محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان صبح چهارشنبه در “همایش مشترک مسوولان دفاتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری و دبیران هماندیشی استادان دانشگاههای کشور” که به مناسبت سالروز وحدت حوزه و دانشگاه، برگزار شد، افزود: همه دنیا درباره مولفههای شرایط جدید بینالمللی در حال صحبت هستند و معتقدند که دوران جنگ سرد تمام شده است دورانی که ابعاد و مولفههای رقابت در آن مشخص بود و این ابعاد بسیار تنگ بود چون دو ابرقدرت مسلط تعیینکننده شرایط بودند.
وی ادامه داد: بعد از فروپاشی شوروی، آمریکاییها توهمی برایشان ایجاد شد که دوران نظام دو قطبی با یک فاصله کوتاه انتقالی تبدیل به دوران تک قطبی شده است. بوش پدر در سخنرانیهایش در سازمان ملل وعده نظم نوین جهانی داد اما با فاصله اندکی مشخص شد که آن تصور توهمی بیش نبود و از یک دوران گذار از نظام دو قطبی به دورانی که نمیدانیم چیست، عبور کردیم.
تمام جنگهای آمریکا برای نگه داشتن توهم قدرت برتر بودن بوده است
وزیر امور خارجه کشورمان ادامه داد: در این دوران گذار ابعاد مشخصی وجود ندارد که آیا فقط قدرت نظامی حاکم است یا قدرت اقتصادی و دیگر قدرتها مهم هستند. الان آمریکا به عراق و افغانستان حمله میکند اما نتیجه نمیگیرد یعنی رییسجمهوری در آمریکا بر سر کار میآید که مجبور میشود شرایط جنگ را تغییر دهد. تمام جنگهایی که آمریکا در دهههای گذشته انجام داده است برای نگه داشتن توهم قدرت برتر بودن آمریکا بوده است.
ظریف گفت: در دوران گذار که در آن قرار داریم دیگر ابزارهای گذشته کارآمد نیستند و امروز تمام موسسات مطالعاتی و تحقیقاتی دنیا در حال بررسی این مساله و تشریح ابعاد گذار بینالمللی هستند تا تعیین کنند که شرایط این دوران چیست.
او ادامه داد: دیدگاهها و نظریهپردازیها برای شکلدهی آینده نظام بینالملل است و گزارشهایی که هر یک از کشورها میدهند به این خاطر متفاوت است چون هر یک از کشورها در کنار تحلیل از آینده سعی در ابقای آن تحلیل و اقناع آن دارند و ما هم باید همین روند را پیش بگیریم. ما نباید در حوزه فهم و اندیشه مصرفکننده باشیم.
اگر خودمان را باور کنیم نظریهپردازیهای دیگران را نشخوار نمیکنیم
وزیر امور خارجه کشورمان ادامه داد: اینکه معتقدیم جمهوری اسلامی قدرتمند است به این دلیل است که ما ملتی هستیم که به برکت اسلام و انقلاب و امام و رهبری و خون شهدا توانستیم این استقلال را داشته باشیم که حرف خودمان را بزنیم. اگر خودمان را باور کنیم نظریهپردازیهای دیگران را نشخوار نمیکنیم.
ظریف گفت: محیط دانشگاه باید فهم بومی و مبتنی بر منافع ملی داشته باشد.
وی گفت: مردم ما نشان دادند علیرغم همه تبلیغها و فضاسازیها به جمهوری اسلامی اطمینان دارند و این دیدگاه را پای صندوق رای بیان کردند.
وزیر امور خارجه کشورمان افزود: فرمایش مقام معظم رهبری پای صندوق رای که رای مردم را حقالناس بیان کردند بسیار مهم بود و این حقالناس را مسوولان رعایت کردند و رای مردم را پاس داشتند و این اطمینان مردم را ثابت کردند که به نظر من اطمینان درستی است و این بزرگترین سرمایه اجتماعی ماست.
او ادامه داد: در منطقه ما چنین اتفاقی نیفتاده است که وقتی یک رییس جمهور انتخاباتی را اداره میکند در آن انتخابات دیدگاهی متفاوت از دولت قبل روی کار آید؛ ما از طریق صندوق رای توانستیم بدون استفاده از هیچ اعمال زوری این کار را انجام دهیم و مردم ما نیز توانستند دیدگاهشان را به کرسی بنشاند و این برجستگی بینظیر ایران در منطقه را نشان میدهد.
