طبیعت سرسبز لواسان از دامنههای شمالی این شهر شروع میشود و در انتها به دریاچه زیبای سد لتیان ختم میگردد. چشماندازهای بکر این شهر طبیعت را به گونهای به تصویر میکشند که چهار فصل سال را میتوان به زیبایی هر چه بیشتر مشاهده نمود.
لواسان مرکز بخش لواسانات است.
شهر لواسان واقع در شمال شرق کلان شهر تهران و به عنوان نزدیکترین منطقه خوش آب و هوای ییلاقی به شهر تهران به شمار میآید. فاصله این شهر نسبت به تهران حدود ۷ کیلومتر است که در کمتر از ۱۵ دقیقه میتوان به این شهر دسترسی داشت.زندهیاد دکتر حسین کریمان نگارنده کتاب قصران کلمه لواسان را در میان منابع مورد استفاده، نخستین بار در این روایت که مربوط به سال ۴۳۸ هجری است در نام این کوه یافت و گویا ظاهرا میتوان چنین پنداشت که در اصل نام این کوه بوده و بعدها توسعا پهنه دامنه آنرا نیز به مناسبت لواسان خواندند.
درباره نام آن وجوه تسمیه هایی ذکر کردهاند که ظاهرا هیچ یک با حقیقت سازگار نمینماید. برخی آنرا از لواسه گرفتهاند و گویند لواسه به معنی کف دست و ناواست و این بخش ناوشکل است و حال آنکه این بخش کوهستانی است. همچنین جمعی از مردم محل مدعیند که چون در آبادیهای این بخش روباه زیاد است و روباه را لواس گویند، بدین سبب این پهنه را لواسان خواندهاند. گمان نمیرود که این شایعه را نیز رویی در صواب باشد، زیرا نخست آنکه در کتب لغت مورد استفاده چنین معنایی برای لواس ذکر نشده، دیگر آنکه معلوم نیست که آبادیهای این پهنه بخصوص بیش از آبادیهای پهنه مجاور آن روباه داشتهاند و روباه را به زیستن در این محل علاقه خاصی بوده باشد.
نام شهر لواسان بدون پسوند یا پیشوند میباشد و نباید آن را با دهستان لواسان کوچک یا دهستان لواسان بزرگ که دیگر مناطق بخش لواسانات هستند، اشتباه گرفت. گاهی به اشتباه آن را شهر گلندوک یا شهر لواسان کوچک مینامند که این اسامی غیررسمی بوده و کاربرد ندارند زیرا دهستان لواسان بزرگ یا مرکز آن یعنی روستای لواسان بزرگ، شهر نیستند که برای رفع تشابه اسمی با آنها از پسوند استفاده شود و اگر هم روزی شهر شوند وسعت آنها به اندازهای نیست که بزرگتر از شهر لواسان باشند. اطلاق نام محله گلندوک بر کل شهر لواسان که تنها یکی از چندین محله شهر لواسان است نیز یک غلط مصطلح دیگر است که در برخی موارد دیده میشود در حالیکه برخی محلههای شهر لواسان مثل نجارکلا و سبو از وسعت بیشتری برخوردارند و تنها دلیل این امر آن است که شهرداری لواسان در بدو تأسیس در محله گلندوک احداث گردیدهاست. شهر فرحناز نام سابق شهر لواسان بود که در دوره پهلوی دوم برای مدت کوتاهی بر روی این شهر نهاده بودند که با اعتراض اهالی شهر مجدداً به صورت شهر لواسان نامگذاری شد.
در جنوب لواسان کوچک سد لَتیان قرار دارد که در سال ۱۳۴۶ به بهرهبرداری رسیدهاست. این سد بتونی نقش بسزایی در تأمین آب و برق شهر تهران دارد. نام این سد قبل از انقلاب فرحناز بودهاست. رودخانه جاجرود که از ارتفاعات کوههای دربندسر، گرمابدر، ایگل، زایگان و قسمت جنوبی توچال (بخشی از کوههای البرز مرکزی) سرچشمه میگیرد، آبریز اصلی سد است. رودخانههای لوارک (کند)، افجه و لار (برگ جهان)و نیکنامده که قبل از احداث سد شاخههایی از رود جاجرود بودند و به جاجرود میریختند با گذر از لواسان، امروزه به خود دریاچه سد میریزند. قبل از احداث سد در مکان امروزی دریاچه سد، روستای آباد گارکلو و باغستانی که به آن شانی (شاهانی) میگفتند وجود داشته که دولت با قیمت خوبی زمینهای اهالی را در سال ۱۳۴۳ خریداری نمود و اهالی در محلههای نجارکلا، شورکاب، ناران و کلاک ساکن شدند.
عکاس و خبرنگار:مهساسربازی