به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، بعد از گذشت نزدیک به یک سال از جنگ غزه، طی این مدت تغییرات زیادی در تاکتیکهای مقاومت فلسطین رخ داده که میتواند زمینه ساز تحول بزرگی در مدیریت نبرد باشد.
روشن است که گروههای مقاومت فلسطین و همچنین سایر اعضای محور مقاومت منطقه پیشبینی میکردند که این جنگ طولانی شود و به یک جنگ فرسایشی طولانی مدت تبدیل گردد و بنابراین نیاز به تغییر تاکتیکها همزمان با تغییر شرایط وجود دارد؛ چیزی که گروههای مقاومت به خوبی به آن واقف هستند.
اصرار اشغالگران به تداوم جنگ فرسایشی غزه
در حال حاضر که بیش از ۱۱ ماه از این جنگ میگذرد، هیچگونه شاخصهای میدانی یا سیاسی درباره پایان جنگ و یا حتی توقف موقت آن هم دیده نمیشود و تنها چیزی که میبینیم نشانههای گسترش درگیریهاست. در این میان جبهه کرانه باختری که از ابتدای جنگ غزه، شعلههای آتش را به روی صهیونیستها گشوده بود، طی مرحله اخیر شاهد تحولات قابل توجهی بوده و با گسترش بی سابقه مقاومت در این منطقه مواجه هستیم.
در میدان و با وجود گزارشهای فراوان و اعترافات صهیونیستها به وضعیت فرسایشی ارتش اسرائیل و خستگی و ناامیدی نظامیان و حتی افسران ارشد این رژیم که مایل به ادامه جنگ نیستند، اما مقامات صهیونیست همچنان اصرار به تداوم این جنگ فرسایشی دارند و در راس همه آنها «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم اشغالگر همه فرصتها برای رسیدن به توافق آتش بس و تبادل اسرا را از بین میبرد.
در این میان ارتش رژیم صهیونیستی، به دنبال تثبیت حضور خود در مرزهای مصر و نوار غزه در محور فیلادلفیاست و همچنین قصد دارد تعداد نیروهای خود را در محور نتساریم در حد فاصل منطقه شمالی نوار غزه با مناطق مرکزی و جنوبی آن بیشتر کند. این محور از سه هفته گذشته شاهد عملیات نظامی گسترده نیروهای اشغالگر بود و صهیونیستها به دنبال اشغال و حاکمیت بر این محور هستند.
اطلاعات میدانی نشان میدهد که اشغالگران تلاش دارند تا مسافت ۳ کیلومتری از محور نتساریم برسند و به طور کلی همه شواهد حاکی از گسترش درگیریها در نوار غزه بوده و هیچ تصمیمی از جانب رژیم صهیونیستی برای توقف این جنگ، حتی به شکل موقت وجود ندارد. برخی اطلاعات هم حاکی از آن است که صهیونیستها به دنبال اشغال دائمی بخشهایی از مناطق محاصره شده غزه و مصادره مناطق وسیعی از اراضی این باریکه به بهانه ایجاد مناطق حائل در مرزهای شمالی، شرقی و جنوبی آن هستند.
علاوه بر آن، اطلاعات نشان میدهد که صهیونیستها قصد تجزیه نوار غزه از خلال اشغال محور نتساریم را دارند که به تنهایی بیش از ۳۵ کیلومتر از خاک نوار غزه را شامل میشود.
شکست مذاکرات آتشبس با کارشکنی اسرائیل و مانورهای آمریکا
در سطح سیاسی هم وضعیت بهتر از سطح میدانی نیست؛ زیرا همه اطلاعات نشان میدهد، همه پیشرفتهایی که در مذاکرات آتش بس غزه درباره آن صحبت میشود، سرابی بیش نیست و طرف آمریکایی با یک مانور رسانهای در چهارچوب اهداف انتخاباتی خود و همچنین کاهش انتقادات افکار عمومی جهان از این کشور، تلاش دارد وانمود کند که فضای مثبتی بر مذاکرات حاکم بوده و توافق به زودی حاصل میشود.
تحلیلگران معتقدند که آمریکا برخلاف آنچه وانمود میکند، اساساً علاقهای به توقف جنگ غزه ندارد و همه تحرکاتی که ظاهراً برای به نتیجه رسیدن مذاکرات آتش بس انجام داده، در چهارچوب اهداف انتخاباتی حزب دموکرات بوده است.
شواهد حاکی از آن است که از ماههای قبل، آمریکا و اسرائیل درباره منافع مشترک خود در طولانی کردن جنگ غزه به توافق رسیدهاند؛ به ویژه اینکه هنوز بعد از گذشت نزدیک به یک سال اسرائیل هیچ دستاوردی در این جنگ برای خود ثبت نکرده و به هیچ یک از اهداف اعلام شده خود از جمله نابودی حماس و بازگرداندن اسرای اسرائیلی با عملیات نظامی نرسیده است.
طبق این ارزیابیها، آمریکا همچنان قصد دارد به نتانیاهو و کابینه راست افراطی او فرصت بدهد که از شکست بیشتر نجات پیدا کرده و سقوط نکنند.
تغییر تاکتیکهای مقاومت در غزه طبق شرایط میدانی
بر اساس این تحولات و از آنجایی که رژیم صهیونیستی ثابت کرده به دنبال توقف جنگ نیست، گروههای مقاومت به شکل حساب شده طبق شرایط میدانی شروع به تغییر تاکتیکهای جنگی خود کردند که تغییر مهمی در مدیریت جنگ به وجود میآورد و همچنین تاثیرات آن طی مرحله اخیر به ویژه چند هفته گذشته، کاملاً آشکار شده است.
