روزنامه اعتماد نوشت:
نام کشور ترکیه این روزها بیشتر از هر زمان دیگری به گوش میرسد. این کشور چند روزی است با بزرگترین پرونده فساد مالی طی سالهای گذشته روبه رواست؛ پروندهیی که پای بسیاری از وزرای و سیاستمداران ترکیه و آقازادههای آنها به آن کشیده شده است. بر اساس گزارشها تاکنون پسران دو وزیر کابینه ترکیه در جریان تحقیق درباره فساد گسترده دولتی در این کشور رسما مورد اتهام قرار گرفتهاند. شماردیگری از افسران ترکیه در ارتباط با فساد دولتی از کار برکنار شدهاند و رییس بانک دولتی هالکبنک و دهها نفر از مسوولان و مقامهای ترکیه هم در این پرونده متهم شدهاند. تمامی این افراد متهم به سوءاستفاده از قدرت از طریق دریافت رشوه یا فراهم کردن امکان آن هستند، اقدامی که از سوی رجب طیب اردوغان نخستوزیر ترکیه عملیاتی کثیف نام گرفته است.
با این حال آنچه در این پرونده از اهمیت زیادی برخوردار است قرار گرفتن نام یک ایرانی به نام رضا ضراب در لیست سیاه متهمان است که نام ایران را هم در کنار ترکیه جنجالی کرده است. ظاهرا رقابتهای داخلی سیاسی در ترکیه در تحولات دو روز گذشته این کشور موثر بوده است. بر اساس پروندهیی که دادستانی جرایم مالی ترکیه تشکیل داده است، بخش اصلی آن به ضراب مربوط است. به نوشته حریت، او علاوه بر انتقال پول به ایران، به پرداخت رشوه به نزدیکان اعضای دولت برای تسهیل سرمایهگذاری و تسریع دریافت تابعیت ترکیه برای خود و نزدیکانش متهم است.
ماجرا سهشنبه هفته گذشته با دستگیریها و حملات پلیس به مناطق مختلف آنکارا و استانبول آغاز شد و پس از آن به یکباره نام ضراب به عنوان کسی که به بسیاری از مقامات ترکیه برای پولشویی رشوه میداده مطرح شد. البته رضا ضراب برای بسیاری از ایرانیها و خصوصا اهالی ترکیه نامی آشنا است. این نام برای ایرانیها و مردم ترکیه از آن جهت آشناست که او همسر خواننده معروف ترکیه ابرو کنتش است و مراسم ازدواج آنها و سفر چند سال پیش کنتش به ایران و حضورش در رستورانی در کرج جایی که خانواده همسرش رضا ضراب زندگی میکنند خبرساز شده بود. هرچند در ابتدا کسی این خبر را باور نمیکرد اما کمی بعد انتشار عکسی از ابرو کنتش باروسری در ایران این شایعه را قابل باور کرد.
با این حال در این سالها نامی از او نبود و شاید همگان آن را به فراموشی سپرده بودند. اما از چند روز پیش نام آنها به واسطه بزرگترین پرونده فساد مالی درتاریخ ترکیه یک بار دیگر در صدر اخبار دنیا قرار گرفته است. ضراب، تاجری سرشناس از یک خانواده ثروتمند ایرانی است که در ترکیه زندگی میکند. او متولد ۱۳۶۲ در تبریز است و حاصل این ازدواج نوزاد دختری به نام «آلارا» است. به نوشته حریت، ضراب در سال ۲۰۱۲ و در جریان توقیف یک محموله طلا که قرار بود برای شرکت سورینت متعلق به بابک زنجانی به ایران منتقل شود، از سوی پلیس مورد بازجویی قرار گرفت. خانواده ضراب، اصالتا تبریزی هستند و علاوه بر طلا، در حوزه بورس و آهن هم فعالیت میکنند. کارخانه فولاد «تیکمه داش» در تبریز و کشتیسازی «رویال» در استانبول از دیگر داراییهای این خانواده اعلام شده است.
بر اساس گزارشی که سایت قانون تهیه کرده آنان در زمان جنگ ایران و عراق راهی دوبی شدند و فعالیتهای تجاری و صرافی خویش را در این شهر آغاز کردند. همچنین براساس گزارشها در حیاط ویلای ضراب در استانبول، دو چمدان بزرگ پر از اسناد محرمانه مرتبط با مناقصههای بزرگ وزارتخانهها و نهادهای اقتصادی دولتی کشف شده است. گفته میشود ضراب از راه بانک «خلق» ترکیه به سیاستمداران ترکیه رشوه داده است. این بانک پیش از این نیز به دلیل نقض تحریمها و ارسال طلا به ایران در مقابل دریافت نفت، تحت نظر قرار داشت. اتهام دیگر ضراب این است که با تاسیس ۱۱ شرکت صوری، عملیات پولشویی گستردهیی را به مقصد ایران مدیریت و هدایت کرده است. پرونده دیگر وی، مربوط به هواپیمایی است که سال گذشته در فرودگاه آتاتورک به زمین نشست و از داخل آن یک و نیم تن طلا از کشور غنا به مقصد دوبی کشف شد. دردسرهای ضراب از دسامبر سال۲۰۱۱ با دستگیری یک ایرانی در فرودگاهی در مسکو با دو محموله پول نقد به ارزش ۵/ ۱۴ میلیون دلار و ۴ میلیون یورو آغاز شدو سرنخ ماجراها سرانجام پای رضا ضراب را به میان کشید و او را با اتهام ۸۷ میلیارد یورو یی مواجه ساخت. بر اساس ادعای پلیس ترکیه، این مبلغ در طول چهار سال و عمدتا برای دور زدن تحریمها استفاده شده است.