وی گفت: در منطقه ما اکنون دیدگاههای افراطی سکولار به بنبست رسیدهاند و از سویی دیدگاههای افراطیگری مدعی بر اسلام نیز به بحران رسیدهاند. آن چه در این منطقه توانسته برای ۳۵ سال از آزمایش زمان موفق بیرون آید یک مدل است و میتوان آن را مبنای قدرت خود بدانیم. در این صورت است که چالشها و ظرفیتهای خود را میشناسیم بدخواهان ما نیز این توانمندی ما را متوجه شدند.
“برنامه اقدام مشترک” در نهایت نشان میدهد که سلاح هستهیی نداریم
رییس دستگاه دیپلماسی کشور با اشاره به “برنامه اقدام مشترک” گفت: ما برنامهای را تنظیم کردیم که در نهایت نشان میدهد سلاح هستهیی نداریم اما سوال اینجاست که چرا باید رژیم صهیونیستی از چنین برنامهای ناراحت شود. البته خودمان میدانیم که به دنبال سلاح هستهیی نیستیم این را به لحاظ اخلاقی و امنیت منطقهیی و استراتژیک و نیز بر اساس فتوای مقام رهبری برای خود قائل هستیم. ما میدانیم که باتوجه شرایط استراتژیک در منطقه سلاح هستهیی برای ما امنیت ایجاد نمیکند.
او ادامه داد: ما قرار است براساس توافق ژنو به دنیا اطمینان دهیم که برنامه هستهیی ایران صلحآمیز است اما برخیها از این روند نگرانند چرا که فهمیدهاند با حل و فصل موضوع هستهیی ایران فضای بینالمللی که برای ایران هراسی و توهم و وحشت از توان ایران ایجاد کردهاند از بین خواهد رفت.آنها در این فضا همه جنایات خود را توجیه میکنند. چرا امروز کسی درباره سیاستهای ضد حقوق بشری و شهرکسازی رژیم صهیونیستی صحبت نمیکند؟ این بازی است که با ایجاد خطر دروغگین ایران در منطقه سعی دارند بر روی همه جنایاتشان سرپوش بگذارند و خود را مدعی امنیت و صلح معرفی میکنند. با اجرای توافق ژنو این فضا شکسته و زلزلهای در منطقه ایجاد میشود.
نمیتوان دیگر با ایران به عنوان یک خطر در منطقه برخورد کنند
ظریف با اشاره به نگرانی همسایگان کشور از توافق اخیر میان ایران و ۱+۵ اظهار کرد: مگر چه اتفاقی افتاده است که دوستان ما نگران شدند؟ آن چه اتفاق افتاده است این است که آن فضاسازی که درباره ایران در سالهای گذشته ایجاد کرده بودند دروغ بوده است و نمیتوان دیگر با ایران به عنوان یک خطر در منطقه برخورد کنند.
رییس تیم مذاکراتی ایران با ۱+۵ در رابطه با توافق ژنو خاطرنشان کرد: ما با حرف و دیدگاهمان اصل تفکر سلطه را زیر سوال میبریم و این نگرانی ایجاد میکند اما آنها این نگرانیشان را با زبان این که ایران تهدید هستهیی است و یا میخواهد علیه کشورهای همسایه دخالت نظامی کند مطرح میکنند. سیاست دولت روحانی این است که چنین ابزاری را از دست کشورها با حفظ عزت و اصولمان خارج کند و این اصول این است که ما اجازه نمیدهیم کسی با فکر ما برخورد کند و نمی خواهیم کسی چیزی را به ما دیکته کند. ما نمیپذیریم که به ما امر و نهی کنند و برایمان نسخه بپچیدند و آینده ما را آنها تعیین کنند. ما در زمین کسی بازی نمیکنیم و آینده را خودمان رقم میزنیم.
