سردار سرلشکر سیدیحیی صفوی در نشست سالیانه بسیج اساتید گفت: باید اساتید بسیجی و صاحبنظران در سطح کشور نسبت به تغییر و تحولات محیط پیرامونی ایران حساس باشند. و قدرت تاثیرگذاری در روند بیداری اسلامی جهان اسلام را داشته باشند.
صفوی در ادامه با اشاره به اینکه «تغییر ساختار قدرت در قرن حاضر نیازمند تفکر عمیق است» تصریح کرد: نظریه قدرت و حتی ابزارهای اعمال قدرت در قرن حاضر در حال بازخوانی و بازتولید است و یک چهره جدید از قدرت در جهان جدید مطرح است و دیگر قدرت به معنای اعمال نفوذ بر دیگری جهت تغییر رفتار او نیست.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به وضعیتی که در کشورها و نظامهای سلطهگر اروپائی و آمریکا بوجود آمده است و شرائط بد سیاسی و اقتصادی و تهاجم وحشیانه آنها به کشورهای اسلامی عراق و افغانستان و حمایت ازرژیم آدمکش و کودک کش اشغالگر قدس، که نشان دهنده خوی تجاوزکارانه آنها و باطل شدن حرفهای آنها در رابطه با حقوق بشر و تئوریهای اقتصادی، فلسفی و سیاسی غرب میباشد، امروز قدرت نرم و تاثیرگذاری فرهنگی و سیاسی، در اولویت توجه ملتها قرار گرفته است.
صفوی با تشریح قابلیتها و ظرفیتهای اساتید بسیجی، و جایگاه آنها در قدرت نرم گفت: اساتید بسیجی با توجه به توانمندیهای علمی و بینشی که در مکتب نورانی اسلام ناب محمدی و انقلاب اسلامی وجود دارد میتوانند با استفاده از این ظرفیت قدرت نرم روی افکار و اندیشه سیاسی ملتهای اسلامی منطقه شمال آفریقا و خاورمیانه تاثیرگذار و الهام بخش باشند.
وی با اشاره به برهم خوردن نظم سابق قدرت و امنیت در مقیاس بین الملل طی دو دهه گذشته اضافه کرد:
هماکنون به نظر میرسد شکل گیری قدرت در پنج فضای استراتژیک در قرن حاضر ممکن است رخ دهد.
وی ادامه داد: این پنج فضا شامل، استمرار وضعیت موجود قدرت در جهان، حرکت به سمت تک قطبی شدن قدرت، بروز و ظهور قدرتهای قارهای، بروز و ظهور قدرتهای منطقهای و بروز و ظهور قدرت جدید جهان اسلام است.
وی با اشاره به اینکه «سرنوشت همه ملتهای اسلامی به یکدیگر گره خورده است» گفت: آرزوی امپراطوری آمریکا در رسیدن به تک قطبی شدن قدرت، با شکست مواجه شده است. در حالی که جهان اسلام با داشتن ظرفیتهای ژئوکالچر، ژئو اکونومیک و ژئوپلتیک و با داشتن جمعیت حدود یک میلیارد و ششصد میلیون نفر و با امواج بیداری اسلامی که شروع شده است و به فضل الهی ادامه خواهد داشت، میتواند تبدیل به یک قطب بزرگ قدرت در قرن حاضر شود.
وی افزود: کشورهای اسلامی از قلمرو جغرافیایی وسیعی برخوردار هستند و قدرت تاثیر گذاری در معادلات اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و امنیتی نظام جهان در قرن حاضر را دارند و جهان اسلام از یک موقعیت و وزن ژئوپولتیکی بسیار بالا برای ارتقاء و دست یابی به یک بلوک قدرت جهانی در ساختار نظم نوین جهانی در قرن ۲۱ برخوردار است.
صفوی در بیان اهمیت منطقه خلیج فارس در تحولات استراتژیک آینده جهان گفت: به نظر میرسد طی چند دهه آینده مهمترین منطقه استراتژیک جهان و بلکه هارتلند جهانی را منطقه خلیج فارس و کشورهای پیرامون آن شکل میدهند و موقعیت منحصر به فرد جغرافیایی و وجود منابع و ذخایر سرشار و اثبات شده انرژی و ظرفیت ژئو کالچر و تاثیرگذار اعتقادی و فرهنگی و اهمیت کشتیرانی و حمل و نقل دریایی با جهت تجاری و نظامی، از جمله بسترها و عوامل تشکیل دهنده این اهمیت به شمار میروند.
صفوی با اشاره به چالشهای داخلی فراروی کشورهای اسلامی گفت: وابستگی سران کشورها به غرب و حکومتهای طولانی مدت، تعارض میان استبداد و دموکراسی بین ملتها و حاکمان، اختلافات مرزی و ارضی با همسایگان همچون عربستان، قطر، مصر، سودان، مراکش و صحرای غربی، وجود مناقشات قومی و مذهبی از چالشهای اصلی کشورهای اسلامی محسوب میشود.
