آمریکا اخیرا از توافق با دولت عراق در مذاکرات استراتژیک بین دو طرف برای خروج نیروهای نظامی خود از این کشور همزمان با ادامه حمایت لجستیک از بغداد خبر داده است.
افق آنلاین ، در این بیانیه زمان و نحوه خروج نیروها مشخص نشده است اما برخی از ناظران سیاسی این توافق را نه عقبنشینی بلکه به نوعی تعویض و جابهجائی نقشها با ناتو و بازآرایی متفاوت پس از تهدیدهای اخیر از سوی برخی گروههای عراقی میدانند. در همین حال، عده دیگری از ناظران این توافق را تغییر ماجراجوئیهای آمریکا از زمینههای جنگی به زمینههای سیاسی و اقتصادی تعبیر میکنند.
همزمان، اخباری مبنی بر صدور دستور العملی توسط «مصطفی الکاظمی» نخستوزیر عراق برای اجرایی شدن توافق اقتصادی با چین که در زمان «عادل عبدالمهدی» نخستوزیر پیشین این کشور حاصل شد، منتشر شده است.
«عباس العرداوی» تحلیلگر سیاسی عراق در تشریح تحولات مذکور در گفتوگو با خبرنگار ایلنا تصریح کرد: توافق بغداد و واشنگتن در دور اخیر مذاکرات استراتژیک برای خروج نیروهای نظامی آمریکا از عراق نه بیانکننده دیدگاه مردم عراق و نه مطابق با تصمیمی است که نمایندگان پارلمان در تاریخ پنجم ژانویه ۲۰۲۰ برای اخراج نیروهای آمریکایی و بیگانه اتخاذ کردند. بلکه این توافق در واقع اقدامی برای دور زدن اراده آزاد و بیاثر کردن تلاشهای ملی است و به دنبال آن است که به حضور نامشروع نیروهای آمریکایی و وجود پایگاههایی که هنگام جنگ عراق علیه گروه تروریستی داعش ایجاد شدند، مشروعیت بخشد.
مذاکرات استراتژیک بغداد و واشنگتن مادامی که به خروج اشغالگران منجر نشود، بیفایده است
العرداوی درباره نتیجهبخش بودن مذاکرات استراتژیک که بین بغداد و واشنگتن در حال حاضر در جریان است، گفت: قطعا این مذاکرات مادامی که منجر به خروج ارتش آمریکا نشود، مفید نخواهد بود و نتیجهای در بر نخواهد داشت چنانکه گروههای مقاومت اسلامی نیز بر این موضوع تأکید کرده و مسئولیت مبارزه با اشغالگران را به عهده گرفتهاند.
آمریکا همواره به دنبال مانعتراشی در برابر سیاست انتفاح در عراق بوده است
وی درباره دستور نخستوزیر عراق برای اجرایی شدن توافق اقتصادی با چین که در زمان عادل عبدالمهدی حاصل شده بود، گفت: سیاست انفتاح یا همان درهای باز یکی از مهمترین ویژگیهای عراق پس از سال ۲۰۰۳ بوده که همه کشورها به استثنای رژیم غاصب صهیونیستی را در فهرست روابط خارجی خود قرار داد. اما دولت آمریکا همواره به دنبال آن بوده که عراق تابع و مطیع سیاست واشنگتن و بازتاب ائتلاف های آن باشد و همین موضوع باعث شده تا در مسیر هر گونه تلاش برای انفتاح به روی جهان خارج که خارج از چارچوب سیاست های آمریکا باشد، مانعتراشی کند.
این تحلیلگر سیاسی عراق در ادامه افزود: اقدام عادل عبدالمهدی برای توافق اقتصادی با چین بسیار مهم، حساس و حیاتی بوده و امروز نیز پس از دامنه آشفتگیهای اقتصادی و سیاسی، از سرگیری ارتباط برای بازگرداندن این توافق برای ما بسیار مهم شده است.
آمریکا و پروژههای استعمارگرانه آن رو به زوال است
وی تاکید کرد: با توجه به اقبال بسیاری از کشورهای منطقه به ویژه کشورهای عربی به سمت چین و دیدگاه مثبت آنها نسبت به همکاری و تعامل اقتصادی با پکن باید گفت که بله، آمریکا و پروژههای استعمارگرانه آن رو به زوال است، زیرا بسیاری از موقعیتهای خود را از دست داده و سطح تنفر از این کشور در منطقه به دلیل افشای ماهیت برنامههایش و سردرگمی و استکبار، به ویژه در دولت نابخرد «دونالد ترامپ» رئیسجمهوری سابق این کشور افزایش یافت.
پرداخت بدهیهای عراق به ایران، تحت تاثیر نحوه تعامل بغداد و واشنگتن است
العرداوی درباره عدم پرداخت بدهیهای عراق به ایران با توجه به تمدید معافیتهای بغداد از تحریمهای تهران گفت: پرونده بدهیها یکی از پروندههای سیاسی است و متاسفانه تحت تاثیر نحوه تعامل دولت عراق با آمریکاست.