وزیر امور خارجه کشورمان اضافه کرد: ما در کشور خود هر چه بخواهیم میگوییم و آنها هم در کشور خود هر چه بخواهند میگویند اما اگر قرار شد معامله کنیم و مذاکره کنیم و به نتیجه برسیم باید در بهترین شرایط باشد؛ مثلا در یک خواستگاری همه نظرات خانواده عروس یا همه نظرات خانواده داماد محقق میشود؟ بالاخره کمی از این طرف و کمی از آن طرف دو طرف به یک نظر مشترک میرسند (البته این موضوع عروسی نیست دوستان اشتباه نکنند). ما از یک سابقه طولانی بیاعتمادی و نگرانی مردم ایران نسبت به نیات کشورهای غربی برخورداریم. از این رو باید با چشم باز حرکت کنیم. اما این واقعیت وجود دارد که اگر چهار صفحه توافق میکنید نصف آن دیدگاههای شما و نصف دیگر دیدگاههای آنها باشد. نمیتواند ۱۰۰ درصد دیدگاههای خود را القا کرد آن وقت میشد نطق و سخنرانی شما.
او ادامه داد: باید بر پایه واقعبینی با اهداف مشخص پیش رویم. مردم ما در طول ۳۰ سال گذشته نشان دادند که تحریمها و فشار کارساز نیست. نه این که تحریم فشار نیاورده است و یا به عنوان دولت وظیفه نداریم این فشارها را از دوش مردم برداریم. ما مستخدم این مردم هستیم، وظیفهمان این نیست که برای مردم هزینه درست کنیم؛ دیپلماسی به معنای پیش بردن اهداف با کمترین هزینه است اگر نه دیگر هنری نیست.
آمریکا نمیخواهد ما برنامه هستهیی داشته باشیم؛ اما نمیتواند
ظریف تاکید کرد: معتقدیم امکان رسیدن به راهحل وجود دارد و به خودمان اعتماد داریم. آمریکا و رژیم صهیونیستی قدر و قدرت نیستند. بعضی وقتها برخی صحبتهای میشنوم که احساس میکنم کسی که این سخنان را بیان میکند در ذهنش آمریکا را موجودیت میداند غیرقابل شکست و اگر آمریکا جای چیزی را بپذیرد هم خودش خواسته است. اما تنها چیزی که در دنیا قدرت مطلق است ذات باری تعالی است. این را باور کنیم. اوباما در مرکز سابان در سخنرانیاش گفت اگر میتوانستم، نمیخواستم حتی یک پیچ و مهره هم در برنامه هستهیی ایران باشد. پس آمریکا نمیخواهد ما برنامه هستهیی داشته باشیم؛ البته که نمیخواهد؛ اما خودش با زبان خود دارد میگوید که نمیتواند چنین کاری انجام دهد.
وی افزود: اگر ما خودمان، خدا و خودباوری مردم را بپذیریم میبینیم که اوباما میگوید ما نتوانستیم جلوی برنامه هستهیی ایران را بگیریم. از او میپرسند چرا برنامه غنیسازی ایران را پذیرفتید و پاسخ میدهد چارهای نداشتیم؛ چرا که نمیتوانم غنیسازی را از بین ببرم. بنابراین اگر این باور را در ذهن خود درست کردیم آن زمان است که میتوانیم طراحی کنیم. ما باید براساس دیدگاههای خودمان تحولات دنیا را بشناسیم و ببینیم با توانی که از خود سراغ داریم و امکاناتمان چطور میتوانیم در این شرایط نقش آفرینی کنیم و برای آینده دنیا و منطقهمان تاثیرگذار باشیم. این نیاز به فکر، گفتوگو، نقد و تبادل نظر دارد.
وزیر امور خارجه کشورمان تاکید کرد: محیط دانشگاه باید محیط نواندیشی و آزاداندیشی باشد. ما در وزارت خارجه میتوانیم به عنوان مشتری از محیط دانشگاهی و حوزه درخواست را داشته باشیم که تبادل نظر کنیم.
در کشتی نشستهایم که ملی است نه جناحی
او افزود: ما نیازمند نقد هستیم اما به همدلی بیشتر نیاز داریم و همه باید بدانیم که در یک کشتی نشستهایم و این کشتی جناحی نیست و ملی است و هر جایی از آن سوراخ شود همه با هم در وضعیت مشابه قرار میگیریم.
به گزارش ایسنا ظریف در ادامه به سوال اساتید و حاضران در این همایش پاسخ داد.
