به گزارش خبرگزاری افق به نقل از روزنامه لوموند – چاپ فرانسه – با بیان این مطلب نوشت: هرچه روزها بیشتر میگذرند، چین جهت گیری مطلوبتری به نفع فلسطینیها نشان میدهد. از زمان عملیات طوفان الاقصی حماس در ۷ اکتبر، مقامات چینی دیگر این دو کلمه را به زبان نمیآورند: حماس و تروریسم. از سوی دیگر، انتقاد از اسرائیل در حال افزایش است.
وانگ یی، وزیر امور خارجه چین روز شنبه ۱۴ اکتبر خواستار پایان دادن به جنگ در سریعترین زمان ممکن و احترام به حقوق بینالمللی بشردوستانه شد. در حاشیه دیدارش با جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در پکن، وانگ یی حتی به نظر میرسید که از سخنرانی آماده شدهاش فراتر رفته و میپرسد: «اسرائیلیها تضمینهایی برای بقای خود به دست آوردهاند. اما چه کسی از بقای فلسطینیان محافظت خواهد کرد؟ مردم یهود دیگر در جهان بی خانمان نیستند، اما ملت فلسطین کی خانه خود را پیدا خواهند کرد؟»
در همین روز، رئیس دیپلماسی چین در گفتوگوی تلفنی با همتای سعودی خود فیصل بن فرحان، صریحتر بود. وانگیی گفت: «اقدام اسرائیل [حملات گسترده به نوار غزه در تلافی عملیات طوفان الاقصی حماس] فراتر از قلمرو دفاع از خود بود» و رهبران آن باید «تنبیه دسته جمعی مردم غزه » را متوقف کنند.
وانگ یی همچنین در این روز در گفتوگو با حسین امیرعبداللهیان، همتای ایرانی خود گفت: چین از « آرمان عادلانه مردم فلسطین در حفظ حقوق ملی آنها » حمایت میکند.
به نوشته لوموند «حمایت چین از فلسطینیها به قدمت جمهوری خلق چین است، در حالی که پکن و تل آویو تنها از سال ۱۹۹۲ روابط دیپلماتیک داشتهاند. اما در سالهای اخیر، دو تغییر عمده رخ داده است. چین به اسرائیل نزدیکتر شده و تصمیم دارد نقش مهمتری در خاورمیانه ایفا کند. از سرگیری روابط دیپلماتیک بین عربستان سعودی و ایران که در ماه مارس تحت حمایت پکن منعقد شد، موید این امر است.
از آن زمان، چین نشان داده است که میتواند نقش میانجی بین اسرائیل و فلسطینیها را ایفا کند. این همان چیزی است که رئیس جمهور شی جینپینگ در اواسط ژوئن هنگام پذیرایی چهارروزه از محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین تکرار کرد.»
رئیس جمهور شی اعلام کرد: راه حل اساسی مسئله فلسطین در ایجاد یک کشور مستقل فلسطینی با حاکمیت کامل بر اساس مرزهای ۱۹۶۷ و با پایتختی بیتالمقدس شرقی است. ما باید به وضعیت تاریخی اماکن مقدس قدس احترام بگذاریم، سخنان و اقدامات رادیکال و تحریک آمیز را رد کنیم و برگزاری یک کنفرانس بینالمللی صلح گستردهتر، معتبرتر و تاثیرگذارتر را ترویج کنیم.
این هفته مراسمی برای بزرگداشت دهمین سالگرد “جاده ابریشم جدید” در پکن (ابتکار عمل کمربند و جاده) در ۱۷ و ۱۸ اکتبر با حضور چندین رهبر کشورهای عربی اما بدون نمایندهای از رژیم صهیونیستی برگزار میشود.
به نظر میرسد حمایت صریح چین از فلسطین با حمایت ایالات متحده از «اسرائیل» و افزایش رقابت بین دو قدرت بزرگ نیز مرتبط است.