4

مدافعان ازدواج چندهمسری: نگویید هَوو بگویید هَمشوی

  • کد خبر : 299044
  • ۱۶ آبان ۱۳۹۸ - ۱۰:۲۷

به دنبال انتشار نظر آیت‌الله خامنه‌ای در عدم موافقت با چند همسری، موافقان تعدد زوجات سکوت پیشه کردند. اینکه سکوت آن‌ها تا کی ادامه دارد و آیا مانند گذشته بار دیگر به میدان برمی‌گردند یا خیر روشن نیست. علی‌رغم تمام این مخالفت‌ها و بسته شدن صفحه رسمی موسسه ترویج چندهمسری در اینستاگرام، در سایت خود به تبلیغ کارگاه چندهمسری و مطالب تشویقی و ترویجی دیگر مشغول هستند.

می‌گویند دلمان برای ۵ میلیون دختری که دیگر شانس ازدواج با مردان مجرد را ندارند می‌سوزد. دخترانی که به باور فعالان «تعدد زوجات» چاره‌ای ندارند مگر پذیرش ازدواج با مردان دارای یک یا چند همسر و فرزند.
طی دو روز گذشته انتشار عکسی حاوی تبلیغ یک کارگاه آموزشی با تصویر ۴ زن خندان در کنار یک مرد شاد و ۳ کودک خردسال اظهار نظرات زیادی را به دنبال داشته است. نوشته‌های روی عکس آن‌قدر به نظر عجیب می‌آمد که در ابتدای امر تعدادی از فعالان رسانه‌ای و کاربران فضای مجازی آن را «فتوشاپ» و ساختگی عنوان کردند؛ اما کمی بعد روشن شد که تمام مطالب نوشته‌شده روی عکسی که شرحش رفت واقعی است. عکسی با این شرح؛ مهارت‌های ارتباطی خانواده‌های چندهمسری ویژه تهران.
مدافعان ازدواج جهادی: نگویید هَوو بگویید هَمشوی
موضوع برگزاری کارگاه‌هایی است که شامل ضرورت احیای فرهنگ چندهمسری، الزامات تشکیل خانواده‌های چندهمسری، احکام فقهی خانواده‌های چندهمسری و مهارت‌های ارتباطاتی خانواده‌های چندهمسری است. طبق اطلاعات اعلام‌شده، کارگاه در دو نیم روز عصر از ساعت ۱۶ الی ۲۰ و جمعاً طی ۸ ساعت بعد از ۱۷ آبان ماه توسط «موسسه وطن توحیدی حیات حُسنی’» مستقر در قم در تهران برگزار می‌شود.
البته در پوستر خبری از شماره تماس و آدرس موسسه نیست و از متقاضیان خواسته‌شده که جهت ثبت‌نام به یک آی دی در پیام‌رسان داخلی «ایتا» پیام ارسال کنند.
نوشته روی پوستر تبلیغاتی از رایگان بودن کلاس‌ها خبر داده و یکی از مسئولان موسسه هم به ما توضیح داد؛ «با توجه به ابعاد بحران تجرد دختران و زنان سرپرست خانواده در کشور و لزوم تبلیغ این موضوع، طبق مصوبه هیئت‌امنا موسسه، افراد برای شرکت در این دوره‌ها نیازی به پرداخت هزینه ندارند.»

استفاده از فضای مجازی برای تبلیغ چندهمسری
آن‌ها البته تنها در پیام‌رسان ایتا فعالیت ندارند. به‌جز ثبت یک وب‌سایت و فعالیت در اینستاگرام و تلگرام، «موسسه وطن توحیدی حیات حُسنی’» در پیام‌رسان داخلی سروش و آپارات هم حضور دارد.

