یک استاد دانشگاه با بیان این که مهم نیست در توافق ژنو جزییات چه باشد، گفت: برای اولین بار مسوولان جمهوری اسلامی ایران به گونهای عمل کردند که دو طرف بعد از ۳۵ سال حاضر شدند اعتمادسازی کنند، امیدوارم این توافق فرش ایدئولوژیک را از زیر پای تندروها و اصولگرایان در زمینه هستهای بکشد.
صادق زیباکلام عصر امروز (دوشنبه) در نشست جایگاه منطقهیی و بینالمللی ایران پس از گفتوگوهای ژنو که توسط انجمن روابط بینالملل برگزار شد، گفت: در دوران ریاست جمهوری سیدمحمد خاتمی برنامه هستهای ایران به گونهای به جلو پیش میرفت که دیگر دنیا را در برابر خود قرار ندهیم، اما وقتی که اصولگرایان به قدرت رسیدند و احمدینژاد رییس جمهور شد، نگاه ایدئولوژیک به جای نگاه منافع ملی محور جایگزین شد. احمدینژاد سیاست گذشته را به طور کلی کنار گذاشت و حتی کسانی که سیاست گذشته را پیش میبردند، خائن اعلام کرد. حاصل این سیاست، باعث انتقال پرونده هستهای ایران از شورای حکام به شورای امنیت سازمان ملل شد.
او با اشاره به انتخابات ریاست جمهوری در ۲۴ خردادماه سال ۱۳۹۲ و انتخاب حسن روحانی به عنوان رییسجمهور گفت: ظریف و همکارانش بدون این که اعلام کنند، به مسیر ۱۰ سال گذشته برگشتند و آن مسیر ایجاد اعتماد بود.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: مهم نیست که در توافق ژنو چه نوشته شده است. وقت خود را هدر ندهید که جزییات توافق ژنو چیست. کار مهمی که اکنون انجام شد و واقعا کارستان بوده است، این است که برای اولینبار مسوولان در جمهوری اسلامی ایران به غربیها اعلام میکنند که به ما اعتماد کنید. ما در این راه جدی هستیم. این اتفاق بسیار مهمی است. برای اولینبار دست کم قوه مجریه آمریکا و اتحادیه اروپا حرف ایران را باور کردند. مهم این است که بعد از ۳۵ سال دو طرف حاضر شدند که اعتمادسازی کنند.
زیباکلام اضافه کرد: من انتهای این مسیر را روشن میبینم و امیدوارم که این توافق فرش ایدئولوژیک را از زیر پای تندروها و اصولگرایان در زمینه هستهای خواهد کشید. دیگر مساله هستهای محملی نخواهد بود برای سیاست آمریکا و غربستیزانه.
ایسنا/وی در ادامه اظهاراتش با انتقاد از سیاست اصولگرایان در مساله هستهای در طول ۸ سال گذشته و جایگزینی نگاه ایدئولوژیک در این مساله، گفت: نگاه ایدئولوژیک محور در مساله هستهای باعث شد که این مساله به یکی از آوردگاهها و خاکریزها برای نبرد به غرب تبدیل شود و مساله هستهای به ابزاری برای تخاصم با غرب و آمریکا تبدیل شد. در حالی که این نگاه هیچ سودی برای کشور به همراه نداشت.
زیباکلام تاکید کرد: من معتقدم یکی از آفتهای بزرگ دیپلماسی در حوزه سیاست خارجی این است که به ایدئولوژی گرفتار شود. ایدئولوژی تلهای شوم و غمانگیز است که اگر دیپلماسی گرفتار آن شود، هزینه گزافی خواهد پرداخت. در تاریخ جمهوری اسلامی ایران در چندین برهه این واقعه اتفاق افتاده و منافع ملی فدای ایدئولوژی شده است. در واقع در مساله هستهای از آنجا به رو خطا رفت که نگاه ایدئولوژیک به جای منافع ملیمحور جایگزین شد.