اوباما در “سابان” برای از بین بردن برنامه هستهیی ایران اعلام ناتوانی کرد
وی با بیان این که اخلاقمان مبنای دیدگاههایمان است گفت: ما در برابر حرف بیمورد موضع دیپلماتیک اما محکم اتخاذ میکنیم و اجازه نمیدهیم منافع و حقوق ملیمان زیر پا گذاشته شود البته میفهیم اوباما دارد برای گروهی در آمریکا صحبت میکند. روزنامه لسآنجلس تایمز درباره سخنرانی اوباما در مرکز سابان گفت اوباما غنی سازی در ایران را پذیرفت و روزنامههای دیگر معتبر آمریکایی هم این حرف را تیتر کردند. حرف جدید اوباما در مرکز سابان اعلام ناتوانی در از بین بردن برنامه هستهیی ایران بوده است اما متاسفانه در ایران به جای این که حرف جدید اوباما را مورد توجه قرار دهیم به اظهاراتی که سالها به طور تهدیدآمیز علیه ایران مطرح میشود میپردازیم. البته ما نمیپذیریم کسی به مردم ما توهین کند و هر بار که یک مقام خارجی به مردم، انقلاب و ایران توهین کند در مقابلش میایستیم، اما این به این معنی نیست که متوجه تحولات نباشیم.
نظر سردار جعفری محترم است البته من بیشتر مذاکره کردهام
وی در پاسخ به این پرسش که سردار جعفری در دانشگاه امام صادق عنوان کرد چیز کمی بهدست آوردیم و خیلی چیزها از دست دادیم، گفت: نظر ایشان محترم است البته من بیشتر مذاکره کردهام و چنین اعتقادی ندارم. معتقدم آن چه به دست آوردهایم قابل توجه بوده است.
ظریف با اشاره به تحریمهایی که علیه ایران تصویب و اجرا شده است گفت: تحریمها یک ساختمان بود اما بیش از آن فضا بود و خیلی از مسائل که برای ایران اتفاق میافتد از قاعده و قانون برخوردار نبود. مثل تحریم دارو و مواد غذایی. فضایی ایجاد کرده بودند که الان آن فضا فرو ریخته است و سر و صداهایی که امروز کوهن، وزیر خزانهداری دولت آمریکا میکند به این خاطر است که ساختن این فضا بسیار مشکل بود.
غنیسازی ۲۰ درصد با فاصله کمتر از ۲۴ ساعت قابل بازگشت است
او ادامه داد: ساختمان برنامه هستهیی ما حفظ شده است و غنیسازی ۲۰ درصد با فاصله کمتر از ۲۴ ساعت قابل بازگشت است.
ظریف گفت: بسیاری از مطالبی که درباره متن توافق در داخل کشور گفته شده حرف صحیحی نبوده است. من توصیه میکنم به جای توجه به تبلیغات، متن توافقنامه را بخوانند.
وزیر خارجه کشورمان در پاسخ به این پرسش که آیا مقام معظم رهبری قبل از توافق ژنو در جریان مفاد آن بودند؟ گفت: من قصد ندارم از مقام معظم رهبری خرج کنم. هر لحظه ایشان تصمیمگیری کنند مذاکرات متوقف میشود. ما ادعایمان این است که باید مطیع رهبری باشیم. این که رهبری خودشان تصمیم بگیرند درباره کلمات و عبارات دخالت کنند یا نه تصمیم حضرت ایشان است و بنده نه وارد این حوزه میشوم و نه اختیار آن را دارم و نه مصلحت میدانم؛ اما رهبری چارچوبهای کلی تعیین میکند و مسوولیت مذاکره با من است. ایشان محبت کردند دیدگاهشان را مطرح کردند و نیز بزرگواریشان نسبت به من و تیم مذاکرهکننده را مطرح کردند که بنده شرمنده این بزرگواری و قدردان آن هستم اما بیش از این اجازه دهید وارد این مقوله نشوم چرا که معتقدم با تمام وجود ما باید خرج نظام و رهبری شویم.
(احسنت حاضران).
ظریف در پاسخ به این که شما بارها مدعی شدید در توافق ژنو غنیسازی ایران به رسمیت شناخته شده است بگوید از کدام جمله انگلیسی متن توافق میتوان چنین استنباطی را داشت؟ تصریح کرد: ترجمه متن فارسی عین متن انگلیسی است و در موادی ما احتیاط کردیم یک مقدار به ضرر خودمان ترجمه کردیم. همچنین حق غنیسازی و حقوق هستهیی در معاهده ان.پی.تی به عنوان حقوق غیرانفکاک شناخته شده است یعنی از نظر حقوقی این حق قابل شناسایی نیست و فقط باید به آن احترام بگذارند و اجرا شود.