مجرد ماندن دختران؛ نتیجه غیرت زنانه

فعالان این جریان در فضای مجازی بدون آنکه نیازی به بیان اظهاراتشان در لفافه داشته باشند از ضرورت احیای فرهنگ چندهمسری می‌گویند و تأکیددارند فراموشی دستورات دینی باعث شده که بیش از یک‌میلیون و ۳۰۰ هزار دختر بین ۳۰ تا ۵۰ سال و ۳ میلیون و ۱۰۰ هزار زن مجرد باسابقه ازدواج (بیوه یا مطلقه) در ایران زندگی کنند. زنان تنهایی که به باور فعالان این مؤسسات نتیجه «غیرت بی جای» زنان دارای همسری هستند که بر «تک زنی» ماندن شوهرانشان اصرار دارند.

نگاهی به سایت رسمی موسسه «وطن توحیدی حیات حُسنی’» که خود را به‌اختصار “حیات حُسنی'” می‌خوانند، نشان می‌دهد که این گروه با مدیریت حجت اسلام نوروزی از سال ۱۳۹۰ کارش را آغاز کرده است. فعالیتی که این‌گونه توصیف‌شده است: «ما جمعی از مشتاقان و دلسوزان امت اسلامی با دغدغه رشد و تعالی کیفیت زندگی اقشار کم برخوردار در ایران اسلامی هستیم».
آن‌ها تاکنون چند دوره آموزشی و کارگاهی در اصفهان، قم و تهران برگزار کرده‌اند؛ مانند کارگاه‌های آموزشی مهارت‌های ارتباطی خانواده‌های چندهمسری که بهمن و اسفند ۱۳۹۷ و فروردین ۱۳۹۸ با حضور سید محمدهادی ذاکری موسوی، سید منذر حکیم، حجت‌الاسلام سید محمدحسن آیت، حجت‌الاسلام‌والمسلمین غلامرضا قاسمیان و حجت‌الاسلام محمد عسگری برپا شد.
ارائه کارگاه احکام خانواده های چند همسری توسط ذاکری موسوی
مدافعان ازدواج جهادی: نگویید هَوو بگویید هَمشوی
همچنین موسسه حیات حُسنی’در ماه رمضان که از اواسط اردیبهشت‌ماه تا اواسط خردادماه گذشته بود دوره آموزشی مخصوص خانواده‌های موفق یا موافق بافرهنگ چندهمسری را به‌صورت ارائه دو مبحث در هر جلسه، روزهای شنبه و چهارشنبه رمضان برگزار کرد.
جامعه هدف آن‌ها هم مردان و زنانی با این ویژگی‌ها بوده است؛ افرادی برخوردار از خانواده چندهمسری، مردان و زنان متأهل مصمم به تشکیل خانواده چندهمسری و زنان و دختران مجرد موافق با تشکیل خانواده چندهمسری باهدف آموزش ضرورت، لوازم، احکام و مهارت‌ها، والدین مخاطبان فوق باهدف افزایش آگاهی و همراهی با ایشان و فرزندان مخاطبان فوق باهدف افزایش روحیه و اعتمادبه‌نفس در پذیرش و تبلیغ حرکت والدین.

ازدواج‌های چندهمسری اسلامی در سطح محلی، ملی و بین‌الملل

باکمی گفت‌وگو و جستجو در مطالب و اهداف موسسه مشخص می‌شود که آن‌ها مدعی داشتن بخش بین‌الملل مطالعات خانواده هم هستند.

مدافعان ازدواج جهادی: نگویید هَوو بگویید هَمشوی
اهداف موسسه بین‌الملل مطالعات خانواده حیات حسنی هم این‌گونه تبیین شده؛ مطالعات راهبردی تمدنی در حوزه نظام خانواده در اسلام، پژوهش، تبیین و حمایت از سبک زندگی اسلامی ازجمله ازدواج‌های بین فرهنگی در جهان اسلام و ازدواج‌های چندهمسری اسلامی در سطوح محلی، ملی و بین‌الملل.
نکته آخر موردتوجه برخی از همفکران این جریان در شبکه‌های اجتماعی هم قرارگرفته و معتقدند برای جلوگیری از فساد و افزایش جمعیت شیعه در صورت لزوم باید شرایط ورود مردان مسلمان شیعه با ملیت‌های دیگر برای ازدواج با زنان بدون همسر ایرانی و برعکس هم فراهم شود.
 