رضا ضراب: بابک زنجانی رییس من است
البته در این بین نام بابک زنجانی نیز گاهی در گوشه و کنار و ارتباط این دو باهم در پرونده مذکور شنیده میشد. زمزمههایی که حالا با اعترافات رضا ضراب دیگر تنها یک شایعه نیست. به گزارش انتخاب به نقل از تودی زمان ترکیه، رضا ضراب در اعترافات خود نام رییس خود را فاش کرده است. هر چند در این روزنامه تنها به اختصار به نام ب. ز اشاره شده است اما آنچه معلوم است این نام اختصاری کسی جز بابک زنجانی نیست. براساس گزارش مذکور ایمیلهای ردو بدل شده بین ضراب و زنجانی، این ایرانی ثروتمند قصد سفر به ترکیه و دیدار با ضراب را در هتلی لوکس در آنتالیا در هفته گذشته داشته است. به گفته پلیس، بابک زنجانی و رضا ضراب هیچوقت تلفنی صحبت نمیکردند و ارتباطشان فقط از طریق ایمیل بوده است. براساس این گزارش، زنجانی قرار بوده که با استفاده از یک پاسپورت جعلی از طریق بیروت وارد آنتالیا شود، اما او سفر خود را بعد از عملیات پلیس در ترکیه لغو میکند.
این روزنامه مدعی شده که ضراب و زنجانی نخستین بار سالها پیش در تبریز با یکدیگر ملاقات کردند و ضراب از آن پس برای زنجانی کار میکرده است. گروهی ویژه در اداره قاچاق و جرایم سازمان یافته پلیس آنکارا فعالیتهای ضراب و عواملش را به مدت یک سال زیرنظر داشتند. در طول این مدت، تحقیقات نشان داد که زنجانی رهبر این فساد مالی است؛ فردی که این روزها نام او بیش از گذشته شنیده میشود و حتی بسیاری از او به عنوان قهرمانی که تحریمهای ایران را طی ۸ سال گذشته دور زده است یاد میکنند. او البته این روزها به دوربدشانسی افتاده است. از یکسو نمایندگان مجلس از او میخواهند که بدهکاری خود را به وزارت نفت بدهد و حتی بحث تعقیب قضایی را مطرح میکنند و میگویند دلایل کافی برای تحت تعقیب قرار دادن او وجود دارد. همچنان که دیروز ۱۲ تن از نمایندگان اصولگرا در نامهیی به سران قوا خواستار برخورد قاطع با فساد و پیگیری قاطعانه پرونده بابک زنجانی شدند.
از سوی دیگر او هر چند تلاش میکند با انتشار عکسهایی از خود همچون ویولن زدن جلوهیی خوب بسازد اما همزمان عکسهای دیگری از او منتشر میشود که در فرهنگ ایرانی چندان خوشایند نیست. همچنانکه دیروز همزمان با آمدن نام او در پرونده فساد مالی ترکیه و اعترافات رضا ضراب فیلمی از او منتشر شد که او را در حال رقصیدن با دختران تاجیک نشان میدهد. بدبیاری دیگر بابک زنجانی، عدم اجازه فرود هواپیمای خط هوایی بابک زنجانی با عنوان هواپیمایی قشم در ترکیه بود که البته سر انجام اجازه پرواز پیدا کرد. البته ماجرای پروژه ایرانزمین هم این روزها برای زنجانی دردسرآفرین شده است ، هر چند او اصرار دارد که این پروژه را به پایان میرساند اما برخی از نهادهای قانونی وابسته به شهرداری با ادامه این پروژه مخالفت کردهاند.
اما ظاهرا حالا پای یک ایرانی دیگر هم به پرونده فساد مالی ترکیه باز شده است. رسانههای ترکیه دیروز از زنی به نام کاملیا جمشیدی به عنوان یکی از کلیدهای معمای پرونده فساد گسترده در ترکیه نام بردهاند که استانبول را به تازگی به مقصد دوبی ترک کرده است و پلیس ترکیه در جستوجوی مدارک و مستنداتی از اوست. به هر حال آنچه پیداست یک سر نخ پرونده بزرگترین فساد مالی در تاریخ ترکیه به چند ایرانی میرسد؛ اینبار با وجود برخی مشترکات فرهنگی میان ایران و ترکیه، پروندهیی با نام سه ایرانی این دو کشور را به هم پیوند داده است.