وی افزود: مثل این است که کسی بخواهد حق حیات یک نفر را شناسایی کند؛ یعنی اگر شناسایی نکند آن فرد حق حیات نخواهد داشت؟ مبنای حقوق هستهیی به لحاظ حقوق بینالملل عین حق حیات است؛ بنابراین لازم است مانعی در اجرای این حق برای شما به وجود نیاید. در برنامه اقدام مشترک در دو جا گفته شده است که برنامه هستهیی ایران شامل غنیسازی ادامه پیدا میکند و در کنارش تحریمها برداشته میشود و این یعنی احترام به اجرای حق ما.
وزیر خارجه کشورمان با اشاره به قانون آمریکا که حق غنیسازی را برای هیچ کشوری به رسمیت نمیشناسد و در توافقهای هستهییاش با کشورها اجازه انجام غنیسازی را به آنها نمیدهد اظهار کرد: تنها این قاعده برای سه کشور هند، ژاپن و کرهجنوبی مستثنی شده است و حتی امارات متحده این حق را ندارد و عربستان ۵ سال است با آمریکا در این باره مذاکره میکند اما موفق نمیشود دولت پهلوی سالها با آمریکا مذاکره میکند و اسناد شورای امنیت ملی آمریکا نشان میدهد که در آن زمان هم آمریکا چنین حقی را به ایران نداده است. متاسفانه در این زمینه با برخی دروغپردازیها از سوی عناصر رژیم شاه مواجه هستیم.
ظریف با بیان این که باور کنیم من در زندگیام آدم دروغگویی نبودم، به مقاله واشنگتن پست اشاره کرد و گفت که اگر حرف ما را باور نمیکنید به حرف آمریکایها اشاره میکنم و افزود: روزنامه واشنگتن پست گفت که دولت آمریکا به مردم کشورش دروغ گفته است که در توافق غنیسازی نیست به این دلیل که اولین کشوری که توافق را در اختیار خبرنگاران و رسانهها قرار داد من بودم و بیانیه دولت آمریکا که بعد از توافق برای افکار عمومی منتشر کرد و در آن غنیسازی وجود نداشت، خلاف واقع بود.
در توافق ژنو در دو جا به غنیسازی اشاره شده است
او ادامه داد: در توافق ژنو در دو جا به غنیسازی اشاره شده است و اتفاقا در آن دو جا ما شروطی را هم که نمیتوانستیم بپذیریم برداشتیم.
ظریف در پاسخ به سوال دیگر مبنی بر این که از گامهای سه گانه توافق تنها گام اول مدتدار است و اگر طرف غربی خواستار تمدید گام اول باشد ایران چه موضعی را اتخاذ میکند؟ گفت: اول این که تنها گام اول مدتدار نیست بلکه رسیدن به توافق نهایی نیز مدتدار است و باید در طول یکسال این کار انجام شود و در راهحل نهایی تاکید شد که باید در یک دورهای که زمان آن توافق میشود روند اجرا شود. ما تاکید کردهایم باید هر یک از مراحل مدتدار باشد چرا که باید بعد از تمام شدن مرحله نهایی برنامه هستهیی ایران مثل برنامه هستهیی هر کشوری که سلاح ندارد مثل برزیل، ژاپن، آلمان، آرژانتین و غیره باشد. بنابراین اگر ما هر محدودیتی در این گامها میپذیریم موقتی است.
وی در پاسخ به این که چه تضمینی وجود دارد به مرحله نهایی برسیم؟ اظهار کرد: هیچ تضمینی وجود ندارد. ما خیالمان جمع است و دغدغهای نداریم.
ظریف درباره اورانیوم ۲۰ درصدی خاطرنشان کرد: ما تاکنون ۴۵۰ کیلو اورانیوم تولید کردهایم و ۲۵۰ کیلوگرم آن را به اکسید تبدیل کردیم و برای اولینبار در طول سه سال گذشته در ماه سپتامبر آژانس اعلام کرد اورانیوم ۲۰ درصدتان از ۲۲۰ کیلوگرم فراتر رفته است. در عین حال میزان اورانیوم مورد نیاز۲۰ درصدی ما مشخص است و میزان تبدیل آن به سوخت هم مشخص است.