کارگاه‌های رایگان و ازدواج چندهمسری

مدیران موسسه «وطن توحیدی حیات حُسنی’» مدعی‌اند که اداره این نهاد و برگزاری برنامه‌ها از محل کمک‌های مردمی تأمین می‌شود و هیچ‌گونه وابستگی به ارگان‌های دولتی ندارند.

آن‌ها از افراد متقاضی در دوره‌های قبلی که در اصفهان و تهران برگزارشده پولی دریافت نکرده و دلیل آن را ابعاد بحران تجرد دختران و زنان سرپرست خانواده در کل کشور اعلام کرده‌اند. البته آن‌ها از شرکت‌کنندگان انتظاراتی مانند تشکیل خانواده‌های چندهمسری و تبلیغ این رویکرد را دارند.

طبق بررسی‌ها در حال حاضر در کنار موسسه «حیات حسنی’» برگزارکننده کارگاه برشمرده، «پایگاه تبیین چندهمسری اسلامی» هم آشکارا به تبلیغ و تبیین ایده‌هایشان مبنی بر «ازدواج چند همسری» می‌پردازند.

دوره دوم کارگاه مهارت های چند همسری جلسه اول (ویژه برادران)
مدافعان ازدواج جهادی: نگویید هَوو بگویید هَمشوی
روایت یک زن مجرد از کلاس‌های چندهمسری

رویکردی که ساجده زن ۴۵ ساله با گذشت چند بار مشاوره و حضور در کارگاه‌های این مؤسسات قادر به انجام آن نبوده است. این زن به عصر ایران می‌گوید که مدرسان در کلاس‌ها به‌صراحت به افرادی مانند من می‌گویند که شانسی برای ازدواج با مردان تک همسر را ندارید پس باید به خودتان بقبولانید که به عقد دائم مردانی دربیایید که یک یا چند همسر دارند.

او که دریکی از محلات پرجمعیت جنوب شرقی تهران زندگی می‌کند می‌گوید از طریق شبکه‌های اجتماعی با این موسسه و چند موسسه دیگر آشنا شده‌ام و اوایل وقتی درباره توصیه‌هایشان می‌خواندم سرگیجه و حالت تهوع می‌گرفتم؛ اما کم‌کم تنهایی، ناامیدی و نگاه جامعه من را به‌جایی رسانده که در کلاس‌هایشان هم شرکت می‌کنم. کلاس‌هایی که فقط مختص دختران مجردی مانند او نیست و زنانی هم در آن حضور دارند که به‌اصطلاح عامه دارای یک یا دو «هَوو» هستند.

دوره دوم کارگاه های آموزش مهارتهای چند همسری
مدافعان ازدواج جهادی: نگویید هَوو بگویید هَمشوی
نگویید هَوو، بگویید هَمشوی

به گفته ساجده این زنان به دلیل باورهای مذهبی تلاش می‌کنند دختران مجردی مانند من را برای پذیرش زندگی در کنار مردی با چند همسر قانع کنند.

