«جان بولتون» نماینده سابق آمریکا در سازمان ملل در مطلبی که در پایگاه اندیشکده سیاست خارجی آمریکا منتشر کرده، نسبت به خطراتی که دولت «باراک اوباما» ممکن است در سوریه با آن مواجه شود، هشدار داده گفته است که آمریکا باید گروههای مخالفی را که تاب ایستادگی در برابر القاعده را دارند، شناسایی کرده و آنها را مورد حمایت قرار دهد.
وی در ابتدای این یادداشت آورده است: همانطور که انتظار میرفت تصمیم جدید رئیسجمهور اوباما برای ارسال کمکهای نظامی غیرمهلک برای ائتلاف مخالفان دولت سوریه و شاخه نظامی این ائتلاف تقریبا هیچکس را راضی نکرد. آنهایی که معتقدند باید برای مخالفان سلاح و مهمات ارسال کرد این گام اوباما را ضعیف و ناکافی میدانند و در مقابل کسانی که با ضد ارسال هرگونه کمک برای مخالفانی که هر روز ترکیب ناشناختهتری پیدا میکنند، هستند، این اقدام اوباما را گامی در جهت ارسال تسلیحات برای گروههای مخالف میدانند.
بولتون که یکی از جنگطلبترین سیاستمداران آمریکایی به شمار میآید، میگوید این اقدام اوباما نشان میدهد که «رئیسجمهور اوباما تا چه حد در تصمیمگیری در مورد مسائل مربوط به امنیت ملی دودل و مردد است». وی میافزاید: این اقدام بر اساس هیچ راهبرد نظامی-سیاسی مشخصی نبود، بلکه فقط گامی بود در جهت کاهش انتقادات خارجی و داخلی که به دلیل عملکرد بد او در قبال سوریه متوجه وی شده بود.
وی میافزاید: موضوع اصلی برای آمریکا هرگز این نبود که آیا برای مخالفان کک ارسال کند یا اینکه کنار بنشیند و اقدامی انجام ندهد. یلکه سوال اصلی اینجاست که موضوع دیگریهای قومی و مذهبی در سوریه چطور اهداف راهبردی آمریکا در خاورمیانه و دیگر مناطق را تحت تأثیر قرار میدهد.
این دیپلمات جمهوری خواه آمریکایی سپس از اوباما به دلیل خروج نیروهای آمریکایی از عراق و افغانستان انتقاد کرده و نوشته است: او طوری عمل میکند که گویی ما بیشتر از آنکه منبع امنیت و ثبات برای منافع خود و متحدانمان باشیم، عامل خصومت و درگیری بودهایم.
وی در ادامه مینویسد مجددا به انتقاد از سیاستهای اوباما در قبال سوریه پرداخته و مینویسد این سیاستهای به نفع روسیه و ایران بوده و ناشی از این توهم است که «روسیه و آمریکا در کنارهگیری مسالمتآمیز «بشار اسد» دارای منافع مشترک هستند».
بولتون که پیش از این بارها از حمله نظامی به ایران حمایت کرده، در این یادداشت حتی از مذاکره هستهای با ایران هم انتقاد کرده و نوشته است که این کار «برنامه هستهای ایران را مشروع کرده و ایران را برای ساخت تسلیحات اتمی، در هر زمان که اراده کرد، توانمندتر میسازد».
وی میافزاید: متاسفانه مخالفان دولت سوریه هم خود پراکنده و آشفته هستند. اروپا و آمریکا بعد از دو سال درگیریهای خونبار هنوز نتوانستهاند سیاستمداران مخالف، گروههای سیاسی و واحدهای جنگی را که بتوان روی آنها برای اداره استاندارد سوریه پس از اسد اتکا کرد، بشناسد.
بولتون در پایان دو پیشنهاد به دولت اوباما ارائه میکند. اول اینکه باید کسب اطمینان کرد که تسلیحات شیمیایی و نامتعارف سوریه به دست گروههای ترویستی نمیافتد و ثانیا آمریکا باید گروههای مخالفی را که توان ایستادگی در برابر القاعده را دارند، شناسایی کرده و آنها را مورد حمایت قرار دهد.
پیش از این هم گزارشهایی منتشر شده بود مبنی بر اینکه دولت آمریکا به دلیل تبعاتی سقوط دولت سوریه میتواند دامنگیر اسرائیل کند، از ارسال مستقیم سلاح به این کشور خودداری میکند.
دو روز قبل هم «بنی گانتز» رئیس ستاد مشترک ارتش اسرائیل گفته بود که اکنون «خطر گروههای تروریستی از جانب مرزهای سوریه اسرائیل را تهدید میکند».
فارس