وزیر امور خارجه ترکمنستان تصریح کرد: «اولویت کنونی باید حفظ صلح، ثبات و آرامش در سطح قارهای باشد. تنها پس از آن میتوانیم درباره تبدیل برنامههایمان در حوزههای اقتصادی، تجاری و ترانزیت به واقعیت صحبت کنیم.»
به گزارش ایسنا، «رشید مردوف» وزیر امور خارجه ترکمنستان که در تهران بهسر میبرد، صبح دوشنبه در مجمع گفتوگوهای تهران تصریح کرد: «پتانسیل کشورهای منطقه میتواند به ساخت مدلی آزاد از شراکت قارهای منجر شود.»
او افزود: «این مدل میتواند به تعمیق روابط خارجی و توسعه داخلی و منافع مشترک منجر شود. آسیای مرکزی خواستار ایفای نقشی کلیدی در این ساختار است. موقعیت جغرافیایی خاص منطقه باعث شده تا بهطور طبیعی در قلب مسیرهای تجاری قرار گیرد.»
مردوف تصریح کرد: «با درک این واقعیت، ترکمنستان چندین سال قبل راهکار جاده ابریشم بزرگ را راهاندازی کرد. به باور ما، این راهکار میتواند به انگیزهای قوی برای توسعه اقتصادی در منطقه اوراسیا و بهبودی کیفیت زندگی مردم منطقه منجر شود. بازسازی جاده ابریشم یکی از هستههای مرکزی پروژههای همکاری بزرگ است.»
او افزود: «ترکمنستان مسئله همکاری بین کشورها را یکی از الزامات ساخت کریدورها و ساختارهای قارهای میداند. در همین راستا، ایجاد ساختار زیرساختهای مدرن الزامی است.»
مردوف تصریح کرد: «ساخت کریدورهای بینالمللی همچون خطوط ریلی ترکمنستان، ایران و قزاقستان یکی از اولویتهای ترکمنستان و درحال اجرایی شدن است. هدف نهایی ما ایجاد کریدوری مستقیم از سوی چین تا مرکز آسیا و کشورهای همسایه است.»
وزیر خارجه ترکمنستان در بخش دیگری از سخنان خود پیشرفت در روابط ترکمنستان و ایران را ستود و به پروژههای مشترک موفق در حوزههای حملونقل و انرژی بهعنوان نمونههایی از گسترش روابط ۲ کشور اشاره کرد.
او در بخش دیگری از سخنان خود تأکید کرد: «محور دریای خزر نیازمند توجه خاصی است. محور دریای خزر یکی از مسیرهای کلیدی اتصال آسیای مرکزی، آسیای شرقی و دیگر مناطق قاره است. ترکمنستان زیرساخت بندری قدرتمندی در دریای خزر دارد و حاضر شنیدن پیشنهاد دیگر کشورها برای فعال سازی کریدور دریای خزر است.»
مردوف همچنین گفت: «کریدور شرقی دریای خزر از مسیر ایران تا کریدور دریایی واقع در جنوب این کشور بسیار مهم است. ترکمنستان همچنین ساخت اتوبانی از شهر ترکمن باشی تا مرز قزاقستان را آغاز کرده است. این مسئله میتواند به افزایش همکاری حمل و نقل در منطقه منجر شود.»
او افزود: «این پروژه میتواند به ایجاد اتوبانی از شهر ترکمن باشی به مرزهای ایران منجر شود.»
وزیر خارجه ترکمنستان در ادامه گفت: «ما درحال صحبت درباره کمربند اقتصادی قدرتمند در منطقه هستیم که شرق، غرب، شمال و جنوب منطقه را به یکدیگر متصل خواهد کرد. این مسئله یکی از سیاستهای اصلی کشورهای منطقه است. چنین رویکردی به افزایش یکپارچگی و دسترسی کشورهای آسیایی به بازارهای جهانی منجر خواهد شد.»
او افزود: «به باور ترکمنستان همکاری کشورها در حوزه ترانزیت و حمل و نقل میتواند به جلوگیری از هرگونه درگیری و جنگ منجر شود. همکاری چندین جانبه برای پاسداری از زیرساختهای حمل و نقل و ایجاد شرایط برای استفاده موثر از این زیرساختها به نفع کشورهای شریک و دیگر کشورها خواهد بود.»
مردوف تصریح کرد: «ثبات انرژی یکی از پیشنیازهای اصلی کمربند صنعتی در منطقه است. ابعاد اقتصاد کشورهای آسیایی گسترش خواهد یافت و با آن، مصرف انرژی نیز بیشتر خواهد شد. همین مسئله نیازمند همکاری در حوزه انرژی است.»
او افزود: «مجمع گفتوگوهای تهران، میزبان نمایندگان کشورهایی که علاوهبر همسایگی، از لحاظ فرهنگی و تاریخی با یکدیگر پیوند خوردهاند. امروز قاره آسیا درحال تغییرات گسترده است. نقش سیاسی این قاره در جهان بسیار مهم است. الویت کنونی باید حفظ صلح، ثبات و آرامش در سطح قارهای باشد. تنها پس از آن میتوانیم درباره تبدیل برنامههایمان در حوزههای اقتصادی، تجاری و ترانزیت به واقعیت صحبت کنیم.»
انتهای پیام