ساجده توضیح داد که این زنان در کنار افرادی که برای سخنرانی در این قبیل کارگاه‌ها شرکت می‌کنند به‌جای واژه‌هایی مانند «هوو» یا «مرد چند زنه» از واژه‌هایی مانند «هَمشوی» یا «همیار» استفاده می‌کنند و معتقدند اگر زنان روح و جسمشان را از هواهای نفسانی خالی کنند می‌توانند برای پذیرش این «جهاد» آماده شوند. جهاد مدنظر متولیان امر برای این زنان پذیرفتن چندهمسری و به دنیا آوردن فرزندان زیاد است.
او می‌گوید از طریق شبکه رسانه‌ای این مؤسسات تاکنون چند فرم مردان متقاضی ازدواج دوم و سوم را مشاهده کرده و بعد از قرارهایی که از طریق متولیان کانال این مجموعه‌ها در پیام‌رسان‌ها برای ما فراهم می‌شود دیدارهایی هم داشته‌ام؛ اما نتوانسته‌ام خودم را راضی به زندگی در کنار یک زوج کنم. حتی اگر زن این زندگی بگوید کاملاً به ازدواج دوم همسرش رضایت دارد.
ساجده می‌گوید هرچند ازدواج دوم ازنظر شرعی برای مردان منعی ندارد اما این مردان به دلیل منع قانونی باید اجازه دادگاه را از همسر اول یا همسران قبلی‌شان اخذ کنند. به گفته ساجده اکثر مردان متقاضی ازدواج دوم و چندم که در این گردهمایی‌ها مشاهده کرده رویکرد مذهبی دارند و می‌گویند که می‌خواهند حامی و سرپرست زنانی مثل من باشند.
او ادامه می‌دهد باوجود از دست دادن پدر و مادرم و تنهایی مطلق هنوز نتوانسته‌ام خودم را برای چنین ازدواجی راضی کنم.
این زن که بعد از اخذ مدرک دیپلمش از ۲۷ سال قبل با فروش دست بافته‌هایش روزگار می‌گذراند می‌گوید اما در همین کلاس‌ها دختران تحصیل‌کرده و شاغلی هم حضور دارند که خبر ازدواجشان با مردان دارای دو یا چند همسر به گوشمان می‌رسد.

بارداری هم‌زمان سه همسر در یک‌خانه

یکی از الگوهای رسانه‌ای شده این طیف، روحانی ۲۹ ساله‌ای به نام نوید ابراهیمی با ۳ همسر است. او که متولد ارومیه و ساکن قم است برخلاف بسیاری از ازدواج‌های ازاین‌دست تمام همسرانش را در یک‌خانه ساکن کرده و به‌طور مداوم از طریق مطالب مکتوب، فیلم و عکس از زندگی ایده آلش کنار ۶ فرزند و ۳ زنش می‌گوید.

نوید ابراهیمی و همسرانش زیر یک سقف
مدافعان ازدواج جهادی: نگویید هَوو بگویید هَمشوی
ابراهیمی که دارای فوق‌لیسانس فقه است خود را فردی باهوش و باانگیزه معرفی می‌کند که تحصیلات ابتدایی حوزوی را درزمانی کوتاه به پایان رسانده است. مؤسس مرکز تحقیقاتی سلمان فارسی درآمد ماهیانه‌اش را حدود ۳ میلیون تومان عنوان کرده و تأکید دارد که مجموع هزینه‌هایش برای ازدواج‌ها از ۱۰ میلیون تومان فراتر نرفته است. زنانی که به عقد دائم او درآمده‌اند تحصیلات دانشگاهی تا مقطع فوق‌لیسانس هم دارند و ۲ همسرش حدود ۱۰ سال از این فرد بزرگ‌تر هستند. موضوعی که به گفته ابراهیمی نشان‌دهنده این موضوع است که او از روی هوا و هوس مبادرت به این ازدواج‌ها نکرده و تنها دغدغه‌اش کمک به «زنان مجرد و فرزند آوری برای اسلام عزیز» است.
این فرد که سال ۹۶ یکی از برگزارکنندگان «اولین همایش احیای فرهنگ چندهمسری» در تهران بود می‌گوید؛ من و همسرانم چندین سال است که درراه تبلیغ سنت الهی تعدد زوجات، انواع هجمه‌ها را متحمل شده‌ایم. سه‌گانهٔ توهین، تهدید و تطمیع نتوانسته سد راه ما شود و خداوند متعال هم هرازگاهی به زیبایی ما را به ثبات قدم دعوت نموده که مثال بارزش هم‌زمانی بارداری سه همسر اول و دوم و سوم در سال ۹۷ است که در ناباوری تمام، خداوند به هرکدام فرزندی سالم عطا فرمود.
او به‌طور روزمره در کانال اصلی خود در پیام‌رسان سروش که با عنوان «پایگاه تبیین چندهمسری اسلامی» فعالیت می‌کند از تجربیات و تقسیم زمان عادلانه‌اش بین همسرانش هم می‌نویسد و از مردان دارای چند همسر می‌خواهد که برقراری عدالت را فراموش نکنند مانند او که می‌گوید نه‌تنها شب که حتی برای استراحت نیم روزی هم وقتش را بین همسرانش به مساوات تقسیم می‌کند. البته این روحانی در کانال‌های سروش و تلگرام و گپ و سایت اینترنتی شخصی هم فعالیت دارد و می‌گوید برای ترویج اصول برجای‌مانده شیعه باید از تمام ابزارها استفاده کرد.

