به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری افق، رهبر معظم انقلاب سال گذشته گفتند: تمام کودکان افغانستانی، چه آنها که دارای شرایط قانونی حضور در ایران هستند و چه آنها که مدارک قانونی حضور در ایران را ندارند در مدارس دولتی ثبتنام شوند.
پس از آن، کمیته اتباع وزارت کشور با حضور مسئولان مربوطه جلساتی را درخصوص نحوه ثبتنام از دانشآموزان اتباع غیرمجاز تشکیل داد و مقرر شد تا دانشآموزان ۷ تا ۱۸ ساله افغانستانی که جزو اتباع غیرمجاز هستند با مراجعه به دفاتر کفالت معرفینامههای مربوط برای ثبتنام در مدارس را دریافت کنند.
با عنایت رهبر معظم انقلاب و حمایتهای دولت ایران، آموزشوپرورش سال گذشته موفق به ثبتنام ۴۸ هزار دانشآموز افغانستانی غیرمجاز در مدارس کشور شد که این علاوه بر ۳۶۰ هزار دانش آموز افغانستانی است که تا پیش از این در مدارس ایران تحصیل میکردند.
امسال نیز دولت ایران در جهت حمایت از تحصیل دانشآموزان افغانستانی شهریه تحصیل آنها در مدارس را حذف کرد.شهریه دانشآموزان افغانستانی در سالهای گذشته برای دوره اول تا ششم ابتدایی حداقل ۱۲۰ هزار و حداکثر۳۰۰ هزار تومان، دوره متوسطه اول حداقل ۱۴۴ هزار و حداکثر ۳۶۶ هزار تومان و میزان شهریه برای دوره متوسطه و پیشدانشگاهی ۱۸۰ هزار و حداکثر ۳۶۰ هزار تومان بود.
علی اصغر فانی وزیر آموزشوپرورش سال گذشته در دیدار با وزیر معارف کشور افغانستان در رابطه با تحصیل دانشآموزان افغانستانی در ایران عنوان کرد: آموزش و پرورش ایران سالانه ۲۴ هزار میلیارد تومان پول خرج میکند و این رقم صرفاً برای هزینههای جاری ۱۲ میلیون دانشآموز است یعنی اگر این رقم را به تعداد دانشآموزان تقسیم کنیم سالانه برای هر دانشآموز به طور میانگین ۲ میلیون تومان هزینه میکنیم.
وی افزود: اگر دولت ایران بخواهد از دانشآموزان افغانستانی برای تحصیل هزینه دریافت کند باید از آنها سالانه ۲ میلیون تومان اخذ کند اما هم اکنون ما چه میزان شهریه از این دانشآموزان میگیریم؟ این رقم شهریه دریافتی با هزینههایی که صرف میشود قابل مقایسه نیست و حتی در برخی موارد از دانشآموزان افغانستانی شهریه دریافت نمیشود.
وزیر آموزش و پرورش گفت: حتی از دانشآموزان ایرانی نیز بابت هزینههای جاری مدرسه پول دریافت میشود. دانشآموزان افغانستانی همانند دانشآموزان ایرانی هستند و آنها نیز در بحث هزینههای جاری مدرسه باید مشارکت کنند.
البته حذف شهریه تحصیل دانشآموزان افغانستانی در ایران بدین معنا نیست که مدارس هیچ وجهی را از دانشآموزان افغانستانی دریافت نخواهند کرد بلکه آنها همانند دانش آموزان ایرانی بوده و باید مبلغ مصوب انجمن اولیا و مربیان را تحت عنوان کمکهای مردمی پرداخت کنند.
اگر چه دانشآموزان افغانستانی امسال شهریه مصوب ندارند و این موضوع نیز بارها از سوی مسئولان دولت و آموزش وپرورش اطلاع رسانی شده است اما برخی استانها بخشنامهای را صادر کردهاند که در این بخشنامه رقم شهریه دریافتی از دانشآموزان افغانستانی مشخص شده است که این روال برخلاف قانون است.
در ذیل تصویر بخشنامه یکی از استانها برای ثبتنام دانشآموزان افغانستانی در مدارس را مشاهده میکنیم که در این بخشنامه میزان شهریه دریافتی اعلام شده است.
شاهین نوش آبادی معاون مرکز اموربین الملل و مدارس خارج از کشور آموزشو پرورش در این رابطه گفت:در حال پیگیری این بخشنامه هستیم و اگر صحت داشته باشد آن را اصلاح خواهیم کرد.
آموزشوپرورش ایران برای تسهیل در روند تحصیل دانشآموزان افغانستانی اقدامی بزرگ انجام داده است و این اقدام با تخطی از قانون توسط برخی مدارس و مناطق آموزش وپرورش نباید خدشهدار شود.