چرا نام استراگانف برای این غذا انتخاب شده است؟
استراگانف یک خوراک روسی است و بیشتر به صورت (بیف استراگانف) با گوشت گوساله، قارچ، خامه و سیب زمینی خلالی سرخ شده تهیه میشود.
در این دستور تهیه (خوراک استراگانف سبزیجات) که از یک کتاب آشپزی گیاهی برگرفته شده است، نخود، گل کلم، هویج و کدوسبز با ادویهجات و سبزیجات معطر طبخ میگردد و در پایان با سس خامه سرو میشود.
مواد لازم برای ۴ تا ۶ نفر در چهار مرحله
مرحله ۱)
- روغن زیتون دو قاشق غذاخوری
- آبغوره کمی
- جعفری تازه خرد شده (یک فنجان یا ۲۴۰ سی سی)
- ریحان خشک یک قاشق چایخوری
- آویشن خشک شده نصف قاشق چایخوری
- اکلیل کوهی یک چهارم قاشق چایخوری
- فلفل دلمهای خرد شده نصف فلفل متوسط
- هویج متوسط رنده شده یک عدد
- کدو سبز متوسط رنده شده یک عدد
۲) مرحله دوم
- گوجه فرنگی خرد شده سه فنجان یا ۷۰۰ گرم
- آب یا آب سبزی نصف فنجان یا ۱۲۰ سی سی
- برگ بو ۱ عدد
۳) مرحله سوم
- هویج خرد شده ۲/۳ فنجان یا ۸۰ گرم
- کدو سبز خرد شده ۲/۳ فنجان یا ۸۰ گرم
- گل کلم خرد شده ۲/۳ فنجان یا ۷۰ گرم
- نخود نصف فنجان یا ۶۵ گرم
۴) مرحله چهارم
- خامه ترش نصف تا ۳/۴ فنجان یا ۱۲۰ تا ۲۰۰ سی سی
- نمک و فلفل سیاه به مقدار لازم
طرز تهیه
- روغن زیتون را در قابلمه دردار آرام حرارت دهید.
- آنغوزه و گیاهان خشک معطر را اضافه کرده و برای ۳۰ ثانیه روی حرارت ملایم تف دهید.
- سپس فلفل دلمهای، هویج و کدو سبز رنده شده را اضافه کرده و به مدت ۵ دقیقه تف دهید.
- گوجه فرنگی، آب سبزی یا آب و برگ بو را اضافه کرده و در قابلمه را بسته و بگذارید یک و نیم تا دو ساعت روی حرارت ملایم به آرامی بجوشد، گهگاه آن را هم بزنید تا اینکه سس غلیظ و آماده گردد.
- هویج، کدوسبز، گل کلم و نخود را بخارپز کرده تا نرم شود.
- آب آن را خالی کنید و سس را به آنها اضافه کنید.
- خامه ترش را به آن بیفزایید.
- براساس ذائقه تان با نمک و فلفل به آن ادویه اضافه کنید.
نکات مهم
- نخود یکی از حبوبات با طبیعت گرم است و میتواند یک منبع خوبی از پروتئین گیاهی باشد، خصوصاً اگر از جوانه نخود استفاده شود.
- سبزیجاتی چون جعفری، ریحان و آویشن طبیعتی گرم و خشک دارند و علاوه بر خواص بیشمار خود با رایحه خوش در تقویت بدن موثرند.
- هویج، گل کلم و کدو سبز میتوانند منبع خوبی از فیبرگیاهی و انواع ریزمغذیهای مفید باشند و ضمن رطوبت بخشی به بدن زمینهساز تقویت بدن باشند.
خامه ترش
خامه ترش در واقع خامه غلیظ شده است که توسط باکتری اسیدلاکتیک آن تحت فرآیند تخمیر قرار گرفته است.
- به دلیل وجود مزه شوری و شیرینی برای غذاهای گوشتی و انواع غذاهای گرم مانند سوپها و پتاژها استفاده از آن مناسبتر از خامه معمولیست.
- از خامه معمولی هضم نسبتاً راحتتری دارد و کمتر موجب سنگینی غذا میشود.
- به صورت خانگی هم قابل تهیه است ضمن این بعضی برندهای محصولات لبنی، خامه ترش دارند و در سوپرمارکتها و فروشگاههای معتبر عرضه میشود.
- استراگانف کلاً غذایی است که با استفاده از خامه درست میشود ولی در صورتی که معده ضعیفی دارید و هضم غذا برایتان سختر میشود میتوانید از خامه صرفنظر کنید.
منبع
دکتر ویدا نظری(طبایع)