صفحه‌ای که در اینستاگرام ریپورت شد

همان کاری که موسسه حیات حسنی برگزارکننده اولین دوره کارگاه‌های آموزشی چندهمسری در حال انجام است. این موسسه که تا روز یکشنبه در اینستاگرام پیج رسمی داشت پس از انتشار پست مربوط به برگزاری کارگاه آموزشی چندهمسری با هجوم نظرات مخالف مواجه شد و نظرات عمدتاً مخالف ۶۸۷۱ کاربر پای این پست موسسه حیات حسنی را دچار دردسر بزرگی کرد. چون مخالفان با ریپورت این پیج، مدیران اینستاگرام را وادار کردند که صفحه ترویج چندهمسری را بلاک کنند. ماجرای که در پیام‌رسان‌های داخلی اتفاق نمی‌افتد.

مخالفان پای پست اینستاگرامی این موسسه با ادبیات سرزنش‌آمیز و گاه کلمات رکیک به مخالفت با تبلیغ چندهمسری پرداخته بودند. به‌جز زنان به‌عنوان مخالف این جریان، مردان زیادی هم نظرات مخالف خود را با این پدیده ابراز داشته و آن را نه در راستای کمک به حل مشکل ازدواج تعدادی از زنان که هوس مردان تنوع‌طلب عنوان کرده بودند.
بحث آسیب‌های روانی و عدم رعایتشان زن به‌عنوان یک انسان مستقل در این‌گونه ازدواج‌ها، دغدغه‌های تربیت فرزندان و مسائل بهداشتی و بیماری‌های مقاربتی چندهمسری و … از دیگر موارد مدنظر کاربران پای این پست‌ها بود.

۱۰۰ هزار خانواده چندهمسری در ایران

ساعاتی بعد از بلاک شدن صفحه رسمی این موسسه در اینستاگرام حجت‌الاسلام محمد عسگری مسئول واحد مشاوره موسسه حیات حسنی در گفت‌وگو با ایرنا تلاش کرد هدف موسسه را لزوماً جلب نظر دختران مجرد معرفی نکند. او توضیح داد؛ ما در این کشور حدود ۱۰۰ هزار خانواده‌ای داریم که تَعدُدی هستند، یعنی یک آقا چند همسر دارد. آیا این‌ها نیاز ندارند مرکزی باشد که به‌صورت علمی و مشاوره‌ای به آن‌ها خدمت کند؟ آمار خانواده‌های چندهمسری تاکنون از سوی مقامات دولتی تائید نشده است.

نگران سه میلیون و چهارصد هزار زن بالای ۳۰ سال هستم

کاربران پرتعداد اینترنت در ایران اما همچنان نظرات انتقادی خود را پای اظهارات منتشرشده مدافعان چندهمسری در سایت‌ها و اینستاگرام منتشر می‌کنند. کاربران یکی از مسببان این ماجرا را حجت‌الاسلام‌والمسلمین غلامرضا قاسمیان، رئیس حوزه علمیه مشکات می‌دانند. صفحه اینستاگرامی او از ۳۰ مهرماه تا امروز به محلی برای ابراز نظر مخالفان پرتعداد این موضوع تبدیل‌شده است.