تهمت و افترا را میشنوم اما مصالح ملی را فدای دفاع از خود نمیکنم
وزیر خارجه کشورمان با اشاره به اتهاماتی که به وی و تیم مذاکرهکننده در مورد توافق ژنو وارد میشود گفت: من اعلام کردهام تهمت و افترا را میشنوم اما مصالح ملی را فدای دفاع از خود نمیکنم.
ظریف با اشاره به سفرش به کویت و سوال یک خبرنگار از وی درباره جزایر سهگانه گفت: من براساس موضع همیشگی ایران پاسخ دادم که ما آماده گفتوگو درباره سو تفاهمهای ناشی از اجرای قرارداد ۱۹۷۱ هستیم. این موضع ۲۲ ساله ماست و دوستان من را به وادادگی متهم کردند و از منافع ملی و تمامیت ارضی خرج کردند تا یک دعوای سیاسی را پیش ببرند. معتقدم اگر وزیر خارجه چنین حرفی زده بود باید میگفتند که چنین چیزی گفته نشده است نه این که وقتی وزیر در کشور عربی است و اتفاقا درست موضع نظام را گفته است بیاییم صحبتهایش را قلب کنیم و بگویم وزیر خارجهمان وا داده است! آیا منفعت نظام در این است؟ یک نفر پیدا شود و به من جواب دهد؟ ما برای چه کسی داریم کار میکنیم؟
وی ادامه داد: برخی سایتهای ایرانی بدون هیچ منبعی برای اسراییل نامشروع در پای میز مذاکرات مشروعیت درست کردند. مشخص نیست کدام مقام رژیم صهیونیستی جرات داشته که بگوید میخواهیم بیایم بنشینم در مقابل ایران و گفتوگو کنیم! چرا باید بیدلیل برای رژیم صهیونیستی مشروعیت بسازیم؟
ظریف گفت: باید از فضای ایجاد شده تحت تاثیر توافق ژنو استفاده سیاسی و اقتصادی کنیم و اسلامهراسی و شیعههراسی که سکه روز شده است و شیعه کشی که باب شده است را از بین ببریم.
او در پاسخ به سوال چرا سیاست خارجی محدود به پرونده هستهیی شده و از مسائل دیگر مثل جنایات رژیم صهیونیستی غافل شدهایم؟ گفت: نتانیاهو به اندازهای که در این سه ماه عصبانی شده است در هشت سال گذشته عصبانی نبوده است. همچنین سیاست خارجهمان محدود به پرونده هستهیی نیست. ما بعد از هفت سال کمیسیون مشترک اقتصادی با آفریقای جنوبی را برگزار کردیم. با کویت بعد از شش سال کمیسیون مشترک تشکیل دادیم و با سایر کشورها روابط جدی را دنبال میکنیم. البته پرونده هستهیی زمان زیادی را از ما میگیرد.
داریم فرش را از زیر پای رژیم صهیونیستی می کشیم
وزیر خارجه کشورمان تاکید کرد: اما ما داریم فرش را از زیر پای رژیم صهیونیستی می کشیم و بازی چندین ساله رژیم صهیونیستی به هم خورده است.
وی درباره وضعیت سانتریفیوژهای ایران براساس توافق ژنو گفت: الان ۱۹ هزار سانتریفیوژ داریم و از این تعداد ۸ تا ۹ هزار ماشین با اورانیوم کار میکند و بقیهاش یا نمیچرخد یا بدون اورانیوم می چرخد و این برای این دولت هم نیست؛ از گذشته است و همین وضعیت هم ادامه پیدا میکند.
ظریف گفت: آن چه که الان توافق میکنیم قسمتی از توافق نهایی است. براساس چارچوب تعریف شده، غنیسازی ایران ادامه پیدا میکند و تحریمها به طور کامل رفع میشود و ما هم نگرانیهای جامعه بین الملل را رفع میکنیم. البته این جامعه بینالملل که میگویند همین شش کشور هستند که خود را جامعه بینالملل میدانند. واقعیت این است که ما هم مهره و هم موضوع برای مذاکره داریم و آن چه که تا الان توافق شده است برای یک دوره شش ماه است و در نهایت باید کل تحریمها برداشته شود.