یکی از این تغییرات، مربوط به حجم و نوع عملیاتی است که مقاومت علیه نظامیان صهیونیست انجام میدهد؛ چه در جریان عملیاتهای زمینی و درگیری مستقیم با نیروهای دشمن و چه از طریق حملات موشکی که شهرکهای اطراف نوار غزه و برخی از شهرهای اشغالی مانند عسقلان، اسدود و… را هدف قرار میدهد.
کسانی که روند عملیاتهای مقاومت فلسطین را از ابتدا تاکنون دنبال کرده باشند، متوجه کاهش محسوس بیانیههای صادر شده از سوی این گروهها درباره عملیاتهای نظامی علیه دشمن میشوند.
برخی معتقدند که علت کاهش عملیاتهای نظامی رسمی مقاومت علیه نیروهای دشمن صهیونیستی، در چهارچوب استراتژی مقاومت برای صرفهجویی در استفاده از تسلیحات است. البته این بدان معنا نیست که مقاومت از کمبود سلاح رنج میبرد؛ زیرا گزارشهای منابع آگاه نشان میدهد که گروههای مقاومت، بسیاری از کارگاههای تولید سلاح خود را دوباره راهاندازی کردهاند ،به ویژه آنهایی که برای ساخت موشک و وسایل انفجاری تعیین شدهاند.
مقاومت فلسطین بارها از طریق فیلمهای مستند، تواناییهای تسلیحاتی خود را به نمایش گذاشته و نشان داد که سلاح کافی برای جنگ طولانی در اختیار دارد.
تحولات میدانی نشان میدهد، تاکتیکی که مقاومت در مرحله کنونی مقابل دشمن اتخاذ کرده بیشتر متمرکز بر عملیاتهای انفرادی و ایجاد کمین برای نظامیان صهیونیست است که در این عملیاتها نیاز به استفاده از سلاحهای زیادی نیست و این تاکتیک موفقیت خود را ثابت کرده است.
اما تحول دوم در تاکتیکهای مقاومت، مربوط به تامین امکانات و قابلیتهای نظامی، انسانی و اطلاعاتی بیشتر برای محافظت از اسرای صهیونیست در نوار غزه است که در واقع یکی از برگ برندههای مهم مقاومت محسوب میشوند و همچون اهرم فشاری علیه دشمن هستند.
بعد از حمله وحشیانه رژیم صهیونیستی به اردوگاه النصیرات در مرکز نوار غزه با همکاری آمریکا در ماه جولای و کشتار بیش از ۱۰۰ فلسطینی برای آزادی چهار اسیر اسرائیلی، مقاومت تدابیر امنیتی خود را برای محافظت از اسرای صهیونیست بیشتر و دستورات سختگیرانهای را برای تیمهای نگهبانی ویژه درباره نحوه برخورد با این اسیران صادر کرد.
این امر مستلزم فراهم کردن توانمندیهای انسانی و تسلیحاتی بیشتر برای تامین امنیت محل حضور اسرای اسرائیلی و افزایش کار گروههای اطلاعاتی و ضد جاسوسی مقاومت است و اقدامات زیادی در این زمینه صورت گرفت.
سومین تحول، مربوط به تمرکز مقاومت بر افزایش سرعت امدادرسانی به شهروندان در مناطق مختلف نوار غزه در سطح کمکهای غذایی و بهداشتی و دارویی است؛ به ویژه در مناطقی که مردم از بحران گرسنگی رنج میبرند و انواع بیماریها و اپیدمیها شیوع یافته است.
در شرایطی که رژیم اشغالگر عامدانه یک جنگ گرسنگی علیه مردم غزه به راه انداخته و همواره کاروانهای امدادی را مورد هدف قرار میدهد، مقاومت بخش مهم و بزرگی از توانمندیهای انسانی و مالی خود را برای کمک رسانی به مردم غزه اختصاص داده و با وجود همه چالشها، به دنبال افزایش سرعت کار خود در این زمینه است.
مقاومت آماده جنگی طولانی مدت است
علاوه بر موارد فوق، شواهد زیادی وجود دارد که نشان میدهد مقاومت خودش را برای یک جنگ فرسایشی طولانی مدت آماده کرده است. در این زمینه رسانههای عبری گزارش میدهند که گروههای فلسطینی، در حال بازسازی قابلیتهای نظامی خود به ویژه در تونلها هستند و همچنین شبکههای ارتباطی ویژه میان تونلها وجود دارد و هزاران نیروی جدید به حماس پیوستند که انگیزه بالایی برای جنگ با نظامیان اسرائیلی دارند. این نیروها منتظر هر فرصتی برای رویارویی با ارتش اسرائیل هستند؛ به ویژه اینکه آنها بسیاری از خانوادهها و بستگان خود را در نتیجه حملات اسرائیل از دست دادهاند و میل به انتقام در آنها بسیار بالاست.
در مجموع با وجود هزینه سنگینی که مردم و مقاومت فلسطین در این جنگ ویرانگر رژیم صهیونیستی علیه نوار غزه پرداختهاند، اما هیچ یک از این سختیها موجب نشد تا فلسطینیها لحظهای از مبارزه با اشغالگری دست بکشند و ایدئولوژی مقاومت صرفاً محدود به نوار غزه نیست و همانطور که میبینیم، کرانه باختری اشغالی که اسرائیل سعی داشت آن را از نوار غزه جدا کند، امروز تبدیل به یک تهدید موجودیتی بزرگ علیه صهیونیستها شده است.
انتهای پیام/