قاسمیان که در قسمت ۱۷۷ برنامه تلویزیونی «بدون توقف» با موضوع شبهات و چالش‌های مربوط به مسئله ازدواج در شبکه سه سیما حضور پیداکرده بود صراحتاً از موضوع چندهمسری تحت شرایط خاص دفاع کرد و آن را در راستای حل بخشی از مشکلات ازدواج دانست. او که مسئول قرارگاه جهادی امام رضا هم است تأکید دارد که دیدگاهش در این زمینه ترویجی نیست اما به جد از آن دفاع می‌کند. چون به گفته او در حال حاضر بیش از سه میلیون و چهارصد هزار خانم بالای ۳۰ سال در ایران حضور دارند که یا مجرد هستند یا مطلقه و یا همسرشان را ازدست‌داده‌اند و همین‌طور ۸۰۰ هزار آقا با همین شرایط مشغول گذراندن عمرشان هستند. به گفته این روحانی اگر این افراد به همین شکل بدون خانواده بمانند در ۲۰ تا ۳۰ سال آینده، ایران تبدیل به یک سرای سالمندان بزرگ خواهد شد.
بیان موضوعات دیگری در همین راستا باعث شد تا ده‌ها کاربر در اینستاگرام با مراجعه به پست‌های مختلف این روحانی اظهاراتش را به باد انتقاد بگیرند. تعداد افراد موافق نظرات رئیس حوزه علمیه مشکات اندک بود و این افراد هم به او توصیه کرده‌اند که برای کاهش مشکلات ازدواج افراد مجرد تلاش کند و نه ترویج چندهمسری که بنیان‌های خانواده را تخریب می‌کند. برخی از کاربران هم با انتقاد از رویکرد این روحانی، نظراتش را باعث بیان نظرات توهین‌آمیز افراد مختلف به دین اسلام و تشییع دانستند و خطاب به او نوشتند که باید پاسخگوی این هتک حرمت صورت گرفته باشد. نظرات او البته موافقانی هم دارد که دغدغه پیر شدن جمعیت ایران و کاهش فرزند آوری بین جوانان را مثال می‌زنند.
استناد برخی از این افراد افزایش جمعیت اهل تسنن در تعدادی از استان‌های ایران است و مدعی هستند آمار دانش آموزان اهل سنت یک استان از جمعیت دانش‌آموزی ابتدایی چند استان ایران که شامل شیعیان است بیشتر برآورد شده است. مدافعان چندهمسری می‌گویند طبق سنت و دستورات دینی برخی مناطق سنی نشین، چندهمسری و داشتن فرزندان پرتعداد، بافت جمعیتی شیعه-سنی مناطق ایران را دستخوش تغییر کرده است چون نرخ رشد جمعیت در مناطق سنی بیش از ۶ درصد و در مناطق شیعه‌نشین کمتر از ۲ درصد است.
همفکران این موضوع از مردانی در روستا و شهرهای مختلف سنی نشین ایران مثال می‌زنند که دست‌کم ۴ زن و بیش از ۲۰ فرزند دارند و همگی هم بدون اعتراض و مشکلی کنار هم زندگی می‌کنند. برشمردن آسیب‌های مختلف عاطفی، فرهنگی، اقتصادی و بازماندن کودکان این مناطق از حقوق اولیه مانند آموزش البته در اراده مدافعان چندهمسری برای مردان شیعه تأثیرات لازم را ندارد.

مسئله‌ای به نام سلامت روانی فرزندان در خانواده‌های چندهمسری

زهرا ولی نژاد کارشناس ارشد روانشناسی و مدرس مهارت‌های زندگی برای کودکان در همین راستا تأکید می‌کند که در هیاهوی این موضوع، سلامت روانی تولد و تربیت فرزندان در خانواده‌های چندهمسری هم باید موردتوجه قرار بگیرد.

