسار با قدمت بیش از هزار سال یکی از قدیمی ترین آثار تاریخی استان گیلان محسوب می شود و به جا مانده از دوران سلجوقیان است که با مساحت تقریبی نیم هکتار روی تپه ای سنگی در مرکز شهر لیسار و در جاده اصلی تالش به آستارا و حدود ۲۰ کیلومتری شهرستان تالش و در محله قلعه دوش شهر لیسار واقع شده و به عنوان یک اثر ملی در کشور به ثبت رسیده است.از تابلو یا نشانه و راهنمایی در طول مسیر خبری نیست و باید آرام آرام مسیر قلعه را دنبال کرد. اتومبیلها تا پای قلعه میآیند ,دیوارههای قلعه از انواع گیاهان و بخصوص سرخسها پوشیده شده است.
این قلعه دارای دو طبقه همکف و اول است که نورگیری آن به واسطه پنجرههایی که دو جهان شرق و غرب و جنوب تعبیه شده انجام گرفته و سقف آن از آجر ساخته شده است.
دو آب انبار بزرگ در ضلع شمالی و غربی قلعه واقع شده و در کاوشها و حفاریهای صورت گرفته مکانهایی چون آبریزگاه، حمام، محل طبخ نان، محل طبخ غذا و… کشف شدهاند
بخش داخلی قلعه که بر روی صخره سنگی قرار دارد دومین قسمت آن را تشکیل میدهد و اکنون نیز بقایای آن بر جای مانده است.
معتمدین محلی عقیده دارند که قلعه “سلسال” در زمان اسماعیلیان از قلاع مهم آنان بوده است، شباهت ساختمانی قلعه “لیسار” با قلعه “الموت” و یا قلاع دیگر اسماعیلیه از یک طرف و ارتباط نزدیک پیروان این فرقه با افرادی در تالش از طرف دیگر، احتمال چنین تعلقی را بسیار میکند.
متاسفانه با وجود اهمیت و قدمت این قلعه تاریخی، توجه شایسته ای از طرف سازمان میراث فرهنگی به آن نشده است و هیچگونه خدمات و حراستی از این قلعه به صورت جدی صورت نمی گیرد و همین بی اهمیتی به نابودی سریعتر این بنای تاریخی کشور و استان گیلان سرعت بیشتری داده است.
این قلعه و دژ تاریخی که روی تپه ای به ارتفاع ۸۰ متر از زمین واقع شده است، به جا مانده از دوران سلجوقیان است.
قلعه تاریخی و ملی صلصال لیسار با قدمت بیش از هزار سال یکی از قدیمی ترین آثار تاریخی استان گیلان محسوب می شود که با مساحت تقریبی نیم هکتار روی تپه ای سنگی در مرکز شهر لیسار و در جاده اصلی تالش به آستارا و حدود ۲۰ کیلومتری شهرستان تالش و در محله قلعه دوش شهر لیسار واقع شده و به عنوان یک اثر ملی در کشور به ثبت رسیده است.این قلعه و دژ تاریخی که روی تپه ای به ارتفاع ۸۰ متر از زمین واقع شده است، به جا مانده از دوران سلجوقیان است. متاسفانه با وجود اهمیت و قدمت این قلعه تاریخی، توجه شایسته ای از طرف سازمان میراث فرهنگی به آن نشده است و هیچگونه خدمات و حراستی از این قلعه به صورت جدی صورت نمی گیرد و همین بی اهمیتی به نابودی سریعتر این بنای تاریخی کشور و استان گیلان سرعت بیشتری داده است. خبرنگار: رباب رضوانپور