صفوی ادامه داد: نرخ رشد جمعیت در این کشورها بالا است، کم سوادی و ناتوانی در تولید علم و دستیابی به فناوریهای جدید از معضلات کشورهای اسلامی به حساب میآید فقر، نابرابری اجتماعی، عدم توسعه یافتگی در برخی از کشورها دیده میشود و فرار مغزها در جهان اسلام وجود دارد.
وی در خصوص چالشهای خارجی پیش روی کشورهای اسلامی گفت: عدهای از حکومتهای کشورهای اسلامی به حکومتهای بیگانه وابستهاند و اشغال نظامی شدهاند و همچنین در این کشورها مناطق بحرانی وجود دارد برخی از کشورها نیز ثبات سیاسی ندارند و وجود شاخصهای دولتهای ناپایدار در برخی از این کشورها دیده میشود.
دستیار و مشاور عالی فرماندهی معظم کل قوا با تاکید بر اینکه «با تمام این ضعفها، کشورهای اسلامی فرصتهای بسیاری دارند» اظهار کرد: موقعیت جغرافیایی این کشورها مناسب است و همچنین موقعیت و وزن برتر ژئوپولتیکی کشورهای اسلامی، موقعیت ژئوپولتیکی فرهنگی جهان اسلام و همچنین موقعیت ژئواکونومیکی جهان اسلام از فرصتهای خوب کشورهای اسلامی به حساب میآید.
صفوی در ادامه گفت :حدود ۸۰ درصد تجارت جهانی از طریق ناوبری دریایی صورت میگیرد و ناوگانهای تجاری باید از تنگههای استراتژیک جهان، عبور کنند. در دو طرف گلوگاههای استراتژیک جهان که به آنها گذرگاههای عبور اجباری میگوییم، کشورهای مسلمان هستند و میتوان گفت که اقتصاد جهانی را میتوانند کنترل کنند.
دستیار و مشاورعالی مقام فرماندهی کل قوا تصریح کرد: کشورهای اسلامی دارای حدود ۵۷ درصد کل ذخایر اثبات شده گاز جهان هستند که کشور عزیزمان ایران بعد از روسیه بیشترین مقادیر گاز دنیا را داراست.
وی ظرفیت اثبات شده نفت خام جهان اسلام را حدود ۷۵ درصد خواند و افزود: این میزان ظرفیت اثبات شده در کشورهای اسلامی قرار دارد این در حالی است که آمریکاییها در سال ۲۵ درصد کل تولید نفت خام جهان را مصرف میکنند و بعد از آمریکاییها، چینیها هستند و هر کشوری که بخواهد توسعه پیدا کند به این منابع انرژی نیازمند است.
صفوی در ادامه سخنان خود با توصیف مولفههای شکلگیری قدرت جهان اسلام، گفت: به فضل الهی در قرن ۲۱ قدرت جدیدی به عنوان قدرت جهان اسلام بروز و ظهور پیدا خواهد کرد. این قدرت جدید، یک قدرت فرهنگی، سیاسی و اقتصادی است. وحدت و همگرایی جهان اسلام و ملتهای اسلامی در قرن ۲۱ تشدید خواهد شد. قدرت آمریکا و اروپا رو به کاهش خواهد رفت، صهیونیستها به شدت تضعیف خواهند شد و وزن جمهوری اسلامی ایران و کشورهای اسلامی بالا رفته و وزن آمریکاییها و صهیونیستها پایین خواهد آمد.
صفوی با تاکید بر نقش مقام معظم رهبری در بیداری اسلامی و وحدت جهان اسلام در شکست راهبردهای نظام سلطه و نجات ملتهای مظلوم و تحت ستم مسلمان و ضرورت انعقاد و تمهیدات لازم برای استفاده از ظرفیتها و توانمندیهای بلاد اسلامی برای رویا رویی با دشمنان قرآن و پیامیر اعظم (ص) گفت: توجه عمیق ملتهای مسلمان به اندیشههای حضرت امام(ره) و مقام معظم رهبری و نظام جمهوری اسلامی ایران و نوع حرکت آمریکائیها، رژیم صهیونیستی و متحدان آنها علیه ملتهای اسلامی، رسالت و وظیفه سنگینی برای دفاع از اسلام و هویت اسلامی فراروی همه روشنفکران و علمای جهان اسلام قرار داده است.
وی افزود: در چنین وضعیتی بکارگیری ظرفیتها و توانمندیهای سیاسی و اقتصادی کشورهای اسلامی، از جمله ابزارهای انرژی و سلاح نفت و گاز و شکل گیری اراده فراگیر در تحریم کالاهای آمریکائی و تعطیلی سفارت خانههای رژیم صهیونیستی از جمله اقداماتی است که میتواند قدرت وحدت و یکپارچگی جهان اسلام را به رخ سران کفر و الحاد جهانی بکشاند.