ولی نژاد در گفت‌وگو با عصر ایران با اشاره به اینکه جو غالب بر فرهنگ ایران درزمینهٔ چندهمسری منفی است گفت؛ برای نقد موضوع چندهمسری از ابعاد مختلف، باید به آسیب‌های روانی کودکان در چنین خانواده‌هایی هم اندیشید.
این مدرس مهارت‌های زندگی برای کودکان، با اشاره به این نکته که در فرهنگ ما موضوع چندهمسری امری عموماً مذموم تلقی می‌شود گفت؛ می‌توان تصور کرد که کودکان خانواده‌های چندهمسری در ارتباط با همسالان در محیط اجتماعی چه روابط دشواری را تجربه خواهند کرد.
ولی نژاد در ادامه از تأثیر روابط پدر با همسران بر این کودکان و مسیر رشد روانی آن‌ها صحبت به میان آورد و گفت؛ پدر چگونه می‌تواند سلامت روانی را برای این فرزندان به ارمغان آورد؟ چون تصور تفاوت جایگاه فرزندان مختلف در ساختار چنین خانواده‌هایی می‌تواند به حس بی‌عدالتی در کودکان دامن بزند. موضوعی که به گفته این دانش‌آموخته روانشناسی، می‌تواند از عوامل نابسامانی‌های آتی در ساختار روانی کودک باشد.
ولی نژاد توضیح داد؛ همه این‌ها در شرایطی است که تصور کنیم در میان همسران پدر هیچ‌گونه حس حسادت یا حداقلی از رقابت و حس عدم امنیت روانی وجود ندارد. موضوعی که به گفته او در ارتباطات انسانی بعید به نظر می‌رسد.

نمایندگان موافق و مخالف چندهمسری

اما موافقان چندهمسری در مطالبشان از نمایندگان مجلس هم به‌دفعات گلایه کرده‌اند که چرا برای تعدد زوجات قانونی مصوب نمی‌کنند.

قانونی که به‌زعم این افراد نه در راستای کمک به مردان که برای استیفای حقوق چند هزار زن مجرد است. درنتیجه از نمایندگان مجلس درخواست می‌کنند که باید برای مردان متقاضی ازدواج با زنان بدون همسر بهره‌مندی از امتیازیات خاص تصویب شود.
این اظهارات در حالی است که علاوه بر مدیران دولت روحانی، نمایندگان زن مجلس هم طی روزهای اخیر به‌شدت علیه ماجرای طرح‌شده موضع گرفتند. البته علی مطهری نماینده تهران در مجلس در زمره نمایندگانی بود که در گفت‌وگو با عصر ایران چندهمسری را یک‌راه حل برای حل معضل اجتماعی شرایطی مانند حالا دانست که حدود ۳ میلیون زن آماده ازدواج بیشتر از مردان در جامعه است.
او درعین‌حال توضیح داد؛ موضوع این نیست که بخواهیم این مسئله را ترویج کنیم و از همه بخواهیم این کار را انجام دهند. این نماینده چندهمسری را راه‌حلی برای معضل اجتماعی و برای مردانی دانست که ویژگی‌هایی مانند توانایی مالی، توانایی جسمی، رشد و فکری و عقلی داشته باشند.

دعوت به قیام خانم‌های مجرد سن بالا

چندهمسری کمک مردان به زنان است یا مردان به زنان؟ محمدتقی قاسملو دانش‌آموخته کارشناسی ارشد روانشناسی که از مدافعان چندهمسری است معتقد است؛ اگر باکمی انصاف نگاه کنیم اصلاً مردها نیازی به ازدواج مجدد ندارند٬ زیرا اولاً نیاز مالی ندارند و ثانیاً نیاز جنسی خود را هم به‌راحتی و تنوع بسیار زیاد، می‌توانند رفع کنند.

او اضافه می‌کند؛ این زنان جامعه هستند که عده‌ای نیاز مالی شدید دارند و عده زیادی هم مورد سوءاستفاده مردان تنوع‌طلب قرار می‌گیرند و از نعمت خانواده و فرزند و حمایت دائمی محروم می‌مانند.
توصیه قاسملو این است؛ خانم‌ها مواظب باشید، بدون تفکر به زیان خودتان تلاش نکنید و به‌حکم الهی اعتماد کنید. خانم‌های مجرد سن بالا در جامعه ما بیخود خودشان را سرگرم کردند و اگر طالب آرامش‌اند باید قیام کنند و حق خودشان را مطالبه کنند.