وی ادامه داد: ویژگی این توافق این است که تصویر نهایی در آن تعیین شده است. من اصرار داشتم که طرف مقابل تصویر نهایی را بپذیرد.
رییس تیم مذاکراتی ایران با ۱+۵ درباره لغو نشدن تحریمهای حقوق بشر در چارچوب توافق ژنو گفت: ما درباره حقوق بشر صحبت نمیکنیم که بخواهیم تحریمهای مرتبط با این موضوع را در این مذاکرات مطرح کنیم. در عین حال آمریکاییها علیه همه کشورها قطعنامه حقوق بشری صادر میکنند اما هیچ کدام اجرا نمیشود. تحریمهای حقوقی بشری مبتنی بر سیاست آمریکاست و هیچ کشوری آن را اجرا نمیکند.
ظریف با اشاره به قانون داماتو ادامه داد: آمریکاییها در دوران کلینتون سرمایهگذاری بالای ۲۰ میلیون دلار در صنایع نفت ایران را ممنوع کردند اما اروپاییها به آمریکاییها گفتند اگر بخواهید این قانون را اجرا کنید به دادگاه میکشانیمتان اما در دوره اخیر شاهد بودیم وقتی آمریکا فروش بنزین به ایران را ممنوع کرد کسی صدایش درنیامد در حالی که مساله مهمتری بود و در همین راستا دولت دوست ما ونزوئلا سال گذشته اعلام کرد که دولت ایران نیاز به بنزین ما ندارد؛ این یعنی بنزین نمیفروشند و به همین دلیل است ما داریم ساختمان فضاسازیهای علیه ایران را میشکنیم.
وی درباره برخی انتقادها نسبت به سخنانش که گفته بود آمریکاییها از سلاحهای ما نمیترسند بلکه از فرهنگ شهادت ما میترسند گفت: من گفتم آمریکا از فرهنگ شهادت ما میترسند. بزرگترین مانع آمریکا قدرت مردم یعنی خودباوری و فرهنگ ایثار و شهادت آنهاست و این سرمایه را نمیتوانیم با سلاح عوض کنیم. روزی که این کار را انجام دهیم آغاز اشتباه ماست. من شعار نمیدهم. من ۲۰سال امنیت بینالملل درس دادم و متون استراتژیک آمریکا را خواندهام. برخی گفتهاند من صلاحیت ندارم در این زمینه (نظامی) صحبت کنم اما معتقدم نگرانی آمریکاییها از سلاح ما نیست، بلکه از فرهنگ و مقاومت مردم ماست؛ یعنی بزنند دوباره میسازیم.
ظریف ادامه داد: اگر مبنای قدرت خود را نفهمیم در زمین طرف مقابل بازی کردهایم و قدرت او را تعمیق کردیم. شعارهای انقلاب مبتنی بر یک واقعیات است و باید آن را بپذیریم.
وی در پاسخ به سوال دیگر مبنی بر این که اوباما گفته است قبلا جلسات محرمانهیی با ایرانیها داشتهایم؛ آیا این جلسات با نظر رهبری بوده است؟ گفت: اول این که اوباما چیزی را لو نداد. دوم این که آن چه مطرح بود در کنار ۱+۵ مذاکراتی با آمریکاییها بوده است و این را نه من و دیگران مخفی نکردهایم. ما چیزی برای پنهان کردن نداریم. تماس تلفنی اخیر کری با من را چه کسی بیان کرد؟ خودم گفتم. باز هم تاکید میکنم من از رهبری خرج نمیکنم اما اگر رهبری نظری داشته باشند ما خود را ملزم به اطاعت از ایشان میدانیم و ایشان هم این نکته را هم در مورد من و هم در مورد آقای روحانی اشراف دارند.
وزیر خارجه کشورمان در پاسخ به این که رهبری اعلام کردند به مذاکرات خوشبین نیستند اما در عین حال مذاکره کنید، افزود: ما هم خوشبین نیستیم. ما نسبت به خود و خدای خود خوشبینیم. ما معتقدیم طرف مقابل نمیتواند برای ما تعیین تکلیف کند و برعکس خودمان این کار انجام دهیم ما میخواهیم مانع از این شویم که بدخواهان شرایط را به روندی بازگرداند که برای کشور مصلحت نیست. من از روز اول گفتهام ما مرحله سختی را آغاز کردهایم.