بهانه گیری معمولاً در بین خردسالان، به خصوص قبل از بدست آوردن توانایی صحبت کردن ، رایج است . این یکی از معدود راه هایی است که بچهها توسط آن میتوانند نارضایتی و خشم خود را از آنچه که نمیتوانند به دست آورند ، ابرازکنند.حتی کودکان دبستانی هم وقتی که به مقصودشان نمیرسند ، با بهانهگیری ، احساسات درونی خود را آشکار میکنند و در نتیجه آرامش مییابند .
هنگامی که فرزندتان واضح و محکم صحبت میکند ، به او گوش دهید و تحسینش کنید . با این عمل ، به او یاد میدهید که اگر بدون بهانه گیری چیزی بخواهد ، زودتر آن را به دست خواهد آورد .
توصیه هایی برای کنار آمدن با بهانه جویی کودکان
۱٫ وقتی کودک خردسال شما شروع به بهانه گیری و نق نق کرد، از او بخواهید که به صورت های مختلف ابتدا در گوشی، بعد به آهستگی و سپس خیلی بلند و… چیزی را که می گوید تکرار نماید. این روش درست مثل یک بازی ، توجه اورا جلب کرده و بهانه گیری را فراموش خواهدکرد .
۲٫ در مورد کودک دبستانی خود میتوانید از چند روش کلی استفاده کنید. به محض اینکه شروع به بهانهگیری کرد، حرف او را قطع کنید و به آرامی بگویید: «داری نق نق و بهانهگیری میکنی و من گوش نمیکنم، پس بهتر است که با صدای شمرده صحبت کنی. »
۳٫ اگر باز هم ادامه داد، دوباره درخواست خود را تکرار کنید. اگر طریقه گفتار خود را تغییر داد ، با بیان جملهای او را تشویق کنید. میتوانید بگویید : « وقتی بدون نق نق کردن میگویی که چه میخواهی ، بیشتر دوستت خواهم داشت . »
۴٫ اگر در چنین مواقعی عصبانی میشوید ، هیجان صدای خود را فرو ببرید و فراموش کنید که چه قدر دلتان میخواهد فریاد بزنید .
۵٫ به خاطر بسپارید که با مهار عکسالعمل خود میتوانید ارتباط بهتری با فرزندتان برقرار کنید . بعد به او بگویید که میدانید دلیل ناراحتیاش چیست و ازاین طریق با او به توافق برسید. بهعنوان مثال فرض کنید چون به فرزندتان اجازه ندادهاید که قبل از ناهار شیرینی بخورد ، ناراحت شده است ، پس شیرینی را در جایی قرار دهید که بتواند آن را ببیند و به او قول دهید که بعد از خوردن غذا به او شیرینی میدهید .