هرچند به‌طور اتفاقی یا برنامه‌ریزی‌شده دو مورد برشمرده در روزهای اخیر خبرساز شده است اما تلاش هدفمند برای ترویج چندهمسری به شکل کنونی دست‌کم به ۵ سال قبل برمی‌گردد. این طیف با ادبیاتی مشترک نسبت به فساد اجتماعی، افزایش طلاق، بالا رفتن سن ازدواج و کاهش فرزند آوری هشدار می‌دهند و می‌گویند چون در جایگاهی نیستند که مشکلات اساسی برشمرده را برطرف کنند پس باید افکار عمومی را برای پذیرش راهکارشان که همان چندهمسری است، آماده کنند.

به همین دلیل مطالبی با این ادبیات در صفحات مجازی، سایت‌ها و کلاس‌هایشان کاملاً رایج است؛ «بنای دین ما در ایجاد ساختارِ مقدس خانواده اسلامی (با ازدواج موقت و دائم و تعدد زوجات)، برای وحدت یافتن میان مرد و زن اهل ایمان است. وحدت بین مرد و همسرانش، و وحدت همسرانِ همشوی (همیار) با همدیگر و با شوهرشان، و وحدت یافتن تمام ایشان با فرزندانشان. این تجلی وحدت است که هرچه در کثرت بیشتری نمایش یابد، شکوه بالاتری از وحدت و یکی شدن و توحید را آشکار می‌نماید.»

آن‌ها در همین راستا بر اظهارات برخی از مراجع تقلید، امام خمینی و رهبر انقلاب اشاره می‌کنند و به مخاطبانشان این‌گونه القا می‌کنند که مراجع تقلید و رهبران دینی و سیاسی ایران هم مدافع چندهمسری هستند.

آن‌ها در مقابل این پرسش برخی کاربران در فضای مجازی در مقابل تک‌همسری بودن امام خمینی و رهبر انقلاب از مشورت‌های خصوصی و تعدد احکام این افراد سخن می‌گفتند و آن‌ها را مخالف جریان سازی‌هایشان نمی‌دانستند؛ اما به دنبال اظهارات روز گذشته حجت‌الاسلام‌والمسلمین شهاب مرادی از دیدار جمعی از فعالان حوزه خانواده با رهبر انقلاب در مردادماه امسال، موافقان تعدد زوجات سکوت پیشه کردند چون از زبان آیت‌الله خامنه‌ای بیان شد؛ «در بحث تعدد زوجات ملاحظاتی دارم و با توصیه به آن موافق نیستم».
اینکه سکوت آن‌ها تا کی ادامه دارد و آیا مانند گذشته بار دیگر با اظهاراتشان مانند پذیرش مسئولیت مضاعف مردان چندهمسری و نظرات چندگانه فقها دراین‌ارتباط به میدان برمی‌گردند یا خیر روشن نیست. در حال حاضر آن‌ها علی‌رغم تمام این مخالفت‌ها و بسته شدن صفحه رسمی موسسه ترویج چندهمسری در اینستاگرام، در سایت خود به تبلیغ کارگاه چندهمسری و مطالب تشویقی و ترویجی دیگر مشغول هستند.
آمارها هم نشان می‌دهد از فرودین تا مهرماه امسال ۳۹۸ هزار ازدواج در ایران ثبت‌شده؛ اما نام ۵۳۰ مرد در حالی وارد دفتر رسمی ازدواج شده که پیش‌ازاین، نام یک یا چند زن دیگر هم در شناسنامه‌اش حک‌شده بود.
این آمار سال گذشته ۱۰۰۰ ازدواج چندهمسری در مقابل ۶۳۰ هزار ازدواج رسمی در کل ایران بوده است. البته این آمار جدای از صیغه‌های کوتاه‌مدت و بلندمدت است که به گفته رئیس هیئت‌مدیره کانون سردفتران ازدواج و طلاق حداقل نصف آمار رسمی ازدواج است. عددهایی که نشان می‌دهد جامعه ایران در حال تغییرات غیرقابل‌انکار چند سویه است.
لینک کوتاه : https://ofoghnews.ir/?p=299044

برچسب ها

نوشته های مشابه

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

آمار کرونا
[cov2019]